Paikallisuutiset

Sallan Naruska on Vuoden lappilainen kylä 2023

Lämmin tunnelma ja toiminta asukkaiden hyväksi toivat tunnustusta pienelle kyläyhteisölle.

Sallan seurakunta järjesti pääsiäisenä Naruskalla hartauden, johon kokoontui kyläläisiä. Kuva: Mari Luusua

Pohjois-Sallassa sijaitseva Naruska-Pulkkaviita on valittu vuoden lappilaiseksi kyläksi.

Lappilaiset Kylät ry:n valintaraadin vakuutti hakemuksesta välittyvä kylän lämmin tunnelma ja kylän toiminta asukkaiden hyväksi.

– Naruska-Pulkkaviita on kaukana kaikesta oleva lähiyhteisö, jossa on mahdollistettu ikäihmisille hyvä, inhimillinen ja turvallinen elämä, perusteluissa sanotaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Eräs valintaraatilainen totesi, että Naruska-pulkkaviita on mummolakylä, jonne on aina tervetullut. Kylätalon puuttuminen ei ole estänyt järjestämästä toimintaa ja luomasta yhteisöllisyyden tunnetta.

Valintaraadin mukaan kylässä on onnistuttu hyödyntämään pienen sivukylän omat vahvuudet ja pienet resurssit tehokkaasti yhteiseksi hyväksi.

Kylällä on toimivat nettisivut, ja turvallisuuden tunnetta lisää myös defibrillaattori.

“Onneksi olin istumassa”

Naruska-Pulkkaviidan kyläseuran puheenjohtaja Tarja Sipola kertoo olevansa iloisesti ja todella suuresti yllättynyt kylän saamasta tunnustuksesta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Onneksi olin istumassa, kun tieto valinnasta tuli, hän sanoo.

Kyläseura on osallistunut Vuoden lappilainen kylä -kilpailuun aiemminkin, mutta palkinto on aina mennyt isommille kylille.

– Kyllä tämä on hieno saavutus, Sipola iloitsee.

Naruska-Pulkkaviidan alueella asuu kyläseuran puheenjohtajan mukaan noin 50 ihmistä. Kylään on muuttanut myös uusia asukkaita, ja kesällä on tulossa lisää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sipola kertoo, että toiminnassa otetaan huomioon kaikki kyläläiset, ja varsinkin ikäihmisistä halutaan huolehtia.

Sipola kertoo, että toiminnassa on mukana vain noin viisi aktiivia, mutta joukolla järjestetään vuoden mittaan monenlaisia tapahtumia, ja yhteistyötä tehdään eri tahojen kanssa. Pääsiäisenä Sallan seurakunta järjesti kodalla perinteiseen tapaan hartauden. Naruskalta tehdään tutustumisretkiä lähiseudulle, ja kyläseura järjestää niihin kuljetuksen.

Muita esimerkkejä toiminnasta ovat muun muassa joululeipomusten vienti ikäihmisille, sukkien kutominen 70 vuotta täyttäneille ja eri-ikäisten kyläläisten muistamiset.

Naruskalla ei ole kylätaloa, vaan kyläläiset kokoontuvat retkeilymajalla, yksityiskodeissa ja Haltin kodalla.

– Sallan Retkeilymajan omistaja vaihtuu, mutta uuden omistajan kanssa on sovittu, että yhteistyö kylän kanssa jatkuu ennallaan, Sipola kertoo.

Naruska-pulkkaviitalaiset juhlivat kylän saamaa tunnustusta Avoimet kylät -päivänä 10. kesäkuuta kodalla. Kaikki ovat tervetulleita juhlaan.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä