Paikallisuutiset

Sallan rajalle saapui ryhmä maahantulijoita Venäjän puolelta – Puolustusvoimien virka-apu paikalla

Sallan raja-asema Kelloselässä. Arkistokuva. Kuva: Esa Keskinen

Suomi on sulkenut etelän rajanylityspaikkoja ja keskittänyt turvapaikanhaun Vartiukseen Kuhmossa ja Kelloselkään Sallassa.

Sallan rajanylityspaikalle on saapunut tänään ryhmä turvapaikanhakijoita hieman ennen rajan sulkemisaikaa. Asiasta kertoo Lapin rajavartiosto X-palvelussa.

Sen mukaan Sallaan saapui maanantaina 35 henkilöä Venäjän puolelta rajanylityspaikan aukioloaikana. Tilanteen selvittely on käynnissä. Lapin rajavartiosto on myös julkaissut kuvan, jossa näkyy ihmisiä rajalla polkupyörien kanssa. Rajavartiosto tiedotti myöhemmin illalla, että ihmiset ylittivät rajan polkupyörillä ja potkulaudoilla.

Rajavartiosto kertoi myös, että Puolustusvoimien virka-apuosasto on saapunut Sallaan. Rajavartiosto alkaa rakentaa yhteistyössä Puolustusvoimien kanssa tilapäisiä esteitä rajanylityspaikan ulkopuolelle maastoon.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suomi sulki neljä rajanylityspaikkaa Etelä-Suomessa lauantain vastaisena yönä. Paikat suljettiin sen takia, että Venäjä päästi rajalle ihmisiä, joilla ei ollut tarvittavia matkustusasiakirjoja. Itärajalla turvapaikanhaku on nyt keskitetty Sallaan ja Vartiukseen. Viikonlopun aikana Sallassa ei otettu vastaan yhtään turvapaikanhakijaa. Sallan raja-aseman on ollut päivittäin avoinna kello 10–14.

Saapuneet henkilöt hakivat turvapaikkaa

Ylen tietojen mukaan saapuneet henkilöt pääsivät lämmitettyyn telttaan odottelemaan jatkotoimenpiteitä. Rajan yli saapuneet puhutetaan ja samalla selvitetään, ovatko he mahdollisesti turvapaikanhakijoita.

Rajavartiosto tiedotti, että rajatarkastuksissa henkilöt hakivat turvapaikkaa Suomesta. Henkilöt olivat Syyriasta, Afganistanista ja Irakista.

Lapin rajavartiosto otti vastaan turvapaikkahakemukset. Tarvittavien alkutoimenpiteiden jälkeen henkilöt siirretään Maahanmuuttoviraston osoittamaan vastaanottokeskukseen. Lähin vastaanottokeskus sijaitsee Kemijärvellä, mutta vielä maanantaina ei ollut tietoa, mihin saapuneet ihmiset sijoitetaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Helsingin Sanomien tietojen mukaan turvapaikanhakijoiksi aikovia olisi kerääntynyt rajan taakse Kantalahteen, josta on noin 180 kilometriä rajalle, ja että maahantulo saattaisi jatkua huomenna.

Marraskuun aikana itärajan kautta Suomeen on saapunut noin 500 turvapaikanhakijaa.

Raja-asemien sulkeminen

Kansainvälisen suojelun hakeminen Suomen ja Venäjän maarajalla on keskitetty Sallan ja Vartiuksen rajanylityspaikoille.

Asiasta päätettiin valtioneuvoston istunnossa 16.11.2023. Päätös on voimassa 18.2.2024 asti.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä