Paikallisuutiset

Sallan seurakunta järjestää yleisen virpomistapahtuman – paikalle toivotaan paljon pieniä virpojia

Virpojat ja virvottavat kohtaavat Sallan seurakuntatalolla palmusunnuntaina.

Kuva: Heikki Rissanen

Sallan seurakuntatalolla järjestetään virpomistapahtuma palmusunnuntaina 24. maaliskuuta kello 12-13.30. Tarkoitus on ylläpitää virpomisperinnettä. Seurakunta kutsuu tilaisuuteen sekä virvottavia että erityisesti pieniä virpojia. Virpomisessa toivotetaan onnea ja siunausta tulevaan. Jokainen saa oman pajunoksan, jonka voi halutessaan itse koristella paikan päällä. Jokaiselle pienelle virpojalle on luvassa palkka, ja tarjolla on myös kirkkokahvit.

Seurakunnan verkkosivuilla kerrotaan, että virpomisperinne juontaa juurensa ensimmäiseen palmusunnuntaihin, jolloin Jeesus ratsasti aasilla Jerusalemiin ja hänen eteensä heiteltiin palmunoksia.

Suomalainen virpomisperinne on lähtöisin Karjalan ortodoksisesta ja luterilaisesta kulttuurista, josta se on myöhemmin omaksuttu muualle Suomeen. Alun perin virpominen merkitsi toisen ihmisen siunaamista, eli virvottaessa toivotettiin loruilla siunausta ja jopa oksat saatettiin siunata ennakkoon kirkossa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Toisaalta virpomisperinteeseen sisältyy myös luonnon mystiikkaa, sillä oksiin on kansanperinteessä uskottu sisältyvän taikavoimia. Koska palmut eivät kasva Suomessa, ovat keväällä kukkivat pajut saaneet hoitaa palmujen tehtävää.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä