Tapahtumajutut

Sallan supertapahtumat: Äinpäin-päivä jo kymmenettä kertaa ‒ Salla-päivässä muun muassa Talonpoika Lalli, uittoperinnettä ja jopa 50 kojua

Peter Vesterbacka otti vuonna 2021 Salla-päivän yleisön kehumalla Sallan kansainvälistä lukiota, kesäolympialaisiin 2032 liittyvää mainoskampanjaa ja yleistä yritteliäisyyttä. Kuva: Esa Keskinen

Sallassa on alkamassa kesätapahtumien kiihkein sesonki.

Perjantaina 14. heinäkuuta Sallan Yrittäjät järjestävät Äinpäin-päivän jo kymmenettä kertaa. Tapahtuma alkaa kello 18 ja jatkuu iltaan.

Äinpäin-päivän idea lähti yöttömästä yöstä ja sen ympärivuorokautisesta valosta. Yrittäjien keskuudessa mietittiin, että valoisuutta voisi juhlistaa iltatapahtumalla. Ensimmäisessä tapahtumassa esimerkiksi tarjottiin illallista aamulla ja aamupalaa illalla, eli laitettiin siis kaikki ylösalaisin, eli äinpäin. Kaupat olivat niin ikään auki iltamyöhään ja muutakin nurinkurista puuhattiin. Vuosien varrella tapahtumassa on nähty joulupukki keskellä kesää ja vaikkapa hiihdetty helteessä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pyöreiden vuosien juhlinnassa palataan jälleen ensimmäisen tapahtuman tunnelmaan, kun kahvila-pizzeria Akkavaara tarjoaa illan kunniaksi aamiaista. Myös Bat & Ryyd viihdyttävät ravintolassa illan aikana.

Rautatorilla lauletaan karaokea ja lauluvuoroa odotellessa voi tankata makkarakojun makkaroilla.

Simpsetin edustalla kisataan Kuoma-kengänheittokilpailussa.

Lisäksi Sallan Latu ja Polku järjestää avoimen hiihtokisan Simpsetin kenturalla. Kisaan voi ilmoittautua kello 18 alkaen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Osuuspankin edessä on peräkonttikirppis.

Sallan nuorisopalveluiden järjestää katusählyturnauksen torilla. Ennakkoilmoittautumiset pyydetään torstaihin 13.7. kello 16 mennessä sähköpostitse osoitteeseen petteri.salmijarvi@salla.fi.

Sallan Taideseuran perinteinen taidenäyttely ja myyjäiset nähtävillä Äinpäin-päivästä Salla-päivään 14.–19.7. entisissä Veikon koneen tiloissa osoitteessa Kuusamontie 7.

Vuonna 2021 Äinpäin-päivän helteisessä illassa kisailtiin muun muassa suopungin heitossa. Saimi Sauvala (oik.) on juuri lähettänyt suopungin matkaan. Elsa Sauvala (vas.) ja Kerttuli Kankaanpää seuraavat. Tämä heitto osui maalisarviin. Suopunkirastia piti Sallan paliskunta. Kuva: Esa Keskinen

Salla-päivä on yksi Lapin suurimmista kotiseutujuhlista

Salla-päivä on Lapin mittakaavassa valtava tori- ja kotiseututapahtuma.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sallan nimipäivää juhlitaan Sallassa vuosittain 19. heinäkuuta Kansankenturan toritapahtumalla, joka kokoaa yhteen sallalaiset, matkailijat, lomalaiset ja kesäasukkaat.

Lavalle nousee viihdyttämään muun muassa Talonpoika Lalli, Sirkus Taika-Aika, trubaduuri Kalle Pütter Big Band ja päivän päättää Tanen karaoke.

Tapahtumassa myös palkitaan ansioituneita toimijoita ja pidetään juhlapuhe.

Ohjelmaa on tänä vuonna päälavan lisäksi myös Sallan sota- ja jälleenrakennusajan museolla, Rajakievarissa, Kansalaisopiston Kömmätillä sekä Lastenmaailmassa urheilukentällä.

Kirjaston Monipalveluauto LukuWoorti tuodaan tapahtuma-alueelle. Autolla on kirjaston poistokirjamyynti. Sallalaiset Helge Niva ja Tuomo Haurunen esittelevät uutta julkaisuaan Sallan historiasta. Antero Miettisen Sallalaisia evakossa Kälviällä -julkaisu on myös esillä kirjastoauton läheisyydessä.

Lastenmaailmassa urheilukentällä on pomppulinnan ja hevosajelun lisäksi myös sirkustyöpaja kello 12–14 sekä lakanan painatusta kasveilla.

Kansalaisopiston Kömmätillä Kinttalanharjulla on Askartelu- ja käsityötarvikkeiden vaihtotori klo 10–14. Voit tuoda itsellä käyttämättömäksi jääneitä askartelu- ja käsityötarvikkeita, vaihtaa ne toisen tuomiin tai hakea uutta ideaa ja tarviketta mukaasi.

Sota- ja jälleenrakennusajan museossa (Savukoskentie 12) on koko päivän vapaa pääsy ja museon pihalla pääsee resiina-ajelulle. Lettukahvit voi nauttia museon pihalla samalla kun pääsee ihailemaan vanhoja autoja.

Samassa osoitteessa Rajakievarilla näytetään uitto-videoita kello 10–16 ja Itä-Lapin kuntayhtymän Uittoperinnehankkeen projektipäällikkö Lauri Snellman on kertomassa uittoperinteestä.

Salla-päivään on Visit Sallan mukaan tulossa jopa yli 50 torimyyjää ja esittelijää.

Kunnanvirastokin on vielä auki Salla-päivänä, kunnes menee kiinni kesälomien ajaksi ja avautuu taas 4.8.

Salla-päivää on järjestetty jo vuodesta 1981.

Äinpäin-päivä

Pe 14.7.2023 kello 18‒21

Sallan kirkonkylällä ja yrityksissä.

Salla-päivä

Ke 19.7.2023 kello 10–16

Kansantie, 98900 Salla

Ohjelmaa myös Sallan sota- ja jälleenrakennusajan museolla, Rajakievarissa, Kansalaisopiston Kömmätillä sekä Lastenmaailmassa urheilukentällä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä