Paikallisuutiset

Sallan talous on hyvässä kuosissa ‒ Väkiluku on pysynyt vuodenvaihteen lukemissa

Sallassa peruskorjataan kirkonkylän teitä tänä vuonna.

Sallan valtuusto totesi kokouksessaan kunnan talouden olevan hyvällä mallilla.

Menoja oli vuoden ensimmäisellä puoliskolla hieman arvioitua enemmän ja tuloja vähemmän, mutta ylijäämää kertyi silti alkuvuonna noin 200 000 euroa. Edellisten tilikausien ylijäämää on taseessa 13,4 miljoonaa euroa.

Toimintakulut ylittyivät hieman rakennusten ja alueiden kunnossapidon, sähkömenojen ja materiaalihankintojen takia. Tuloja pienensi Itä-Lapin Energian sähkönmyyntituottojen väheneminen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vuosikate oli kesäkuun lopussa 0,9 miljoonaa euroa, joka riittää kattamaan poistot.

Verotuloja kuntaan kertyy tänä vuonna arvion mukaan 6,9 miljoonaa euroa, 200 000 euroa enemmän kuin talousarvioon viime vuoden lopussa kirjattiin. Eniten kasvavat kunnallisverotuotot. Valtionosuuksia arvioidaan saatavan noin 4,7 miljoonaa euroa.

Asukasmäärä väheni neljällä

Sallan kunnan vuoden 2023 talousarvion käyttötalouden menoista oli käytetty kesäkuun lopussa 7,2 miljoonaa euroa. Taloudesta puuttuvat tänä vuonna ensimmäistä kertaa sosiaali- ja terveyspuolen menot, jotka siirtyivät vuoden alusta hyvinvointialueen eli maakunnan hoidettaviksi.

Nettoinvestointeihin käytettiin kesäkuun loppuun mennessä 1,4 miljoonaa euroa, ja suurin osa painottuu loppuvuodelle. Rahaa on varattu muun muassa Poropuiston päärakennuksen laajennuksen ja piha-alueiden rakentamisen loppuun saattamisiin, kaava-alueen teiden peruskorjaamiseen, koulukeskuksen saneeraamiseen ja traktorikaivurin uusimiseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kunnan lainamäärä on kesäkuun lopussa noin 12,7 miljoonaa euroa, ja se on kasvanut vuoden alusta noin 0,7 miljoonalla.

Tilastokeskuksen väestönmuutosten ennakkotilaston mukaan Sallan kunnan väkiluku oli kesäkuun lopussa 3 335, neljä asukasta vähemmän kuin viime vuoden lopussa.

Työttömyysaste oli kesäkuun lopussa 12,5 prosenttia ja työttömiä työnhakijoita oli yhteensä 171 henkilöä.

Juttuun korjattu 20.9. klo 18.15 tieto 200 000 euron ylijäämästä. Se on kertynyt vuoden ensimmäisellä puoliskolla eikä ole arvio koko vuonna kertyvästä ylijäämästä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä