Paikallisuutiset

Sallassa siirrelty Salpalinjan kiviä hakkuun tieltä – siirto on yhteismetsän mukaan tapahtunut jo vuosia sitten

Salpalinjan siirrellyistä kivistä kohistiin hiljattain Sallassa. Yhteismetsän mukaan kivet on siirretty toden­näköisesti jo vuonna 2007.

Toisen maailmansodan puolustuslinjan Salpalinjan kiviä on siirrelty avohakkuiden yhteydessä Sallassa Saltsivaaran alueella.

Kiviä on kaadettu ja työnnetty sivuun muutaman metrin matkalta, jotta metsäkoneet ovat voineet kulkea hakkuualueelle.

Saltsivaaran panssariesteellä on pituutta noin puoli kilometriä, josta noin pari sataa metriä on avohakkuun alueella.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Salpalinja ei ole muinaismuistolain suojaama muinaisjäännös, joten Saltsivaaran kivien siirtely ei ollut rangaistavaa.

Asiasta uutisoi aikaisemmin Yle. Saltsivaaran Salpalinja ei ollut Museoviraston muinaisjäännösrekisterissä, mutta Museoviraston mukaan Saltsivaaran linjaosuus merkitään nyt muinaisjäännösrekisteriin.

Siirto todennäköisesti jo 2007

Sallan yhteismetsän toiminnanjohtaja Anne Harju kommentoi Koti-Lapille , että Salpalinjan kivet on mitä todennäköisemmin siirretty paikaltaan jo vuonna 2007 tehdyn hakkuun yhteydessä.

– Viime vuonna tehdyn hakkuun yhteydessä ei ole siirretty kiviä, mikä hyvin näkyy niin (Ylen) toimittajan ottamista kuvista kuin maastossakin. Vuodessa ei sammalpeite kasvaisi nykyiseen mittaansa. Eli viime vuoden hakkuissa on käytetty jo olemassa olevia aukkoja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ylen uutisen mukaan kohde on ollut pitkään Maanmittauslaitoksen ja Metsäkeskuksen kartoissa, mutta Museoviraston tiedossa se ei ole ollut. Salpalinjan tuntemattomia osuuksia on tiettävästi muuallakin kuin Sallassa.

Salpalinjan suojelu on järjestetty epäselvästi ja siihen liittyy useita viranomaisia ja lakipykäliä. Salpalinjaa on purettu ja siirrelty vuosikymmenten aikana esimerkiksi rakennusten ja peltoalan raivaamisen tieltä, niin Sallassa kuin muuallakin Suomessa.

Harjun mukaan Museovirasto ei ole ollut asian suhteen yhteydessä vuoden 2007 eikä nykyisen hakkuun jälkeen.

Kivet siirretään, mikäli niin velvoitetaan

Metsäkeskuksen metsäneuvoja Reijo Kellokumpu kertoi Ylelle, että Saltsivaaraa koskevassa metsänkäyttöilmoituksessa ei näy metsäkoneita varten suunniteltua ajoaukkoa. Yhteismetsän mukaan viime vuoden hakkuusta tehtiin tavallinen metsänkäyttöilmoitus ja korjuuohjeissa oli merkittynä paikka, josta mennään yli.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– He, jotka ovat olleet puunkorjuulla nyt viimeksi, eivät ole kiviä siirtäneet, vaan toimineet ohjeen mukaan, Harju kertoo.

Museoviraston mukaan tilanne on korjattavissa nostamalla kivet takaisin paikalleen.

– Mikäli Museovirasto velvoittaa kivet siirtämään niin otamme asian käsittelyyn, Harju sanoo.

Pituutta 1 200 kilometriä

Salpalinjan osuus näkyy nyt Saltsivaarassa avohakkuun jälkeen selkeästi joitain vuosia ennen kuin taimikko kasvaa.

Salpalinja rakennettiin Suomen itärajaa myötäillen Venäjän hyökkäyksen varalle talvisodan jälkeen vuosina 1940–1941. Pituutta sillä on yhteensä noin 1 200 kilometriä.

Salpalinjaa Sallan Aholanvaaran kohdalla. Kuvituskuva.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä