Paikallisuutiset

”Sallasta syttöjä Suomelle”: puhumassa esimerkiksi kuntatietäjä Timo Aro, Suomen Yrittäjien Mikael Pentikäinen ja moniyrittäjä Peter Vesterbacka

Sallan kansainvälisessä lukiossa on opiskellut jo pitkään myös ulkomaalaisia opiskelijoita. Arkistokuva vuodelta 2022. Kuva: Terttu Pohtila

Sallassa pidetään maanantaina 18. syyskuuta seminaari, jossa pohditaan monelta kantilta sitä, onko lukio- ja ammatillisesta koulutuksesta ratkaisuksi integroivaan maahanmuuttoon eli siihen, että Suomeen tulee ihmisiä muualta ja he kiinnittyvät suomalaiseen yhteiskuntaan.

Seminaarin nimi on Sallasta syttöjä Suomelle – lukio ja ammatillinen koulutus ratkaisu integroivaan maahanmuuttoon, ja se pidetään Sallan Poropuistossa kello 9‒16.

Tilaisuus on maksuton. Sinne tulee ilmoittautua Sallan kunnan verkkosivuilla olevan linkin kautta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nimekkäät vieraat kotoa ja muualta

Päivän aikana kuullaan useiden asiantuntijoiden puheenvuoroja. Kuntaliiton erityisasiantuntija Kyösti Värri kysyy puheenvuorossaan, tarvitaanko maassamme koulutusperäistä maahanmuuttoa.

Tutkimusjohtaja Timo Aro Turun kaupungista käsittelee Suomen kuntien demografiaa, ja Sallan lukion rehtori Leena Hautajärvi esittelee Sallan mallin eli Sallan lukion kansainvälisyystyön ja sen tulokset. Sallan lukiossa on koulutettu ulkomaalaisia, lähinnä venäläisiä, opiskelijoita jo vuodesta 2006.

Sallan kunnan kunnanhallituksen puheenjohtaja Petteri Salmijärvi esittelee, mitä yksittäinen kunta voi tehdä. Toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen tuo esille Suomen Yrittäjien näkemyksen koulutustarpeisiin.

Päivän aihetta käsittelevät myös ammattiopisto Lappian, Rovaniemen koulutuskuntayhtymä REDUn, Lapin yliopiston, Lapin liiton, Lapin Kauppakamarin ja Lapin Ely-keskuksen edustajat.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sallan lukiosta kuullaan opiskelijan puheenvuoro.

Paikalla on myös Finest Future -yritystä edustava Peter Vesterbacka.

Päivän päättää paneelikeskustelu, jossa ovat mukana Jaakko Ylinampa, Aleksi Koivisto, Marja Myllykangas, Mika Riipi, Antti Syväjärvi ja Peter Vesterbacka.