Paikallisuutiset

”Se valtio päätti sen niin”: näyttely jokirakentamisen kokemuksista vielä nähtävillä Kemijärvellä

Pääsiäiseen asti esillä oleva näyttely käsittelee jokirakentamisen aiheuttaman mullistuksen henkistä vaikutusta.

Kemijärven kirjastossa esillä oleva näyttely kertoo jokirakentamisen vaikutuksista ja siitä, miten mittava rakennusprojekti koettiin. Pohjois-Suomen suurjoet rakennettiin ja padottiin sähköntuotantoa varten toisen maailmansodan jälkeen.

”Jokien patoaminen paransi alueen infrastruktuuria, mutta aiheutti myös vakavia ympäristömuutoksia. Vanha lohikulttuuri menetettiin. Asuinympäristön muuttuminen vaikutti monin tavoin paikalliskulttuureihin ja tavallisten ihmisten elämään”, kirjoitetaan näyttelyn esittelytekstissä.

Näyttelyssä on esillä valokuvaaja Matti Saanion (1925–2006) kuvia. Saanio asui Oikaraisen kylässä Rovaniemen maalaiskunnassa ja kuvasi 1960- ja 1970-lukujen aikana Kemijoen suurta muutosta ja ihmisten kohtaloita. Hänet tunnettiin laajalti pohjoisen kuvaajana. Arvostettu Saanio sai uransa aikana kolme valokuvataiteen valtionpalkintoa sekä Pro Finlandia -mitalin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jokivarren asukkaiden asuinympäristöä jäi nostetun veden alle. Lisäksi voimalaitokset, padot ja tiet mylläsivät sitä.

”Kaipauksen ja surun tunteet liittyvät edelleen menetettyjen paikkojen muisteluun. Ympäristötrauma loukkaa henkilökohtaista paikkasuhdetta, laajenee herkästi muille elämän osa-alueille, ja voi siirtyä sukupolvelta toiselle”, esittelyssä kuvaillaan.

Näyttelyn ovat suunnitelleet Vanttauskoskelta lähtöisin olevat sisarukset Outi Autti ja Kaisa Kerätär. Kuvasuunnittelusta vastasi Mervi Löfgren Autti.

Näyttely on osa kansainvälistä Land Body Ecologies -projektia. Land Body Ecologies (LBE) on tutkimusprojekti, joka tutkii solastalgiaa eli paikkasurua. Se on monitieteinen hanke, joka kiinnittää huomiota erityisesti ympäristönmuutoksen aiheuttamaan henkiseen kärsimykseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Näyttely puretaan torstaina 28.3. Näyttely menee seuraavaksi Sodankylän kirjastoon, sieltä Pelkosenniemelle ja Savukoskelle.

Se valtio päätti sen niin -näyttely jokirakentamisen kokemuksista

Kemijärven kirjasto

Hietaniemenkatu 5, 98100 Kemijärvi

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

1.-28.3.2024 kirjaston aukioloaikoina

Oikaisu 25.3.2024 kello 9.59: tekstissä kerrottiin aikaisemmin virheellisesti että näyttely olisi auki 31.3. asti. Se kuitenkin puretaan jo kiirastorstaina, sillä näyttely siirtyy pääsiäisen aikana Sodankylään.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä