Paikallisuutiset

Soklista löytyi kaksi uutta mineraalia, joita ei ole ennen löydetty Suomesta

Sokli Oy:n Teo Lehto tutkii näytteitä Savukoskella Soklin vanhalle koerikastamolle tehdyllä näytevarastolla maaliskuussa 2022. Kuva: Aleksi Malinen / Koti-Lapin arkisto

Suomen Malmijalostuksen omistuksessa olevasta esiintymästä löytyneet kukharenkoiitti ja kordyliitti ovat uusia mineraalilöytöjä Suomessa.

Soklin kaivoshanke ja Geologinen tutkimuskeskus ovat löytäneet tutkimuksissaan Savukoskelta Soklista kaksi uutta, harvinaisia maametalleja sisältävää mineraalia, kukharenkoiitin ja kordyliitin. Niitä ei ole ennen löydetty Suomesta.

Uudet mineraalit paljastuivat tutkimalla Soklin kairasydännäytteitä. Parhaillaan käynnissä olevista kairauksista osa kohdistuu uusia mineraaleja sisältäville alueille.

Juuri valmistuneiden tutkimusten tavoitteena oli kartoittaa, missä mineraaleissa harvinaiset maametallit esiintyvät.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Nyt meillä on selvempi kuva siitä, miten harvinaiset maametallit jakautuvat eri mineraaleihin Soklin malmityypeissä. Tutkimusten tuloksia hyödynnetään jatkossa Soklin geologisissa tutkimuksissa ja mallinnuksissa sekä malmin prosessointikokeissa, jotka puolestaan auttavat mineraalivarantojen arvioinnissa ja kaivossuunnittelussa. Tutkimuksilla on myös tieteellistä arvoa, ja olemme tehneet sekä kotimaista että kansainvälistä tutkimusyhteistyötä, kertoo projektigeologi Teo Lehto Soklin kaivoshankkeesta.

Soklissa on erittäin suuri karbonatiittiesiintymä. Alustavan selvityksen tulosten mukaan alueella voitaisiin tuottaa ainakin kymmenen prosenttia harvinaisten maametallien määrästä, joka Euroopassa tarvitaan kestomagneettien valmistukseen vuosittain. Niitä käytetään muun muassa tuulivoimaloihin ja sähköautojen akkuihin. Mineralogisia tutkimukset ja prosessikokeet jatkuvat alueella.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä