Paikallisuutiset

Sompion Luonnon­ystävät palkittiin SLL:n vuoden yhdistyksenä

Suomen luonnon­suojeluliitto valitsi Sompion Luonnonystävät vuoden yhdistykseksi.

Suomen luonnonsuojeluliitto on valinnut Sompion Luonnonystävät ry:n vuoden yhdistykseksi. Liitolla on noin 160 paikallisyhdistystä.

Luonnonsuojeluliiton työvaliokunta painotti perusteluissa erityisesti yhdistyksen työtä yleisesti kaivosten haittoja vastaan. Perusteluissa todetaan, että yhdistyksen väki on tehnyt aktiivisesti ja uupumatta toista vuosikymmentä työtä Soklin fosfaattikaivoshanketta vastaan.

– Hanke on yli 50 vuotta aiheuttanut epävarmuutta alueen ihmisille ja haittaa elinkeinoille sekä saastuttanut paikallisesti koelouhinnalla luontoa ja vesiä. Yhdistyksessä on perehdytty suureen kaivoshanketta koskevaan materiaalimäärään. Yhdistyksessä on ansioitunutta Soklin alueen kasviston ja luontotyyppien erityispiirteiden osaamista ja paikallisten elinkeinojen ja kulttuurin ymmärrystä, perusteluissa sanotaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sompion Luonnonystävät ry on perustettu vuonna 2008. Siinä on noin 60 jäsentä. Sen puheenjohtajana toimii Sisli Piisilä .

Yhdistys toimii Sodankylässä ja Savukoskella, joissa sillä on useita kunnanrajat ylittäviä ympäristöön vaikuttavia hankkeita. Niiden lisäksi yhdistys pitää yllä luontoharrastuksen perinteitä ja edistää luontolähtöistä ajattelua alueella järjestämällä muun muassa retkiä ja muuta toimintaa.

– Olemme hyvin iloisia ja öökölläänkin tästä kunniakkaasta tittelistä! Se tuntuu erityisen kannustavalta tässä tilanteessa, kun pitkä Sokli-oikeudenkäynti on takanapäin, ja Tulppion tulevaisuus on vielä epävarma. Olemme järjestäneet kaivosten uhkaamille alueille luontoinventointeja ja erilaisia retkiä, joilla osallistujat pääsevät tutustumaan Soklin alueeseen, yhdistys toteaa tiedotteessaan.

– Tänä vuonna keskitymme kaivostoiminnan vastustamiseen ja perinteisen eräretkeilyn vaalimiseen. Sitä varten olemme hankkineet yhdistykselle metsäsukset ja liukulumikengät. Järjestämme keväällä keskustelutilaisuuden alueemme ajankohtaisista luonnonsuojeluun liittyvistä asioista. Tulevana vuonna koetamme edistää kaivostoiminnan jäädyttämän Koitelaisen suojelusuunnitelmaa. Valmisteilla on sarja esitteitä kaivosten uhkaamista alueista, joita aiomme jakaa sopivissa tilaisuuksissa ja näin pitää asiaa ihmisten mielissä.

Fosfatiittialueella ravinteikas maaperä on luontainen lannoite kasvillisuudelle.
Soklissa Pierkulin aholla Eerikki Rundgren, Timo Helle ja Kaija Kiuru.
Savukosken Soklin ja Tulppion alueella kasvaa muun muassa harvinaista tunturikeltanoa.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä