Paikallisuutiset

Soppelan rantakalajuhlissa Kemijärvellä oli ennätysyleisö

Perinteiseen kylätapahtumaan osallistui noin 600 ihmistä.

Soppelan rantakalajuhla veti väkeä oman kylän lisäksi myös kauempaa. Muikkuja ja lättytaikinaa oli varattu runsaasti, mutta ne loppuivat kesken. Kuva: Kari Koivuniemi

Soppelan rantakalajuhlia vietettiin heinäkuun puolivälissä hyvässä säässä ja mukavissa tunnelmissa.

Yleisömäärä yllätti järjestäjät, ja muikut ja lättytaikina loppuivat kesken, vaikka niitä oli varattu viimevuotinen määrä. Muikkuja oli varattu 120 kiloa.

– Ensi vuonna varaudumme, ettei tällaista enää pääse tapahtumaan, kyläseuran puheenjohtaja Teuvo Karjalainen kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Liekö parin vuoden koronatauko saanut ihmiset lähtemään kotikoloistaan tapaamaan tuttuja ja ystäviä. Soppelan Rantakalajuhlat on järjestetty vuodesta 1976, joten perinteitä kyseisellä tapahtumalla on, kun ajankohtakin on kaikkien tiedossa eli heinäkuun puolenkuun lauantai. Monet lomalaiset ovat jopa edellisenä kesänä merkinneet allakkaansa rantakalajuhlat, jonne ehdottomasti pitää päästä, Karjalainen toteaa.

– Monet tapasivat vanhoja tuttuja vuosien takaa: koulukavereita, työkavereita, helluja ja sukulaisia. Jälleentapaamisen ilo ja riemu oli suuri. Tavatessa tutuille tulee kerrottua parhaat kalapaikat ja -saaliit sekä marjapaikat, ja lisäksi perheenlisäykset sekä uudet mummotettavat näytetään kännykän kuvaruudusta. Monet ovat tulleet kuulemaan elävää musiikkia ja paistetun ja palvatun muikun perässä.

Lätty-, torttu- tai munkkikahveilla jaksaa taas odottaa seuraavaa rantakalajuhlia, kun vielä rieskan voi ostaa mukaan kotievääksi.

– Taikayö-yhtye soitti ulkolavalla, ja kansa oli haltioissaan. Ilma oli tosi hyvä, aurinko paistoi täydeltä terältä ja järvi oli peilityyni. Puheensorina ja musiikki täyttivät koko piha-alueen, ja ihmisten iloinen mieli tapahtumasta tarttui kaikkiin, puheenjohtaja kuvaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kesätapahtumassa on hyvä vaihtaa kuulumiset tuttujen kanssa. Kuva: Kari Koivuniemi

Yläpihalle asti näkyi väenpaljouden takaa savukiehkura muikkujen savustusuuneista ja paistomuurikoista, ja tunnelma oli katossa.

– Naltioon, Naltioon, Naltioon savu hiljaa leijailee.. Monet kappaleet sopivat naulan kantaan eivätkä kaikki osallistujat pysyneet penkeissään.

Kemijärven uusi kaupunginjohtaja Pekka Iivari kävi lavalla esittäytymässä ja totesi, että elävä maaseutu on tärkeä asia myös Kemijärvellä ja että tällaiset kesätapahtumat ovat mahtavia. Iivari kertoi, että Soppela on hänen äitinsä kotikylä.

Jorma Korhonen, ”oman kylän poika” ja eläkkeellä oleva radiotoimittaja, juonsi tapahtumaan vanhaan hyvään malliin ja sai houkuteltua yleisöstä vapaaehtoisia lavalle laulamaan, ja he lauloivatkin tasokkaasti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Lasten laulukilpailuun oli tulijoita, mutta viime hetkellä kaikille iski ramppikuume, joten tänä vuonna voittaja jäi selvittämättä. Moni lupasi treenata ensi vuodeksi, joten eiköhän vuoden päästä nähdä jännä kamppailu, Teuvo Karjalainen kertoo.

Soppelan Kyläseura kiittää kaikkia yhteistyökumppaneita, jotka tukivat tapahtumaa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä