Paikallisuutiset

Suomenhevosen päivänä ilmaiseksi tutustumaan ratsastuskeskukseen Kemijärvellä – tiesitkö tätä kansallishevosesta?

Tiistaina 6.9. Outisen ratsastuskeskuksella vietetään Suomenhevosen päivää avoimien ovien merkeissä.

Outisen ratsastuskeskus Kemijärvellä esittelee toimintaansa suomenhevosen kunniaksi.

Outisen ratsastuskeskuksessa vietetään Suomenhevosen päivää avoimin ovin huomenna tiistaina 6.9. Ovet ovat avoinna kello 10–18. Keskus sijaitsee osoitteessa Sodankyläntie 1007.

Päivän aikana voi tutustua suomenhevosiin ja samalla käydä keskustelua niiden historiasta aina nykypäivään asti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kävijöiden kesken arvotaan ratsastus- tai ajelulahjakortti. Tapahtuma on maksuton.

Rakastettu yleishevonen

Ensimmäisen kerran Suomen kansallishevosen omaa päivää vietettiin vuonna 2007, suomenhevosen kantakirjan 100-vuotisjuhlavuonna. Suomenhevonen on ainoa alkuperäinen Suomessa kehitetty hevosrotu.

Suomenhevosta kutsutaan englanniksi joskus nimityksellä Finnish Universal (suomalainen yleishevonen), sillä sen katsotaan sopivan liki kaikkiin hevosen käyttötarkoituksiin Suomessa: maatalous- ja metsätöihin, raviurheiluun, ratsastukseen ja vikellykseen.

Suomenhevonen ja sitä edeltänyt suomalainen maatiaishevoskanta on ollut Suomen ainoa hevosrotu vuosisatojen ajan. Ensimmäiset asiakirjamerkinnät suomalaisesta hevosesta ovat 1300-luvun vaihteesta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

1900-luvun alussa Suomessa oli arviolta 300 000 hevosta. 1950-luvulla rotu saavutti määrähuippunsa, arviolta 409 000 hevosta.

Maa- ja metsätalouden koneellistuessa putosi suomenhevosten määrä lähti jyrkkään laskuun 1960-luvulta lähtien. 1970-luvulle tullessa suomenhevosten määrä oli laskenut 90 000:een ja kymmenen vuotta myöhemmin 20 000:een eläimeen. Vähiten suomenhevosia oli vuonna 1987, jolloin kirjattiin vain 14 000 eläintä.

Rodun pelastumisessa oleellista olivat raviurheilu ja siihen liittyvä totovedonlyönti sekä jossain määrin myös Suomessa uusi ratsastusharrastus. Suomenhevosten määrä alkoikin vähitellen nousta ja vuonna 1997 suomenhevosia oli jo 19 000.

Nykyään useimmat suomenhevoset kasvatetaan ja opetetaan ravureiksi, mutta rotu on myös suosittu opetus- ja harrasteratsu.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä