Paikallisuutiset

Suomi kieltää venäläisten henkilöautojen maahantulon lauantaista lähtien

Venäjälle rekisteröityjen autojen maahan pääsy loppuu joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta 16. syyskuuta.

Venäjälle rekisteröityjä autoja ei saa enää tuoda Suomeen syyskuun puolivälin jälkeen, koska Venäjä käy hyökkäyssotaa Ukrainassa ja henkilöautot kuuluvat EU:n Venäjälle asettamien pakotteiden piiriin.

Suomen tulli alkaa soveltaa perjantain ja lauantain välisenä yönä 16. syyskuuta keskiyöstä alkaen ulkoministeriön linjausta, jonka mukaan Venäjälle rekisteröidyllä autolla ei voi enää tulla Suomen rajan yli EU:n alueelle. Tulli käännyttää maahan pyrkivät ajoneuvot takaisin.

Ulkoministeriö noudattaa linjauksessaan Euroopan unionin komission suositusta, jonka se antoi 8. syyskuuta ja jota se täsmensi 12. syyskuuta.

– Alamme soveltaa ulkoministeriön linjausta Venäjän rekisterissä olevien autojen maahantuontikiellosta tänä yönä heti vuorokauden vaihtuessa, kertoo valvontaosaston johtaja Sami Rakshit Tullin tiedotteessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Maahantuontikielto koskee joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta kaikkia Venäjälle rekisteröityjä autoja, sekä yksityisessä että kaupallisessa käytössä olevia henkilö- ja matkailuautoja sekä alle 10 henkilön pikkubusseja.

Joitakin poikkeuksia

Suomen ulkoministeriö kertoo verkkosivuillaan, että Venäjällä rekisteröidyn henkilöauton voi tuoda Suomeen 16. syyskuuta jälkeen vain Venäjällä pysyvästi asuva EU-kansalainen tai hänen perheenjäsenensä, diplomaatti tai häneen rinnastettava henkilö, tai sen voi tuoda humanitaarisista syistä.

Ennen maahantuontikiellon alkamista Suomeen tuoduilla Venäjälle rekisteröidyillä autoilla on kuusi kuukautta aikaa poistua Suomesta.

Suomeen rekisteröidyillä autoilla voi edelleen matkustaa Venäjälle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Valvontaa myös Norjan rajalla

EU on määrännyt Venäjälle pakotteita sen Ukrainassa käymän hyökkäyssodan takia. Ulkoministeriön mukaan pakotevalvonnan kannalta on tärkeää, että kaikki EU-maat ja erityisesti sen ulkorajavaltiot tekevät yhteistyötä ja noudattavat pakotteita yhtenäisesti.

– Tällä hetkellä Viro, Latvia ja Liettua toteuttavat hyvin samantyyppistä valvontalinjaa Venäjälle rekisteröityjen autojen osalta kuin Suomi, Rakshit kertoo tiedotteessa.

Suomeen ei saa enää ajaa Venäjälle rekisteröidyllä autolla myöskään Norjasta.

– Suomessa Tulli valvoo Venäjälle rekisteröityjen autojen maahantuontia itärajan lisäksi myös Norjan rajalla, koska Norja ei kuulu EU:hun ja pakotteet kieltävät autojen maahantuonnin EU-alueelle, Rakshit korostaa.

Lisää aiheesta