Paikallisuutiset

Syystulva Kemijoen vesistössä ‒ Veneitä ja laitureita on lähtenyt veden matkaan eri puolilla Lappia

Kemijoen vesistön vesi on noussut nopeasti syyssateiden takia. Arkistokuva. Kuva: Erkki Hautala

Kemijoki Oy on varautunut syyssateisiin laskemalla Kemijärven pintaa.

Vesi on noussut nopeasti runsaiden sateiden takia seurauksena Lapissa sekä luonnontilaisissa että säännöstellyissä vesistöissä. Ounasjoella Kittilässä vedenkorkeus nousi viime viikolla peräti reilut kaksi metriä.

Tulvakeskuksen ja Lapin Ely-keskuksen tiedotteen mukaan vesi on paikoitellen pienen kevättulvan korkeudessa, ja muun muassa veneitä ja laitureita on lähtenyt tulvaveden mukaan.

– Ranta-alueilla on syytä tarkistaa veneiden ja laitureiden kiinnitykset sekä kerätä muu mahdollinen irtaimisto pois. Mikäli tämän viikon sademäärät ovat vähäisiä, kääntyvät vedenkorkeudet laskuun vesistöstä riippuen tällä viikolla tai ensi viikon alkupuolella, tiedotteessa sanotaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Elokuun sademäärä on ollut Lapissa selvästi keskimääräistä suurempi, ja syyskuussa sateet ovat jatkuneet hyvin runsaina. Maaperä on veden kyllästämä, joten sadevedet kulkeutuvat nopeasti vesistöihin. Myös pienemmät vesistöt virtaavat nyt vuolaina, mikä kannattaa ottaa huomioon vesillä ja maastossa liikkuessa.

Vettä ohijuoksutetaan voimalaitoksilla

Kemijärven yläpuolisella alueella Kemihaarassa virtaama oli suurimmillaan 22. syyskuuta. Vastaavan tasoinen syystulva Kemihaarassa on ollut esimerkiksi vuosina 2021 ja 2015.

Vedenkorkeus on nyt huipussaan ja kääntyy laskuun lähipäivinä. Se on jäämässä noin kaksi metriä viime kevään tulvan alapuolelle. Rovaniemellä vedenkorkeus on noussut Lainaalla noin metrin. Vedenkorkeuden arvioidaan nousevan vielä noin 0,2 metriä lähipäivien aikana.

Säännöstellyissä järvissä vedenkorkeudet ovat nousussa. Lokan ja Porttipahdan tekoaltaissa vedenkorkeus on noin metrin ja Kemijärvessä noin 0,2 metriä säännöstelyn ylärajan alapuolella. Kemijoen voimalaitoksilla vettä on jouduttu ohijuoksuttamaan. Vesistöjen säännöstelyllä pyritään leikkaamaan jokien huippuvirtaamia varastoimalla vettä yläpuolisiin altaisiin ja juoksuttamalla vettä ennakkoon.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kemijoki Oy on varautunut syyssateisiin laskemalla syyskuun aikana Kemijärven pintaa alaspäin, jolloin Seitakorvan voimalaitoksen maksimijuoksutusta voidaan pienentää syystulvan aikana.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä