Paikallisuutiset

"Täällä on kuin kotona olisi" – Savukoskella toimiva Kotikontu valittu Lapin parhaaksi hoivakodiksi

Martin kylällä toimiva perhekoti voitti yleisöäänestyksen.

Savukoskella Martin kylällä toimiva perhekoti Korvatunturin Kotikontu on valittu yleisöäänestyksessä Lapin parhaaksi hoivakodiksi.

Lapin ensimmäinen ikäihmisten ammatillinen perhekoti on Maria ja Jarmo Pekkalan koti, jossa ikäihminen asuu osana perhettä.

Valinnan tekivät Lapin Muistiyhdistys ja Napapiirin Omaishoitajat, jotka etsivät kesän aikana kilpailulla Lapin parasta hoivakotia. Voittaja julkistettiin Muistiviikolla syyskuussa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tarkoituksena on ollut samalla nostaa hoivakotien imagoa ja antaa hyvän kiertää. Kotikontu sai eniten ehdotuksia ja toivoisin, että vastaavia perhekoteja tulisi lisää Lappiin, Napapiirin Omaishoitajien puheenjohtaja Hely Kilpamäki sanoo.

"Elämme tavallista perhearkea"

Äänestäjät perustelivat Kotikonnun valintaa monin eri tavoin. Martilla vanhassa kyläkoulussa sijaitseva koti on jo ympäristöltään viihtyisä, ja yrittäjäpariskunta on onnistunut luomaan äänestäjien mielestä kodin kaikille asukkaille.

– Me emme tee virikkeitä, vaan elämme tavallista perhearkea, jolloin jokainen tekee niitä kodin askareita, joihin haluaa osallistua. Emme ole töissä, vaan olemme aina paikalla niin kuin kotona ollaan, Jarmo Pekkala painottaa.

Maria ja Jarmo Pekkalalla on yli kolmen vuosikymmenen työkokemus ikäihmisten palveluista. Siksi he halusivat luoda jotain erilaista, jossa asioita tehdään ikäihmisen kanssa yhdessä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Äänestäjien mielestä pariskunta on onnistunut tässä työssä. He kuvasivat perhekotia muun muassa näin: "Kuunnellaan ja reagoidaan huoliin ja tarpeisiin. Hyvä ruoka. Läheisen kunto ja mieli kohentunut huomattavasti hoivakotiin muuton jälkeen."

"Täällä on kuin kotona olisi. Turvallista olla. Vapaa liikkuminen, saa mennä ja tulla eikä ole ovet lukossa. Otetaan matkaan, käytetään kaupassa ja käydään elokuvissa ja tapahtumissa. Tämä on paras paikka ja mulla on oma kasvimaa, mansikkamaa ja raparperipenkki, josta huolehdin."

Kotikonnussa on tällä hetkellä neljä pitkäaikaista perhehoitopaikkaa sekä mahdollisuus lyhyempiin hoivajaksoihin.

Pekkalat palkittiin jo kesällä Savukoskipäivillä, kun he voittivat Vuoden saulaiset 2022 -äänestyksen.

Korvatunturin Kotikonnun yrittäjäpariskunta Maria ja Jarmo Pekkala kuvattiin Puistolan pihamaalla Savukoskipäivillä kesällä 2022. Heidät palkittiin tuolloin vuoden saulaisina.
Leif Wilenius (vas.) Lapin Muistiyhdistyksestä ja Hely Kilpamäki Napapiirin Omaishoitajista palkitsivat Maria ja Jarmo Pekkalan muistiviikolla.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä