Paikallisuutiset

Tiedustelijan ja kaukopartiomiehen päiväkirjat kansien välissä

"Johan siitä on rimahtanutkin viikko, kun viimeksi skriivasin tähän kirjaan. Sen jälkeen on tapahtunut paljon uutta ja paremminkin epämiellyttävää. Meidän on ollut peräydyttävä Kuolajärven rannalta ja jättää jälkeemme palava Salla ja Märkäjärvi. ", kirjoitti alikersantti Seeva Vuolle

Vuolle jatkoi päiväkirjaansa, ettei tiedä missä rintamalinja tällä hetkellä on ja että hän istuu Hautajärven aliupseerivartiossa radiokuulokkeet korvissa kuunnellen tai ainakin yrittäen kuunnella vihollisen viestiliikennettä. Hän kuvailee vähäisten suomalaisjoukkojen viivytystaistelua mies- ja konevoimaltaan ylivoimaista vihollista vastaan hätäiseksi mainiten, että koppasi mukaansa tien vieressä lojuneen upouuden kenttäpuhelimen ja toi sen tulleessaan komentotelttaan.

Talvisotaa Sallan suunnalla Vuolle kirjaa päiväkirjansa sivuille paikoin yksityiskohtaisestikin. Ei pelkästään sotaa vaan myös omia tuntemuksiaan. Tarkkaileva näkökulma ja napakat kommentit tekevät tekstistä eloisaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Huomaa, että Vuolle on pitänyt päiväkirjaa jo pitkään. Hänen päiväkirjojensa sivut ovatkin täyttyneet 1920-luvun alusta lähtien.

– Sen Pekka Iivari Jouni Mäntyniemi Tiedustelijan päiväkirja - Päämajan palveluksessa talvi- ja jatkosodassa.

On selvää, että Talvi- ja jatkosodissa tiedustelutehtävissä ja kaukopartiotoiminnassa mukana ollut Vuolle ei voinut kertoa kokemuksistaan ulkopuolisille, mutta päiväkirjojensa sivuille hän pystyi ne purkamaan. Päiväkirjoja kertyi vuosikymmenten aikana useita kymmeniä. Niiden pohjalta Vuolle naputteli käsikirjoitusta kirjaan, joka jäi kuitenkin toteutumatta.

Seeva Vuolteen puoliso ja lapset pitivät huolen suvun historiaan liittyvästä aineistosta. Tero Vuolle

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suomessa on vuosikymmenten varrella julkaistu hyllymetreittäin tiedustelu- ja kaukopartiotoimintaan liittyvää kirjallisuutta. On muun muassa faktaa ja fiktiota toisinaan varsin vauhdikkaasti yhdistelevää kaunokirjallisuutta, mutta myös vakavasti otettavaa tietokirjallisuutta muun muassa Lassi Saressalon Päämajan kaukopartiot jatkosodassa -kirja.

Tiedustelijan päiväkirja -kirjan paikka on tietokirjallisuuden puolella muun muassa siksi, että monet Vuolteen päiväkirjamerkinnät antavat yksityiskohtaisempaa tietoa jo laajemmassa kuvassa esiteltyihin ja osin myös kiistanalaisiin tapauksiin. Syvälle vihollisen selustaan suuntautuneilla kaukopartiomatkoilla eli kaukopartiomiesten keskuudessaan taaplausreissuiksi nimeämillä reissuilla Vuolteella oli mukanaan muistiinpanovälineet. Hän kirjasi tuoreeltaan tapahtumat vihkosiin, ja reissun jälkeen siirsi tiedot päiväkirjaan.

Vuolteen päiväkirjoissa on paljon muutakin kuin sota-ajan tapahtumia. Itse asiassa päiväkirjoista kasvaa moniulotteinen ajankuva useilta vuosikymmeniltä.

Seeva

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vuokkiniemestä perhe muutti 1920-luvun alkupuolella Suomeen Kemiin.

– 1930-luvun alussa Seeva kävi armeijan tykistössä. Ensimmäisten kertausharjoitusten jälkeen hänet siirrettiin muihin tehtäviin. Ehkä hän oli jo silloin tekemisissä tiedustelun kanssa, Mäntyniemi kertoo.

Päämajan tiedusteluosaston Rovaniemen alatoimiston tehtäviin Vuolle saapui Talvisodan alkupäivinä. Alatoimiston päällikkönä toimi Harri Paatsalo

Sotien aikana päiväkirjojen pitäminen tiedustelu- ja kaukopartiotoiminnasta sisälsi melkoisen riskin, joka kasvoi sotien jälkeisessä liittoutuneiden valvontakomission ja kommunistijohtoisen Valpon valvomassa ilmapiirissä. Vuolle piti päiväkirjat visusti pois ulkopuolisten ulottuvilta, mutta kotiväeltään hän ei niitä salaillut. Arkaluontoiset päiväkirjat kuitenkin polttelivat jonkin verran, ja Vuolle pohti niiden hävittämistä.

Onneksi hän ei niitä hävittänyt, sillä nyt Tiedustelijan päiväkirja on kansien välissä.

Seeva Vuolle: Tiedustelijan päiväkirja - Päämajan palveluksessa talvi- ja jatkosodassa.

Kirjan toimittajat: filosofian tohtori, tietokirjailija ja kansainvälisen turvallisuuden asiantuntija Pekka Iivari sekä oikeusnotaari, Lapin sotahistorian harrastaja ja Lapin Sotavainajien vaalimisyhdistys ry:ssä toimiva Jouni Mäntyniemi.

Kirjan editointi Veikko Erkkilä, päällys Kalle Erkkilä.

339 sivua ja kuvaliite.

Kustantaja: Kirjarovio 2020.

Pekka Iivari (oik.) ja Jouni Mäntyniemi esittelivät toimittamaansa Tiedustelijan päiväkirja -kirjaa Kemijärven kulttuurikeskuksesssa. Tilaisuudessa oli paikalla Seeva Vuolteen poika Tero Vuolle (vas.) ja hänen puolisonsa Outi Vuolle. Tilaisuuden järjesti Koillismaakunnan Kirjoittajat ry.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä