Paikallisuutiset

Tuhannet ihmiset seurasivat Sallassa alokkaiden sotilasvalaa: kuvat näyttävät juhlavan tilaisuuden

Sotilasvalan tai -vakuutuksen antoi yhteensä 922 alokasta. Kuva: Puolustusvoimat

Tuhansia ihmisiä kokoontui sotilasvala- ja vakuutustilaisuuteen Sallaan.

Noin 4500 ihmistä seurasi 12. elokuuta Hornetin ylilentoa Sallan kirkonkylällä urheilukentän liepeillä. Ylilento juhlisti Lapin Jääkäripataljoonan ja Rovaniemen Ilmatorjuntapatterin tilaisuutta, jossa 922 alokasta vannoi sotilasvalan tai -vakuutuksen.

Valan esilukijana toimi kunnanjohtaja Erkki Parkkinen, ja juhlapuheen piti Jääkäriprikaatin komentaja, eversti Kimmo Kinnunen.

Kuva: Terttu Pohtila

Sallalaiset Roni Heikkilä ja Eemeli Sutinen saivat vannoa sotilasvalansa tutulla kotikunnan urheilukentällä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tuntui hyvältä ja kotoisalta palata tänne. On myös mukava, että oman tuvan porukka ja muut uudet tutut pääsevät tutustumaan Sallaan, Sutinen sanoi.

Hän siirtyy valan jälkeen Rovaniemelle, jossa odottaa ilmatorjuntajohtojärjestelmäkoulutus. Armeijan jälkeen hän aikoo suorittaa loppuun matkailualan opintonsa.

Tuoreet jääkärit Eemeli Sutinen (vasemmalla) ja Roni Heikkilä kertoivat, että alokasaika meni hyvin. Kuva: Terttu Pohtila

Roni Heikkilä kertoi, että armeijassa on paljon rutiineja ja tapoja, jotka on kuitenkin ollut helppo oppia. Fyysistä rasitusta on viikko-ohjelmassa noin 20 - 30 tuntia.

– Alku on sujunut hyvin, vaikka välillä on ollut vähän raskasta. Kaikkialle on ollut kiire jonottamaan, hän sanoi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sodankylän jääkäriprikaatin alokkaat suorittivat 82 kilometrin valamarssin pyörällä tiistaina ja keskiviikkona, ja se sujui Heikkilältä mallikkaasti. Marssin aikana reppu on pyörän tarakalla ja taisteluliivi ja rynnäkkökivääri yllä.

– Yhdessä vaiheessa tuli luovuttamisen fiilis, josta kapteeni oli etukäteen puhunut. Kun siitä pääsi yli, olo helpottui loppuvaiheessa. Tahdissa piti pysyä, jos sen menetti, ajaminen muuttui heti raskaaksi.

Heikkilän mukaan joukossa on hyvä ryhmähenki, ja varusmiehet tukevat toisiaan.

Valaloman jälkeen Heikkilä aloitti sotilaskuljettajakoulutuksen. Armeijan jälkeen häntä odottaa opiskelupaikka rakennus- ja yhdyskuntatekniikan alalla Oulun yliopistossa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sallalaisille nuorille miehille on tullut tutuksi myös Sodankylän jääkäriprikaatin tilojen huono puoli, heikko sisäilma, josta aiheutuu monille oireita.

Kemijärveläisen Uula Narkilahden tavoitteena on aliupseerikoulu. Myös isä Juha Narkilahti nautti juhlavasta valapäivästä. Kuva: Terttu Pohtila

Kemijärveläinen Uula Narkilahti piti valatilaisuutta juhlavana, mukavana tilaisuutena. Sadekin taukosi heti alkuunsa. Myös hänellä valamarssi sujui hyvin, vaikka loppumatka oli raskas vastatuulessa.

– Haluaisin aliupseerikouluun, hän kertoi.

– Isänmaallinen, juhlallinen ja hieno tilaisuus, ja paljon väkeä, isä Juha Narkilahti sanoi.

Kemistä kotoisin oleva tuore tykkimies Pihla Luosujärvi on tiennyt jo vuosia, että hän haluaa suorittaa asepalveluksen. Tavoitteena on johtajakoulutus.

– Olen tykännyt paljon, on ollut paljon erilaista koulutusta ja hyvä porukka. Odotin, että olisi ollut naisena vielä rankempaa, mutta hyvin olen suoriutunut ja päässyt mukaan, hän kertoi.

Luosujärvi siirtyi alokasajan jälkeen Rovaniemeltä Sodankylään sissiradistitehtäviin.

Vanhemmat Hanne ja Timo Luosujärvi iloitsivat juhlavaan valatilaisuuteen pääsystä, sillä esikoisen vala striimattiin korona-aikana.

– Oli hienoa tulla katsomaan, ja tippakin meinasi tulla silmään, isoäiti Eija Kokkonen totesi.

Valan jälkeinen kalustoesittely, Lapin sotilassoittokunnan puistokonsertti ja hernekeittolounas olivat kirjaston ja kunnanviraston pihapiirissä.

Sallalainen musiikkialan yrittäjä Armin Seebass muisteli tapahtumassa omaa valatilaisuuttaan Saksassa vuonna 1989. Se oli samantyyppinen kuin Suomessa. Seebassin armeija-aika osui historialliseen kohtaan, jolloin Berliinin muuri murtui.

– Silloin näytti, että kaikki on menossa rauhallisempaan ja parempaan suuntaan. Silloin ei olisi uskonut, että Eurooppaan tulee sota, hän pohti.

Lisää aiheesta

Harjoitustoiminta lisääntyy pohjoisessa

Eversti Kimmo Kinnunen muistutti juhlapuheessaan kodin tuen merkityksestä nuorille ja totesi, että koulutuksen alku on edennyt heillä mallikkaasti.

Heinäkuussa palvelukseen astuneet olivat ensimmäinen Suomen Natoon liittymisen jälkeen palvelukseen astunut ikäluokka.

– Tärkein etu liittoutumisella on uskottava pelote. Paras tae rauhalle on riittävän vahva puolustuskyky, joka estää sotilaalliset konfliktit ennen kuin ne edes alkavat. Meillä on turvatakuut, mutta jokainen kansakunta on velvollinen ensisijaisesti puolustamaan itse itseään.

Kinnunen totesi, että harjoitustoiminta liittolaisten kanssa lisääntyy edelleen, ja se näkyy pohjoisessa.

Sotilasvalaperinne juontaa 1600-luvulle. Valassa nuoret lupaavat palvella yhteistä Suomea parhaan kykynsä mukaan myös rauhan aikana.

– Kyse on kunniasta pitää yllä ja rakentaa sitä, minkä sotiemme veteraanit ovat meille lunastaneet, vapaan ja itsenäisen isänmaan, Kinnunen sanoi ja ylensi alokkaat jääkäreiksi ja tykkimiehiksi.

Pikkulottana jatkosodan aikana toiminut sallalainen Anja Hänninen (istumassa) oli mukana tilaisuudessa kunniavieraana. Kuva: Puolustusvoimat
Lapin sotilassoittokunta esitti musiikkia kirjaston edessä ruokailun aikana. Kuva: Terttu Pohtila
Armin (oikealla), Naatan ja Magdalena Seebass sekä Eden Aho kiertelivät katsomassa muun muassa armeijan kuljetuskalustoa. Mukana oli myös bourbonnaisinseisoja Bruno. Kuva: Terttu Pohtila
Vanhemmat Hanne (vasemmalla) ja Timo Luosujärvi sekä isoäiti Eija Kokkonen olivat ilolla mukana Pihla Luosujärven valatilaisuudessa. - Hieno, juhlava tilaisuus, he sanoivat. Kuva: Terttu Pohtila
Esillä oli muun muassa ilmatorjunta-, kuljetus- ja viestintäkalustoa. Kuvassa ilmatorjuntakanuuna. Kuva: Terttu Pohtila
Valan esilukijana toimi kunnanjohtaja Erkki Parkkinen. Kuva: Puolustusvoimat
Tilaisuus alkoi Hornet-hävittäjän ylilennolla. Kuva: Puolustusvoimat

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä