Paikallisuutiset

Tukes hyväksyi useita Latitude 66 Cobaltin malminetsintälupahakemuksia Sallassa, Posiolla ja Kuusamossa

Sallaan on luvitettu neljä uutta etsintäaluetta.

Karttaan on merkitty Tukesin hyväksymät malminetsintälupa-alueet Sallassa. Kuva: Latitude 66 Cobalt

Malminetsinnän lupaviranomainen, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes, on hyväksynyt malminetsintäluvat seitsemälle Latitude 66 Cobalt Oy:n Kuusamossa sijaitsevalle tutkimusalueelle, kolmelle Posiolla sijaitsevalle tutkimusalueelle sekä neljälle tutkimusalueelle Sallassa.

Latitude 66 cobalt kertoo asiasta tiedotteessaan.

Tukes myönsi malminetsintäluvat neljäksi vuodeksi. Malminetsintäluvat tulevat lainvoimaisiksi joko valitusajan päätyttyä tai kun mahdolliset niitä koskevat valitukset on käsitelty. Malminetsintäkorvausten kertyminen ja maksaminen maanomistajille alkaa lupapäätösten tultua lainvoimaisiksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Alueita koskevien geologisten tutkimusten aikataulun suunnittelu alkaa, kun päätöksiä koskeva valitusaika on päättynyt.

– Mahdolliset valitukset lykkäävät paitsi tutkimustyötä ja sen tuloksia myös maanomistajille maksettavien korvausten alkamisajankohtaa. Toivottavasti tulevassa hallitusohjelmassa huolehditaan oikeuslaitoksen resursseista siten, että valitukset etenevät käsittelyyn huomattavasti nykyistä nopeammin, yhtiön vastuullisuuden parissa työskentelevä Jussi Lähde sanoo tiedotteessa.

Lähde katsoo että valitusten käsittelyn viipyminen oikeusasteissa ei ole yhdenkään tahon etu.

– Niin alueen maanomistajat, valitusten tekijät, alueen kunnat, kuin myös malminetsintää tekevät yhtiötkin ansaitsevat saada nykyistä nopeammin tiedon siitä, antavatko valitukset aihetta päätösten uudelleenarviointiin, Lähde sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Latitude 66 Cobaltin vuodesta 2018 jättämiä malminetsintälupahakemuksia koskevat valitukset eivät ole toistaiseksi johtaneet Tukesin tekemien päätösten kaatumiseen oikeusasteissa.

Malminetsintä kaikilla nyt lupapäätöksen saaneilla alueilla kohdistuu erityisesti kobolttiin, kupariin ja kultaan.

Latitude 66 Cobalt lähestyy maanomistajia kirjeellä

Sallan lupa-alueiden yhteenlaskettu koko on noin 3 694 hehtaaria. Alueen maanomistajille maksettavat vuotuiset malminetsintäkorvaukset ovat noin 73 880 euroa. Maanomistajatahoja alueilla on yhteensä 161. Sallan malminetsintälupa-alueet ovat nimiltään Pattasoja 2, Kalliolampi, Niemelä ja Salla eteläinen.

Kuusamon lupa-alueiden yhteenlaskettu koko on noin 3 800 hehtaaria. Alueiden maanomistajille maksettavat vuotuiset malminetsintäkorvaukset ovat noin 76 000 euroa. Maanomistajatahoja alueilla on yhteensä 197. Kuusamon malminetsintälupa-alueet ovat nimiltään Kuohusuo, Kuusamo pohjoinen, Kuusamo pohjoinen 2, Maaninkavaara 1, Maaninkavaara 2, Vilkaslampi ja Pattasoja 1. Alueet sijaitsevat Kuusamon pohjoisosassa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Posion lupa-alueiden yhteenlaskettu koko on noin 986 hehtaaria. Alueen maanomistajille maksettavat vuotuiset malminetsintäkorvaukset ovat noin 19 700 euroa. Maanomistajatahoja alueilla on yhteensä 91. Posion malminetsintälupa-alueet ovat nimiltään Haarakumpu 2, Kivivaara ja Valkamalahti.

Latitude 66 Cobalt lähettää kirjeen kyseisten alueiden maanomistajille lähiviikkojen aikana. Kirjeessä kerrotaan tarkemmin muun muassa malminetsintätyön eri vaihesta ja maanomistajille maksettavista korvauksista.

Kaikki lupapäätökset ovat luettavissa kokonaisuudessaan Tukesin sivustolla osoitteessa https://tukes.fi/malminetsintaluvat-ja-valtaukset.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä