Paikallisuutiset

Tunturirallissa yllätysnimet F1-radoilta ja musiikkimaailmasta – Kake Randelin tekee paluun ralliauton rattiin

Arctic Lapland Rallyn vuoden 2023 reitistä löytyy perinteitä ja uutuuksia. Kemijärvellä ajetaan yleisöerikoiskoe klassikkotaipaleella.

Tulevana viikonloppuna ajettavaan Tunturiralliin, eli Arctic Lapland Rallyyn on ilmoittautunut 103 kilpailijaparia. 58. kertaa järjestettävä ralli on arktinen koettelemus, joka kiinnostaa erilaisia kuskeja.

Napapiirin taipaleilla nähdään kattaus kotimaista kärkeä ja kansainvälisiä vierailijoita. Mukana ovat muun muassa kolminkertainen Suomen mestari Teemu Asunmaa , F1-tähti Heikki Kovalainen ja WRC2/3-sarjoissa maailmalla mainetta niittänyt Jari Huttunen . Ilmoittautunut on myös Arctic Rallyn kuusinkertainen voittaja ja kymmenkertainen suomenmestari Juha Salo .

Kolminkertainen Arctic Lapland Rallyn voittaja Asunmaa on eittämättä mukana kärkikamppailuissa pudottuaan viime vuonna palkintosijoilta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Entinen F1-kuski Kovalainen osallistuu kilpailuun kartturinaan kokenut Miikka Anttila , joka tunnetaan Jari-Matti Latvalan kartturina. Muissa SM-sarjan osakilpailuissa Kovalaisen kartturina on fitness- ja radiopersoonana tunnettu Janni Hussi .

Kansainvälistä väriä mukaan tuovat muun muassa irlantilainen Kelly Eamonn , tšekkiläinen Daniel Polášek ja liettualainen Martynas Samsonas . Yhteensä ulkomaisia kilpailijoita on mukana 15 eri autokunnassa.

Ilmoittautuneissa on myös toisen polven ajajia ja menestyskuskien sukulaisia.

Muun muassa Kimi Räikkösen veljenpoika Justus Räikkönen ja entisen maailmanmestarin Marcus Grönholmin poika Niclas Grönholm aikovat taltuttaa arktisen ralliklassikon.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mukana on myös yllätysnimi suomalaisen musiikkimaailman pyörteistä, nimittäin Kauko "Kake" Randelin . Randelin, 67, tekee paluun ralliauton rattiin vuosikausien tauon jälkeen. Viime vuonna hän oli nolla-auton kuljettajana kahdessa SM-rallissa, mutta kisalähdöstä on aikaa.

Lue myös:

Kake Randelinin keikka Kemijärvellä peruttu – korvaajaksi tanssisuosikki

Lumipenkka pölisi Ristilammella – Emil Lindholm ajoi Tunturirallin voittoon

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tunturin legendat Puolustusvoimien alueella

Arctic Lapland Rallyn vuoden 2023 reitistä löytyy klassikkoerikoiskokeita ja uutuuksia. Lähes 250 erikoiskoekilometriä muodostuu 11 erikoiskokeesta.

Kilpailu käynnistyy perjantaina 13. tammikuuta kello 11 perinteisin juhlallisuuksin Rovaniemen keskustasta, josta suunnataan kahden vuoden tauon jälkeen paluun tekevälle Jyrhämäjärven erikoiskokeelle.

Sieltä kilpailijoiden matka käy Mäntyvaaran yleisöerikoiskokeen ja päivähuollon kautta iltapäivän kolmelle erikoiskokeelle: ensin vuorossa on tuttu Kaihuavaaran kierto, jonka jälkeen suunnataan kaikille nykykuskeille uudelle osuudelle Vanttauskosken kupeesta etelään, osana Kivalo Siikakämän pikataivalta.

Kilpailun ensimmäisen ajopäivän päättää Mäntyvaaran raviradan erikoiskokeen toinen kierros.

Lauantai on ajopäivistä pidempi ja käynnistyy pimeässä jo ennen aamuyhdeksää. Ensimmäisenä ajetaan Siikakämän lyhyempi versio.

Aittavaaran vaaramaisemat odottavat kuljettajia ja katsojia aamun valjetessä, kun ensimmäiset kilpailijat starttaavat sinne tuntia myöhemmin. Aamupäivän lenkin päättää Ounasvaaran uusi yleisöerikoiskoe, jossa kärki alkaa saapua maaliin kello 11.

Päivähuollon jälkeen suunnataan myös Kemijärven vuorossa on todellinen Tunturin legendojen kolmikko, jota kun Puolustusvoimien harjoitusalueen vaaroilla ja erämailla ajettavat Heinunkiero, Sarriojärvi ja Ristilampi huipentavat kilpailun. Näistä Sarriojärvi on tänä vuonna yleisöerikoiskoe.

Yleisöalue on Ketolan lentokentän lähettyvillä. Paikalle on opastus ja lippuja myydään käteisellä paikalta. Sarriojärven alueen liikenteenohjausta ja lipunmyyntiä hoitaa Kemijärven Yrittäjät.

Sanonta kuuluu, että rallin voittaja selvitetään näillä kolmella viimeksi mainitulla erikoiskokeella, joten yleisö pääsee seuraamaan Kemijärvellä Tunturirallin ratkaisuhetkiä.

Maalijuhlallisuudet on luvassa noin kello 19 Lordin aukiolla Rovaniemen keskustassa.

Aikataulu

Perjantai 13.1.2023

11:00 Kilpailun lähtö, Lordin aukio

12:03 EK 1 Jyrhämäjärvi – 33,38 km

13:26 EK 2 Mäntyvaara 1 – 3,50 km

15:59 EK 3 Kaihuavaara – 28,20 km

17:02 EK 4 Kivalo Siikakämä –

27,13 km

18:45 EK 5 Mäntyvaara 2 – 3,50 km

Lauantai 14.1.2023

08:53 EK 6 Siikakämä – 26,15 km

09:56 EK 7 Aittajärvi – 22,69 km

10:59 EK 8 Ounasvaara (yleisö-ek) – 1,65 km

13:42 EK 9 Heinunkierto – 25,00 km

15:05 EK 10 Sarriojärvi (yleisö-ek) – 33,18 km

16:38 EK 11 Ristilampi – 31,51 km

18:53 Kilpailun maali, Lordin aukio

Tunturirallin tyyliä vuodelta 2021.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä