Ajankohtaista

Uusi junavuoro Kemijärvelle? ‒ asiakirja näyttää suunnitelman ensi vuodelle: ”Valmius liikenteen aloittamiselle on”

Kemijärven rautatieasema on päätepysäkki Helsinki–Oulu–Rovaniemi–Kemijärvi-välisellä ratayhteydellä. Yöjuna on suosittu erityisesti matkailusesonkeina. Asemalta on jatkoyhteyksiä linja-autoilla läheisiin tunturikeskuksiin, kuten Pyhälle, Sallaan, Suomulle ja Rukalle. Kuva: Esa Keskinen

Tällä hetkellä Kemijärvelle liikennöi yöjunavuoro päivittäin. Väyläviraston jakopäätöksessä on uusi vuoro aikataulukaudelle 2024, mutta se vaatii vielä rahoituksen.

VR kaavailee Väyläviraston dokumenttien mukaan uutta päivittäistä junavuoroa Kemijärven ja Rovaniemen välille.

Virallisesti VR on hakenut Väylävirastolta uutta ratakapasiteettia Rovaniemen ja Kemijärven välille.

Väyläviraston ratakapasiteetin jakopäätöksen mukaan kyseessä olisi yksi uusi päivittäinen junapari yöjunan lisäksi välille Kemijärvi–Rovaniemi–Kemijärvi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Uusi junavuoro lähtisi Kemijärveltä kello 7.40 ja olisi Rovaniemellä kello 8.55. Aikataulu mahdollistaisi esimerkiksi jatkoyhteyden Rovaniemeltä Helsinkiin yhdeksän jälkeen lähtevälle IC-junalle.

Paluujuna Rovaniemeltä lähtisi kello 22.50 ja olisi Kemijärvellä kello 0.05.

Uutta kapasiteettia on haettu aikavälille 10.12.2023‒14.12.2024.

Kuvakaappaus Väyläviraston päätöksestä, jossa näkyy uusi junavuoro Kemijärvi-Rovaniemi-välille. Jos vuorolle löytyy nopeasti rahoitus, liikenne voisi alkaa jo joulukuussa. VR toteuttaisi vuoron jatkamalla Helsinki–Rovaniemi-junan kulkua Kemijärvelle asti. Juna jäisi yöksi Kemijärven asemalle ja jatkaisi aamulla takaisin etelään. Kuva: Kuvakaappaus

Vuoro vaatii vielä rahoituksen

Ratakapasiteetin haku tai Väyläviraston jakopäätös ei ole vielä päätös liikenteen alkamisesta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaukoliikenteen suunnittelu- ja kalustojohtaja Joonas Roivainen VR:ltä kertoo Koti-Lapille, että VR on selvittänyt uusien vuorojen mahdollisuuksia kautta Suomen. Myös uusi vuoro Kemijärvelle liittyy tähän.

Uusille yhteyksille on samassa yhteydessä mietitty rahoitusta joko kaupalliselta pohjalta tai Liikenne- ja viestintäministeriön LVM:n maksamana. VR on myös neuvotellut kuntien ja kuntayhtymien kanssa mahdollisuuksista rahoittaa uutta liikennöintiä.

Kemijärven uusi vuoro ei ole LVM:n ilmoittamassa ostoliikenteessä mukana.

– Kysyntä on reitillä niin maltillista, ettei vuoro ole markkinaehtoisesti kannattava.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Arviot asiakasmääristä perustuvat Roivaisen mukaan VR:n ennusteisiin ja olettamaan mahdollisesta tulovirrasta.

Roivainen kertoo, että VR on käynyt neuvotteluita uuden Rovaniemi–Kemijärvi-vuoron rahoituksesta alueen kuntien kanssa. Ideana olisi, että kunnat alkaisivat rahoittaa tai etsisivät rahoituksen vuorolle.

– Vielä ei ole valitettavasti rahoitusta löytynyt. Valmius liikenteen aloittamiselle on.

Roivainen ei ottanut kantaa tarvittavan rahoituksen määrään, koska neuvottelu on kesken kuntien kanssa.

Vaikka rahoitukseen ei olekaan saatu takeita, Roivainen kertoo, että ratakapasiteettia on haettu Väylävirastolta siksi, ettei liikennöinnin aloittaminen jää ainakaan siitä kiinni.

VR toteuttaisi vuoron jatkamalla Helsinki–Rovaniemi-junan kulkua Kemijärvelle asti. Juna jäisi yöksi Kemijärven asemalle.

Voidaan aloittaa myöhemminkin

VR avaa joulukuun vuorot myyntiin ensi viikolla, mutta mahdollisen Kemijärven uuden vuoron kannalta sillä ei ole vielä merkitystä.

– Mitä nopeammin, niin sitä parempi tietenkin, mutta joulukuu ei ole mikään kuolinisku, vaan aloittaa voi myöhemminkin. Toki meidän täytyy järjestää henkilöstö ja näin edespäin, mutta siinä puhutaan yksittäisistä kuukausista.

Myös Väyläviraston mukaan kapasiteetin ja ensi vuoden ratatöiden kannalta uuden vuoron aloittaminen on ongelmatonta.

Rataliikenteen vastuita on jaettu kolmen toimijan kesken. VR vastaa junien ajamisesta ja omista palveluistaan ja Väylävirasto rataverkosta ja laiturialueista. Fintraffic taas vastaa liikenteenohjauksesta ja asemien matkustajainfosta.

Oikaisu 29.9. kello 21.23: junavuoron lähtöaika Rovaniemeltä on Väyläviraston aikataulun mukaan 22:50, ei 21:50.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä