Paikallisuutiset

Uutuuskirja kertoo Pohjois-Suomen pirtusodasta ja salakuljetuksesta – kirjailija Juha Ylimaunu vieraana Kemijärvellä ja Sallassa

Myös Kemijärven seudulla tapahtui yhteenottoja pirtumiesten ja virkavallan välillä.

Juha Ylimaunun uusi tietoteos Pirtusota ja salakuljettajat kumoaa vanhoja käsityksiä kieltolain ajasta Pohjois-Suomessa.

Kieltolain aikana Lappiin virtasi Perämereltä satojatuhansia litroja pirtua kairoja pitkin hevosilla tai miesten kantamina karavaaneina. Pääosa tästä toiminnasta on jäänyt salaiseksi.

Kirja kuvaa, miten kieltolain säätämistä seurannut, pirtusotana tunnettu aika eteni: ketkä voittivat tai hävisivät ja mitä keinoja käytettiin. Myös Kemijärven seudulla tapahtui yhteenottoja pirtumiesten ja virkavallan välillä. Myös kotipolttoisen pontikan teko oli yleistä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kirjailija Ylimaunu esittelee teostaan kirjastoissa keskiviikkona 1. helmikuuta kello 13–14.30 Kemijärvellä ja kello 16–17.30 Sallassa.

Järjestäjinä ovat Koillisen Kirjoittajat ry, Kemijärven kirjasto ja Sallan kirjasto. Kirjaa on saatavilla tilaisuuksissa.

Todelliset pirtukuninkaat

Teos on ensimmäinen faktoihin perustuva laajempi kuvaus alkoholin salakuljetuksesta 1919–1939 ja sen harjoittajista. Eri lähteistä saatujen tietojen avulla Ylimaunu on löytänyt todelliset pirtukuninkaat ja heidän kohtalonsa. Heitä oli kaikista kansankerroksista.

Menestyjiä olivat ne, jotka osasivat lopettaa ajoissa ja sijoittaa rahansa laillisiin liiketoimiin. Usean kirjassa kuvatun suursalakuljettajan toimintaa ei ole ennen tiedetty.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suomessa ei ole nähty näin suurimittaista laitonta toimintaa ennen tätä aikaa eikä sen jälkeen.

Kaikkien salakuljettajien toiminta ei päättynyt kieltolain kumoamiseen tai sotaan. Sota-aikoina eräiden taitoja tarvittiin muissa salaisissa operaatioissa.

Päätapahtumat pirtusodasta

Kirjassa Ylimaunu paikkaa jo toisen Itämeren kulttuurihistorian tietoaukon. Hänen väitöskirjansa Itämeren hylkeenpyynnistä (2000) on klassikko alallaan.

Ylimaunu kertoo runsaan kuvamateriaalin avulla muun muassa Lapin ja Perämeren päätapahtumat pirtusodassa ja sen, ketkä olivat Suomen todelliset pirtukuninkaat.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lisätietoa kirjasta saa netistä esimerkiksi haulla AtrainNord kustannusliike Pirtusota.

Lue myös:

Kuiskaaja: Mauri puhalsi luokoa metsiin, mutta oletko kuullut lokakuussa 90 vuotta sitten riehuneesta lumimyrskystä?

Kuiskaaja: Jatkosodan aikaan järvillä seilasi "Amiraali Sunkun" uppoamaton laivasto – Tietön divisioona seilasi Sallan rataa kohti

Kuiskaaja: Talvisota hiipi itäisen Lapin rajalle pienin liikkein – "paikalle saapui kaksi venäläisupseeria ja saman verran sotamiehiä yllään pitkät turkit ja pistoolit näkyvillä

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä