Paikallisuutiset

Värriön luonnonpuisto saa uuden järjestyssäännön – Luonnoksesta voi lausua mielipiteen

Uusi järjestyssääntö ei juuri muuta toimintaa alueella. Luonnonpuistossa saavat liikkua vain poronhoitajat, paikalliset asukkaat ja tutkimusaseman väki sekä viranomaiset työssään, kuten rajavartijat.

Helsingin yliopiston Värriön tutkimusasema sijaitsee Värriön luonnonpuistossa Sallassa. Kuva: Esa Keskinen

Metsähallitus on valmistellut Sallassa ja Savukoskella sijaitsevan Värriön luonnonpuiston järjestyssääntöluonnoksen. Järjestyssääntöön on koottu luonnonsuojelulakiin ja muuhun lainsäädäntöön perustuvia ohjeita ja määräyksiä luonnonpuistossa sallituista ja kielletyistä toiminnoista. Järjestyssääntöluonnoksesta voi lausua mielipiteensä 16.10.2023 mennessä. Lausunnot tulee lähettää osoitteeseen kirjaamo@metsa.fi.

– Noin 12 500 hehtaarin laajuisen Värriön luonnonpuiston järjestyssäännön päivittäminen tuli ajankohtaiseksi, koska kesän alussa luonnonpuistoa koskeva laki muuttui hieman ja vanha järjestyssääntö oli jo seitsemäntoista vuoden takaa, Metsähallitus kertoo tiedotteessaan.

Retkeily pysyy kiellettynä

Uusi järjestyssääntö ei juuri muuta toimintaa luonnonpuistossa, mutta siihen on koottu uuteen lainsäädäntöön perustuvia ohjeita ja määräyksiä. Järjestyssääntöluonnoksen mukaan Värriön luonnonpuistossa liikkuminen on kielletty, kuten aiemminkin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Poronhoidon edellyttämä liikkuminen on luonnonpuistossa sallittu. Lisäksi paikalliset eli Sallan ja Savukosken kuntien vakituiset asukkaat saavat liikkua luonnonpuistossa marjastuksen ja sienestyksen yhteydessä kotikuntansa alueella. Myös Värriön biologisen aseman henkilökunta ja sen valvonnassa työskentelevät opiskelijat ja tutkijat sekä työtään tekevät viranomaiset saavat liikkua alueella. Muuhun liikkumiseen tarvitsee aina Metsähallituksen luvan.

Lausuntojen läpikäymisen jälkeen järjestyssäännöstä käydään tarvittaessa vielä poronhoitolain mukainen neuvottelu.

Perustettu tieteellisiin tarkoituksiin ja luonnon suojelemiseksi

Suomen 19 luonnonpuistoa on perustettu tieteellisiin ja opetuksellisiin tarkoituksiin ja luonnon suojelemiseksi. Ne säilytetään luonnontilaisina vertailualoina tutkimusta varten, jotta luonnon omaa muutosta voitaisiin seurata.

Luonnonpuistot ovat pääosin yleisöltä suljettuja. Niiden suojelumääräykset ovat tiukemmat kuin esimerkiksi kansallispuistojen. Luonnonpuistoissa ei yleensä saa liikkua ilman lupaa. Lupia myönnetään lähinnä vain tieteellisiin ja opetuksellisiin tarkoituksiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Retkeily ei siis ole sallittu luonnonpuistoissa joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta. Muutamissa luonnonpuistoissa kulkee retkeilyreitti, jolta ei saa poiketa muualle kuin reitin viereisille retkeilyrakenteille. Lapissa retkeilyreitit kulkevat Mallan, Sompion ja Kevon luonnonpuistojen läpi.

Värriön luonnonpuiston järjestyssääntöluonnos

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä