Paikallisuutiset

Viikon luontoääni: Mustapäinen sirkuttaja tunturipurojen äärellä

Viikon 32 luontoääni Yleisradiossa on pajusirkku .

Useat sirkkulajit sirkuttavat kauniisti, mutta pajusirkkukoiraan esitys on vaatimaton. Sen jankuttava ja hiljainen laulu kuuluu Lapissa huhtikuun lopusta tai toukokuusta alkaen.

Pajusirkun laulu tekee tehtävänsä, kun toinen koiras näkee kilpailijansa esityksen pajun latvassa. Pontevalla esityksellä reviirit tulevat merkityiksi ja niiden rajoilla koiraat joutuvat välillä kiistoihin.

Pajusirkun laulua voi kuulla niin Suomi-neidon helmassa kuin päälaellakin, Hangosta Utsjoelle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pajusirkun nykylevinneisyyttä selvitetään tänä vuonna alkaneen uuden nelivuotisen lintuatlastutkimuksen avulla. Työ on vaativaa, sillä se vaatii liikkumista vaikeakulkuisessa maastossa. Inarissa ja Utsjoella kartoitus on alkanut paremmin kuin monessa eteläsuomalaisessa kunnassa.

Kun pajusirkku viihtyy pensaikoissa, näyttää siltä, että sillä menee pusikoituvassa Suomessa hyvin. Lapissa vaivaiskoivut ja pajut purojen varsilla ja soiden reunoilla luovat lajille sopivia pesimäpaikkoja.

Etelässä lajille sopivat alueet ovat lisääntyneet vesistöjen rehevöitymisen ansiosta.

Vähentyneiden muuttolintulajien lista on Suomessa pitkä ja sille kuuluu pajusirkkukin. Etelässä punaisella listalla on myös muita sirkkujen suvun edustajia kuten Suomesta kadonnut kultasirkku ja peltosirkku, jotka ovat pitkän matkan muuttajia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Poikkeuksen tekee keltasirkku, joka on lisääntynyt monin paikoin Lapissa. Myös kovasti vähentyneestä pohjansirkusta on kuultu äskettäin elpymisuutisia ja harvinaisesta pikkusirkustakin on tehty Lapissa hieman entistä enemmän havaintoja.

Kun pulmunenkin on sirkkujen lähisukulainen, tämä linturyhmä on tärkeä osa Lapin pikkulintulajistoa.

Glosbe-sanakirjan mukaan pajusirkun lähisukulainen lapinsirkku on pohjoissaameksi cizopaš ja sirkku varpuslinnun nimenä algoritmisesti cihci.

Viikon luontoääni -palstaa julkaistaan Yleisradion Viikon luontoääni -lähetyksien tahtiin. Viikon luontoäänet ovat kuunneltavissa Yle Areenassa tai Yle Radio Suomen lähetysaikoina maanantaisin kello 18.15 ja sunnuntaisin kello 06.30.

Mustapäinen koiraspajusirkku on helppo tunnistaa kesällä, mutta elokuun tullen sirkkujen selvät värituntomerkit katoavat.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä