Paikallisuutiset

Vuodeosasto: Pelkosenniemen-Savukosken kuntayhtymä päätti kotisairaalasta tasaäänin

Pelkosenniemen-Savukosken kuntayhtymän hallitus päätti kotisairaalan perustamisesta ja vuodeosaston lakkauttamisesta tiukan äänestyksen jälkeen.

Pelkosenniemen vuodeosaston alasajo etenee.

Pelkosenniemen ja Savukosken kunnat ovat hyväksyneet Pelkosenniemen terveyskeskuksen vuodeosaston lakkauttamisen ja kotisairaalatoiminnan aloittamisen kuntayhtymän talousarvion hyväksymisen yhteydessä viime vuoden lopulla.

Kuntayhtymän hallitus päätti viime viikolla käynnistää kotisairaalatoiminnan tiukan äänestyksen jälkeen. Kotisairaalan on tarkoitus aloittaa 1.8.2022. Vuodeosasto siirtyy kesätauolle kesäkuussa ja ei jatkaisi enää syksyllä. Lähin vuodeosasto olisi jatkossa Sodankylän Sopukassa. Suunnitteluun on nimetty työryhmä, jonka jäseninä on Pelkosenniemen kunnan, Savukosken kunnan ja kuntayhtymän työntekijöitä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Puheenjohtajan ääni ratkaisi

PelSavun hallituksen kokouksessa 3.5 johtavan lääkärin Veli Varmon esitys oli käynnistää kotisairaalatoiminta syksyllä 2021 tehdyn strategian mukaisesti. Vuodeosaston toiminta päättyisi kotisairaalan aloittaessa.

Kokouksessa Jan Hietanen (ps. Savukoski) esitti, että vuodeosasto jatkaa toimintaansa normaalisti 1.8.2022 ja kotisairaalan valmistelua jatketaan edelleen. Esitystä kannattivat Jani Jaakkola (Pelkosenniemen kylät -yhteislista), Sari Kuosku (kesk. Savukoski) ja Kari Kilpimaa (kok. Savukoski, PelSavun hallituksen varajäsen).

Puheenjohtaja Jouni Halonen (kesk. Savukoski) totesi, että johtavan lääkärin esityksestä poikkeavaa Jan Hietasen esitystä on kannatettu ja on äänestettävä.

Äänestyksessä johtavan lääkärin esitystä kannattivat Heidi Karnaattu (Yhteinen Pelkosenniemi -yhteislista), Tero Luoma-aho (kesk. Pelkosenniemi), Kati Nenonen (Pyhä-Pelkosenniemi-yhteislista) ja Jouni Halonen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jan Hietasen esitystä kannattivat Jani Jaakkola, Jan Hietanen, Sari Kuosku ja Kari Kilpimaa.

Äänten mennessä tasan puheenjohtajan ääni ratkaisi, joten alkuperäinen johtavan lääkärin Varmon ehdotus tuli hallituksen päätökseksi.

Esityksen muut kohdat hallitus hyväksyi yksimielisesti. Hallitus valtuutti viranhaltijajohdon neuvottelemaan ruokapalvelusopimuksen päättämisen kesken sopimuskauden 31.7.2022, jatkamaan yhteistoimintaneuvotteluja vuodeosaston nykyisen henkilöstön siirtymisestä kotisairaalan henkilöstöksi ilman irtisanomisia ja hankkimaan leasing-auton kotisairaalan henkilöstön käyttöön.

Asiaan jättivät suullisesti eriävän mielipiteen Jan Hietanen, Sari Kuosku, Kari Kilpimaa ja Jani Jaakkola.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kuntalaiset vastustaneet

Vuodeosaston lakkauttamista on vastustettu laajasti kunnissa. Asiasta on jätetty kunnallisvalitus Pelkosenniemellä, johon kunnanhallitus vastasi huhtikuussa (Koti-Lappi 4.5.).

Myös Savukoskella on valitettu asiasta. Katja Hirvasaho on jättänyt kunnallisvalituksen Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen vuoden 2021 lopussa. Kunnanhallitus on vastannut valitukseen 28.2.2022.

Lisäksi Pelkosenniemellä on pidetty mielenosoitus ja kerätty laaja adressi vuodeosaston säilyttämisen puolesta. Savukoskella on niin ikään kerätty nimiä vuodeosaston puolesta.

Valituksissa ja kuntalaisten puheenvuoroissa on kritisoitu päätöksentekoa muun muassa siitä, että vuodeosaston lakkauttamisen säästöistä ei ole annettu vertailukelpoista tietoa kotisairaalaan nähden.

Lisäksi vuodeosaston siirtyessä Sodankylään sen vuorokausihinnoista on esitetty epäselviä hinta-arvioita.

Lue myös:

Pelkosenniemen ja Savukosken kunnanvaltuustot päättivät vuodeosaston lakkauttamisesta

Mielenosoitus Pelkosenniemellä – "Lämpöä ja rakkautta, päättäjä, sinäkin vanhenet"

THL:n selvityksen mukaan Lapin sosiaali- ja terveysjärjestelmät ovat hajanaisia. Lisäksi lappilaiset sairastava keskimääräistä enemmän.