Paikallisuutiset

Vuonna 2025 puolet kemijärveläisistä on yli 65-vuotiaita – Kemijärvelle uusi ikäihmisten sosiaaliohjaaja

Korona ja muut terveysmenot painavat Kemijärven kaupungin taloutta.

Kemijärven kaupunki palkkaa uuden sosiaaliohjaajan auttamaan ikäihmisiä erilaisissa asioissa lokakuun alusta lähtien.

Kaupunginhallitus päätti viran perustamisesta kokouksessaan maanantaina. Sosiaaliohjaajan työhön kuuluu muun muassa neuvontaa ja ohjausta, hakemusten käsittelyä, asiakkaiden elämäntilanteen selvittämistä ja siinä ilmenneiden avuntarpeiden arviointia, tuen järjestämistä, sosiaaliturvaetuuksien varmistamista, sijoituspäätösten tekemistä sekä kuntoutukseen liittyviä asioita.

Uusi virka on tarpeen, koska Kemijärven väestörakenne painottuu ikäihmisiin, ja lisäksi sosiaalityöntekijälle ohjautuvien, ikääntyineisiin liittyvien huoli-ilmoitusten määrä on kasvanut.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nyt yli 40 prosenttia kemijärveläisistä on yli 65-vuotiaita. Kaupungin käyttämän Sotkanet-tilaston mukaan määrä on vuonna 2025 puolet. Ikäihmisten palveluissa toimii tällä hetkellä yksi virkasuhteinen sosiaalityöntekijä.

Taloustilanne on huolestuttava

Kaupunginhallitus totesi, että Kemijärven taloustilanne on huolestuttava jo tässä vaiheessa talousarviovuotta. Talousarviossa arvioitu 2,4 miljoonan euron tilikauden tulos näyttää kutistuvan kymmenesosaan, 200 000 euroon, ja sillä kattamattomia alijäämiä ei saada katettua. Kaupunki on hakenut taloustilanteeseensa vedoten harkinnanvaraista valtionosuuden korotusta kaksi miljoonaa euroa.

Merkittävimmät ylityspaineet ovat sosiaali- ja terveyspalveluissa. Rahanmenoa ovat aiheuttaneet muun muassa koronapandemia ja ensihoidon ja erikoissairaanhoidon kustannusten kasvu, joihin kaupungin omilla toimilla ei juuri pystytä vaikuttamaan.

Jos valtio korvaa koronakustannukset täysimääräisesti, ylityspaineet pienenevät. Varhaiskasvatuspalveluissa ylitykseen vaikuttaa lapsiryhmien määrä ja palvelusetelin käyttöönoton eteneminen. Perusopetuksessa ennakoimattomia kustannuksia on tullut oikeudenkäyntikuluista, kasvaneista kuljetuskustannuksista ja oppikirjojen yhtenäistämisestä. Myös työllisyydenhoidon kustannukset ylittyvät. Myös tietohallinnon kustannukset ovat kasvaneet.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Teknisissä palveluissa parempi tulos

Teknisissä palveluissa tuloksen ennakoidaan olevan talousarvion tavoitetta parempi, koska tuloja on ollut ennakoitua enemmän. Tilapalvelut liikelaitos pääsee tulostavoitteeseensa ja ylittänee sen.

Kaupungissa jatketaan talouden sopeutusohjelmaa vuoden 2022 loppuun. Ohjelman toteutumista seurataan kuukausittain. Esimerkiksi koulujen lakkauttamisesta aiheutuvat säästöt tulevat esille loppuvuonna.

Kaupunginhallitus jätti pöydälle lausunnon tarkastuslautakunnan arviointikertomuksesta 2020.

Kemijärven kaupungin johtavat virkamiehet ja poliitikot vastaavat kaupunkilaisten huoliin suorassa lähetyksessä ensi torstaina.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä