Paikallisuutiset

Yhteiskäyttöautot saapuivat Itä-Lappiin: näin saat auton käyttöösi

Omago-yhteiskäyttöauto on osa Itä-Lapin kuntayhtymän Virtapailakka-hanketta.

Yhteiskäyttöautot sopivat hyvin satunnaisesti autoa tarvitseville, Itä-Lapin kuntayhtymän kehittämiskoordinaattori Sonja Aatsinki sanoo. Kuva: Terttu Pohtila

Suurista kaupungeista tuttuja yhteiskäyttöautoja voi nyt vuokrata myös Itä-Lapissa. Auton saa käyttöönsä mihin tahansa vuorokaudenaikaan maksullisella puhelinsovelluksella Kemijärven, Sallan, Pelkosenniemen Pyhätunturin, Savukosken ja Posion keskustoissa. Auton voi varata etukäteen tai ottaa käyttöönsä heti, jos se on vapaana.

Menopelillä voi vaikkapa käydä kyläilemässä sivukylässä asuvan tuttavan luona tai retkeillä laavulla, tai sillä voi kuljettaa ostokset tai jonkin painavan tavaran. Autoissa ei saa kuljettaa eläimiä.

Autoja hallinnoi suomalainen yritys nimeltään Omago, ja ne on hankkinut paikalle Itä-Lapin kuntayhtymän Virtapailakka-hanke.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Toyota-merkkiset itselataavat hybridit ovat kokeilussa, ja jos tarvetta näyttää olevan, palvelu jää pysyväksi tammikuun lopun jälkeen hankkeen päättyessä.

– Hankkeen tarkoitus on helpottaa ihmisten liikkumista alueella, jossa joukkoliikennettä on vähän, sanoo hankkeen vetäjä, Itä-Lapin kuntayhtymän kehittämiskoordinaattori Sonja Aatsinki.

Idea yhteiskäyttöautoista lähti liikkeelle Visit Pyhä-Luoston alueen yrittäjiltä ja heidän tarpeistaan. Itä-Lappiin pääsee melko hyvin julkisilla liikennevälineillä, mutta seutukunnan sisällä pitkien matkojen liikkuminen on rajallista ilman autoa.

– Yritysneuvoja Jari Polvi Kemijärven kehityksestä toi yrittäjien terveiset Pelkosenniemen elinkeinokoordinaattori Mika Tenhusen kanssa Itä-Lapin elinkeinotiimiin. Sen jälkeen hanke toteutettiin yhteistyössä Business Kemijärven, Itä-Lapin kuntayhtymän sekä kuntien kanssa, Aatsinki selvittää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Itä-Lapin kunnat tekevät muutoinkin yhteistyötä sen eteen, että liikkumisen hankaluuksia saataisiin ratkottua harvaan asutulla alueella. Aatsingin mukaan joukkoliikenteen lisääminen ei sovellu ratkaisuksi, sillä ihmiset haluavat liikkumiseen joustavuutta ja helppoutta.

Omago

Yhteiskäyttöauto löytyy näistä paikoista

Kemijärvi, Hallituskadun p-paikka kaupungintalon lähellä

Salla, kunnanviraston piha

Savukoski kunnanviraston piha

Pelkosenniemi, Pyhätunturin K-marketin piha

Posio, kunnanviraston piha

Sovellus kannattaa ladata etukäteen

Auto otetaan käyttöön lataamalla maksuton Omago-sovellus oman puhelimen sovelluskaupasta. Tämä kannattaa tehdä hyvissä ajoin ennen auton tarvetta. Korttimaksutietojen antamisen ja rekisteröitymisen jälkeen valitaan auto, sen käyttöaika ja arvioidaan ajettava kilometrimäärä. Laskutus tapahtuu todellisten ajettujen kilometrien mukaan jälkikäteen.

Ajamisen hinta vaihtelee esimerkiksi varauksen keston mukaan. Kuukausimaksuttomalla perustasolla hinta on 14­­–18 euroa tunnilta ja 14 senttiä kilometriltä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sovellus kannattaa ladata hyvissä ajoin etukäteen, sillä Omago tarkistaa Traficomilta henkilön ajo-oikeuden, ja siinä voi mennä joitakin tunteja. Jos auton tarvitsee käyttöönsä heti, tarkistamisesta ja rekisteröinnin hyväksymistä voi pyytää soittamalla Omagon palvelunumeroon.

Ennen ajoon lähtemistä tarkistetaan ulkoapäin auton kunto, etteivät mahdolliset aiemmat kolhut tule omaan piikkiin.

Auton ovet avautuvat puhelimella sovelluksen kautta. Avain on hansikaslokerossa. Jos auto pitää tankata, sen voi tehdä autosta löytyvällä luottokortilla.

Kuten aina uuden auton kanssa, käyttöohjekirjaa kannattaa vilkaista ja hallintalaitteiden sijainti ja käyttö opetella.

Aatsingin mukaan autoilla liikkuminen on kestävää luonnon kannalta, sillä hybridin kulutus on maltillinen: noin 3,5 litraa sadalle kilometrille rauhallisessa taajama-ajossa.

Ajon päätyttyä on tärkeää merkitä sovelluksesta varaus päättyneeksi ja lukita auto. Sitä ennen kannattaa tarkistaa, ettei autoon jää mitään omia tavaroita eikä roskia.

Auton kunnon tarkistamisesta ja huolloista huolehtii paikallinen, Omagon palkkaama vastuuhenkilö. Talvikaudella autoissa on kitkarenkaat.

Omago on suomalainen yritys, jolla on yhteiskäyttöautoja useilla paikkakunnilla eri puolilla Suomea.

Kemijärvellä yhteiskäyttöauto on Hallituskadulla parkkipaikalla kaupungintalon vieressä, Pelkosenniemellä Pyhätunturilla K-marketin pihassa ja Sallassa, Savukoskella ja Posiolla kunnanviraston pihassa.

Yhteiskäyttöautoja on nykyisin useilla paikkakunnilla, sillä varsinkaan suurissa kaupungeissa monilla ei ole omaa autoa, mutta menopelille on kuitenkin satunnaisesti tarvetta.

Lisää aiheesta

Oikaisu 3.10.2023 kello 19.57: Kemijärvellä auto löytyy Hallituskadulta parkkipaikalta kaupungintalon vierestä, eikä Kuumaniemen torilta, kuten tekstissä aikaisemmin kirjoitettiin. Faktalaatikossa asia oli oikein.

Lisätty 4.10.2023 klo 9.30 hintatietoja ja tiedot, että autoissa ei saa kuljettaa eläimiä, Omago-auto on myös Posiolla ja autoissa on talvikaudella kitkarenkaat.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä