Paikallisuutiset

Eläkeliiton Pelkosenniemen yhdistyksen 50-vuotisjuhlat vietettiin iloisissa merkeissä ‒ Eläkeliiton puheenjohtaja korosti eläkeläisten toimeentulon varmistamista

Eläkeliiton 50-vuotisjuhlissa palkittiin ansioituneita jäseniä. Kuva: Henrik Charpentier

Pelkosenniemen uudella koululla juhlittiin Eläkeliiton Pelkosenniemen yhdistyksen 50-vuotisjuhlaa. Eläkeliiton puheenjohtaja puhui eläkeläisten toimeentulosta ja ikäsyrjinnästä.

Pelkosenniemen yhdistyksen ry:n 50-vuotisjuhlaa vietettiin iloisissa tunnelmissa Pelkosenniemen koululla juhlaa varten kalustetussa liikuntasalissa. Ennen virallisen tilaisuuden alkamista vieraat nauttivat lounastarjoilusta ruokasalissa, jonka jälkeen varsinainen ohjelma alkoi juhlasalissa.

Juhlatilaisuus alkoi tervehdysten vastaanotolla, minkä jälkeen täydessä salissa kuultiin komeasti juhlaväen yhteislaulama Suvivirsi.

Suvivirren jälkeen kirkkoherra Markku Kanniainen piti hartauden ja Pelkosenniemen yhdistuksen puheenhohtaja Marja-Liisa Oinas lausui tervehdyssanat.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Eläkeliiton puheenjohtaja: Kaikille sitä tarvitseville tulee tarjota mahdollisuus ei-digitaalisiin henkilökohtaisiin palveluihin

Tervehdyssanojen jälkeen eläkeliiton puheenjohtaja Raimo Ikonen piti juhlapuheen, jossa kehui Pelkosenniemen kaunista luontoa ja lainasi Kassu Halosen ja Vexi Salmen sanoittamaan kappaletta: ”Maailma on kaunis, ja hyvää elää sille, jolla on aikaa ja tilaa unelmille.”

Puheessaan Ikonen nosti eläkeläisten kärkihuoleksi toimeentulon varmistamisen laukkaavan inflaation aikana ja korosti, kuinka eläkeläisköyhyydessä elää yli 200 000 eläkeläistä. Kolmasosalla eläkeläisistä eläke on alle 1 250 euroa, joista kaksi kolmasosaa on naisia. Sukupuolten välisessä tasa-arvossa on siis vielä paljon korjattavaa.

Ikonen puhui myös ajassamme esiintyvästä ikäsyrjinnästä, joka jarruttaa eläkeläisten osallisuutta yhteiskunnassa.

– Päivittäin kuulemme hallitusneuvoteluiden suusta ikääntymisen taakasta. Ikääntymiseen on varauduttu 1990-luvun lamasta lähtien ja olemme antaneet siiihen oman panoksemme ja annamme koko ajan, sanoi Ikonen puheessa korostaen myös eläkeläisten roolia aktiivisina veronmaksajina yli oman väestöosuutensa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ikäsyrjintä näkyy Ikosen mukaan esimerkiksi sote-, pankki- ja erilaisissa asiointipalveluissa. Kun lähes 40 prosenttia 75‒89-vuotiaista ei käytä internetiä, aiheuttavat digitaalisiksi siirtyneet palvelut vakavia ongelmia ikääntyineille.

– Kaikille sitä tarvitseville tulee tarjota mahdollisuus ei-digitaalisiin henkilökohtaisiin palveluihin.

Ikonen korosti puheen lopussa eläkeläisten olevan voimavara yhteiskunnalle, joihin kannattaa investoida.

Puheenjohtaja lopetti puheensa kannustaen eläkeläisiä olemaan ylpeitä ja onnellisia aikaansaannoksistaan, joista tulevien sukupolvien on hyvä jatkaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lisää aiheesta

Yhdistys palkitsi

Eläkeliiton Pelkosenniemen yhdistys palkitsi 50-vuotisjuhlan yhteydessä ansiotuneita jäseniä.

Eläkeliiton hopeinen ansiomerkin saivat Vesa-Pekka Dickman, Hilkka Orava, Riitta Pääkkö, Pentti Rautiainen, Marja-Sisko Tallavaara, poissa oli Sirkku Haavisto-Heikkilä

Eläkeliiton vapaaehtoistyön tunnusmerkki myönnettiin seuraaville henkilöille: Sari Helmiö, Sisko Perttunen, Eero Perttunen, Inkeri Tolppanen, poissa oli Hilkka Lehtola ja Toivo Sannelvuo.

Lisäksi Pyhän Musikanteille annettiin Eläkeliiton pöytäviiri, sen kävi hakemassa Tapio Uusitalo.

Pyhän musikantit sekä Eero ja Sisko Perttunen viihdyttivät yleisöä. Kuva: Henrik Charpentier

Juhlatunnelmaa nostatettiin musiikkiesityksillä ja tarinan kerronnalla

Puheiden ja ansiomerkkien lisäksi juhlatunnelmaan päästiin musiikkiesityksillä ja tarinoilla.

Päiväkotilapset lauloivat lämmittävän Aurinko-kappaleen, minkä jälkeen esiintymään pääsivät Pyhät musikantit sekä Pelkosenniemen kuoro johtajanaan Jarmo Korhonen.

Huuliharpun soiton Suomen mestari Eero Perttunen ja Sisko Perttunen pääsivät näyttämään soittotaitojaan esittämässään kappaleessa Inarinjärvi.

Musiikin lisäksi kuultiin Kari Tallavaaran tarinointia hillareissulta.

Yhdistyksen juhlat päätettiin yhteislaulamalla Kun taas on aika auringon, jonka jälkeen vieraille järjestettiin kahvitarjoilu.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä