Paikallisuutiset

Espanjalainen Sheila Cuadrado Baldó suunnitteli kemijärveläiselle Paaperolle nuortenvaatteita

Tekstiilialan harjoittelu Kemijärvellä antoi Baldón mukaan hyvää työkokemusta.

Yrittäjä Päivi Valle ja opiskelija Sheila Cuadrado Baldó esittelevät uutta, Sheilan suunnittelemaa nuorten mallistoa. Kuva: Terttu Pohtila

Lastenvaatteita Kemijärvellä jo vuodesta 1990 suunnitellut ja valmistanut Paapero laajensi valikoimaansa kymmenisen vuotta sitten aikuisten vaatteisiin, ja nyt myymälässä on myös nuorten mallistoa.

Malliston suunnitteli espanjalainen, Valencian lähellä asuva vaatesuunnittelijaksi opiskeleva Sheila Cuadrado Baldó, joka oli liikkeessä opintoihin liittyvässä harjoittelussa huhti-toukokuussa. Hän tuli harjoitteluun Lapin koulutuskeskus REDUn kautta.

Paaperon valikoimissa on nyt Cuadrado Baldón suunnittelemia oloasuja, mekkoja ja kesäisiä vaatteita.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Minulla oli opettaja, joka oli käynyt Suomessa ja kehui maata. Siksi kiinnostuin, kun näin, että on mahdollista hakea harjoitteluun pohjoiseen, hän kertoo.

20-vuotias Cuadrado Baldó piti Lapin aikaa antoisana, ja yrittäjä Päivi Vallen mukaan ilo on molemminpuolinen. Harjoittelija sai käytännönläheistä oppia vaatteiden valmistuksesta, ja Valle sai liikkeeseensä nuoren näkökulmaa.

– Sain tehdä vaatteiden kanssa kaikkea alusta loppuun. Suunnittelin, piirsi kaavat ja ompelin ne valmiiksi, Cuadrado Baldó kertoo.

Suuri teollinen ompelukone ei ollut hänelle aiemmin tuttu, mutta hän oppi käyttämään sitä Päivi Vallen opastuksella.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sheila Cuadrado Baldó esittelee suunnittelemaansa ja ompelemaansa kissakuosista oloasua.

Matkailijoiden suosiossa

Valle kuvaa nuorta espanjalaista lahjakkaaksi ja nopeaksi oppimaan.

Hän on iloinen, että harjoittelija saatiin myös Kemijärvelle. Usein he sijoittuvat Rovaniemelle.

Paaperon kaikki kuosit on suunniteltu Kemijärvellä. Cuadrado Baldó piti erityisesti kissakuvioisesta kankaasta, josta hän suunnitteli väljän oloasun.

Päivi Valle on huomannut, että Paapero on matkailukohde Kemijärvellä. Monet löytävät liikkeen luonnonläheiset, usein eläinkuosiset tuotteet verkkokaupasta ja suuntaavat pohjoisen matkalle niin, että Kemijärvi osuu reitille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Valle huomauttaa, että yrityksen kannattaa olla verkossa, mutta verkkokaupan näkyvyys ei tule ilmaiseksi, vaan siitä pitää maksaa.

Espanja ja Suomi eroavat kesämuodissa

Sheila Cuadrado Baldó on huomannut, että espanjalaisten ja suomalaisten nuorten tyyli ei eroa kovin paljon muuten kuin siinä, että eteläisessä maassa on paljon enemmän käyttöä kesämuodille.

– Pienillä paikkakunnilla vaatetus on aika samanlaista missä vain. Vaatteet ovat käytännöllisiä arkivaatteita. Isoissa kaupungeissa, kuten Helsingissä ja Madridissa, näkee paljon erilaisia ja enemmän erikoisempiakin vaatteita.

Hänen kotikaupunkinsa on hieman Kemijärveä suurempi, mutta ei mikään metropoli. Opiskelija viihtyi hyvin Kemijärvellä, jossa vesistöä on ympärillä kaikkialla.

– Pidän luonnosta, ja täällä se on todella lähellä. Usein vapaa-ajalla käyn kävelyllä ja vain istun rannalla ja kuuntelen lintuja, tuulta ja hiljaisuutta, hän kertoi hieman ennen kotimatkaansa.

Sheila Cuadrado Baldó palasi kotiin Espanjaan toukokuun lopussa, ja hän saa kaksivuotiset opintonsa päätökseen tehtyään vielä lopputyön. Tulevaisuus on vielä auki. Suunnitelmissa on jatko-opinnot ehkä yliopistossa.

Lisää aiheesta

Monet Paaperon kuosit ovat värikkäitä, ja niissä on eläimiä. Kuva: Terttu Pohtila
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä