Paikallisuutiset

FSB kiristää otettaan myös Kuolan alueella

Historiateos Kuolan suomalaisista takavarikoitiin: Historiantutkija Agnessa Haikara pelkää pidätystä.

Venäjän hallinnon ote on kiristymässä myös Murmanskin alueella. Hallinnon hampaisiin on johtunut Muurmannin suomalaisten historian tutkimus.

Venäjän federaation turvallisuuspalvelu, FSB Murmanskin viranomaiset keskeyttivät Polarnyin kirjapainossa historiantutkija Agnessa Haikaran Tuntematon pohjoinen historia -kirjan painamisen.

Teos kertoo suomalais- ja norjalaissyntyisiin kansalaisiin kohdistetuista massiivisista ja perusteettomista sortotoimista ja heidän pakkosiirrostaan pois heidän historiallisilta asuinpaikoiltaan vuosien 1930–1945 aikana. Kirja on dokumentti suomalaisten ja norjalaisten siirtolaisten ja heidän jälkeläistensä elämästä, karkotuksista ja teloituksista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Agnessa Haikara on syntyperäinen neljännen sukupolven muurmanskilainen ja kuolansuomalaisten jälkeläinen.

Hän on tutkinut laajasti Kuolan suomalaisten vaiheita. 1870-luvun vuosina kymmenet suomalaiset muuttivat perheineen pohjoiseen Venäjälle, ja perustivat suomalaisia siirtokuntia Muurmannin rannikolle. He aloittivat rannikon asuttamisen, josta kehittyi nykyinen Murmansk.

Agnessa Haikara on koulutukseltaan juristi ja sosiologi. Hän on työskennellyt Murmanskin alueparlamentin virallisten tapahtumien, alueiden välisen yhteistyön ja paikallishallintojen välisen vuorovaikutuksen osaston johtavana asiantuntijana.

Tuntematon pohjoinen historia -kirja pohjautuu virallisiin arkistolähteisiin, joiden tietoja Agnessa Haikara on lisävalaissut hänelle uskottujen vaikeiden tapahtumien silminnäkijöiden ja eloonjääneiden säilyneiden asiakirjojen ja heidän kertomuksilla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kirja oli hänen mukaansa jo painokoneessa Polarnyissä, mutta sen painaminen keskeytettiin.

– Tapahtui jotain täysin odottamatonta. Viime vuonna joulukuun 21. päivä Venäjän turvallisuuspalvelu, FSB, teki jälkikäteen antamansa ilmoituksensa mukaan erityisolosuhteiden vuoksi tarkastusylläkön kirjapainoon.

– Seuraavana päivänä FSB:n Murmanskin alueen virkamiehet takavarikoivat kirjapainosta kaikki 25 ensimmäistä kopiota, jotka oli ehditty painaa, kertoo Agnessa Haikara.

Sortotoimissa hänen sukulaisensa pidätettiin 80 vuota sitten. Agnessa Haikara pelkää nyt, että hänelle tapahtuu sama.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Agnessa Haikara kertoo Kuolan suomalaisten ja norjalaisten vaiheista, Murmanskin perustajista. 9.1.2020 ja 16.1.2020 Koti-Lappi -lehden sivuilla. Lehdet löytyvät näköislehti-arkistosta .

1870-luvun vuosina kymmenet suomalaiset muuttivat perheineen Muurmannin rannikolle. Agnessa Haikara kertoi kirjoituksessaan heidän kohtaloistaan. 9.1.2020 ja 18.1.2020 Koti-Lappi -lehdessä.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä