Kulttuuri

Harrastajateatteripalkinto Sallaan: ”teatteriharrastus on paikkakunnalla syttynyt uuteen liekkiin”

Vuoden 2023 lappilainen harrastajateatteritekopalkinnon teema oli osallisuus.

Menneen viikonlopun Kouta-harrastajateatterifestivaali Ivalossa keräsi viitisenkymmentä osallistujaa ympäri Lappia ja muualta Suomesta kouluttautumaan ja virkistäytymään teatterin parissa.

Opintokeskus Kansalaisfoorumin, Suomen Harrastajateatteriliiton ja Suomen Nuorisoliiton yhteistyössä Inarin kunnan kulttuuritoimen ja harrastajateatteri iValoisten kanssa järjestämässä koulutusteemaisessa tapahtumassa perehdyttiin tarinateatterin, forum-teatterin, improvisaation, kirjoittamisen ja lavarunouden tekemiseen ammattiohjauksessa sekä nähtiin teatteriesityksiä ja muuta oheisohjelmaa.

Näytelmä sai liikettä paikkakunnalle

Tapahtumassa jaettiin Kouta-tapahtuman vuosittainen Vuoden lappilainen harrastajateatteriteko palkinto, jonka arvo on 1 000 euroa. Palkinnon voitti Sallan teatteriryhmä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tänä vuonna Vuoden lappilainen harrastajateatteritekopalkinnon teemana oli osallisuus.

Palkintoraadin 2023 muodosti Suomen Harrastajateatteriliiton toiminnanjohtaja Sanna Saarela, Opintokeskus kansalaisfoorumin Annamari Martinviita, Suomen Nuorisoseurojen toimialajohtaja Pasi Saarinen ja Kouta-tapahtumatuottaja teatteritaiteilija Anne Niskanen. Somekampanjalla oli kerätty ehdotuksia perusteluineen raadin valinnan tueksi, ja raati huomioi nämä ehdotukset tehdessään valintaa.

Kouta-tapahtuma kertoo tiedotteessaan, että palkinto myönnettiin Sallan teatteriryhmälle seuraavin perusteluin:

Palkinnon saava ryhmä on aloittanut toimintansa täysin tyhjästä, ja luonut näin paikkakunnalleen aiemmin täysin puuttuneen mahdollisuuden harrastajateatterin tekemiseen ja kokemiseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ryhmä esitti vuonna 2022 Kyösti Viitasen käsikirjoittamaa ja ohjaamaa Sotalapsi Liisan evakkotarina -näytelmää, joka houkutteli runsaasti katsojia. Näytelmä oli tositarinoihin perustuva kuvaus yhden sallalaisen perheen elämästä viime sotien aikana.

”Näytelmän tuonti paikkakunnalle sai ihmisiin liikettä eri tavalla kuin ennen ja oli tekijöilleen mielekästä tekemistä päiviin. Näytökset olivat loppuunmyytyjä”, kerrottiin ehdotuksen jättäneissä perusteluissa.

Palkinto jaettiin nyt viidettä kertaa. Edellinen palkinto meni Kittilään harrastajateatteriryhmälle Sortin sakki. Vuonna 2021 palkinnon voitti kemijärveläinen Kemppateatteri.

Lisää aiheesta

Uusi näytelmä suunnitteilla

Aloittaessaan toimintansa Sallan teatteriryhmään haettiin mukaan osallistujia lehti-ilmoituksella, ja kaikki halukkaat pääsivät mukaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Moni mukaan tulleista oli teatteri-harrastuksessaan ensikertalaisia. Ryhmä on aktiivisesti kouluttautunut yhdessä, hakenut yhteistyökumppaneita ja rahoitusta toimintaansa, ja osoittanut näin vahvaa tahtoa ja pyrkimystä jatkaa sekä kehittää toimintaansa.

Nyt ryhmä suunnittelee jo uutta näytelmää ja teatteriharrastus on paikkakunnalla syttynyt uuteen liekkiin monen vuoden tauon jälkeen, tiedotteessa kirjoitetaan.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä