Paikallisuutiset

Kaikkia hirvivahinkoja ei ilmoiteta. Kuvituskuva.

Hirvituhot vähenivät Lapissa viime vuodesta – eniten vahinkoja Itä-Lapin kunnassa

Kaikkia vahinkoja ei ilmoteta, joten niiden määrää ei pysty täysin arvioimaan ilmoitettujen hehtaarien perusteella.

Hirvieläinten metsille aiheuttamat vahingot vähenivät Lapissa. Vahinkoja ilmoitettiin viime vuonna 30 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2021, Metsäkeskus kertoo tiedotteessa.

Kaikkia vahinkoja ei ilmoteta, joten niiden määrää ei pysty täysin arvioimaan ilmoitettujen hehtaarien perusteella.

Lähes 77 hehtaaria Kemijärvellä

Lapissa hirvieläinten aiheuttamia metsävahinkoja korvataan metsänomistajille tänä vuonna 49 000 eurolla 193 hehtaarin alalta. Arvioiduista vahingoista lähes 77 hehtaaria sijaitsee Kemijärvellä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Muutoin vahinkopinta-alat jakaantuvat varsin tasaisesti kuntien kesken.

– Vuosi 2018 oli Lapissa hirvivahinkojen osalta ennätyksellinen. Tuolloin Lapissa arvioitiin hirvivahinkoja yli 1300 hehtaarilla, joten noista huippupinta-aloista on tultu huomattavasti alaspäin, tiedotteessa kerrotaan. Vuonna 2022 arvioiduista vahingoista korvaukset maksetaan metsänomistajille maalis-huhtikuussa.

– Keskimääräinen hehtaarikohtainen korvaus on 255 euroa, joka on hieman vähemmän kuin edellisenä vuotena. Tämä tarkoittaa, että arvioiduissa taimikoissa vahingot ovat olleet lievempiä kuin vuonna 2021. Kaikki hirvieläinten aiheuttamat taimikkovahingot eivät tule ilmi, koska pahojakin vahinkoja jää ilmoittamatta ja korvaukset sitä kautta saamatta, rahoitus- ja tarkastuspäällikkö Jussi Pirkonen Suomen metsäkeskuksesta sanoo.

Osa metsänomistajista on ikääntynyt eikä kykene liikkumaan metsissään ja osa asuu kaukana, ja näin vahinkoja jää huomaamatta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Korvauksia hieman enemmän kuin edellisenä vuonna

Kaikkiaan metsänomistajat hakivat vuonna 2022 koko Suomessa korvauksia hirvieläinten aiheuttamista vahingoista hieman edellisvuotta enemmän. Hirvivahinkokorvauksia maksetaan tänä vuonna metsänomistajille 740 000 euroa, kun viime vuonna korvauksia maksettiin 700 000 euroa. Korvaukset eivät kata vahinkojen suuruutta eikä työn määrää kokonaan.

Valtakunnan metsien inventoinnissa on arvioitu koko maan hirvieläintuhoja ja niiden laajuutta. Näihin tietoihin verrattuna vakavista ja täydellisistä hirvieläintuhoista korvataan noin 19 prosenttia ja kaikista metsän kasvua ja laatua alentaneista tuhoista vain kaksi prosenttia.

Metsänomistajat voivat jättää hirvieläinvahinkoja ilmoittamatta, jos he epäilevät, että korvauskynnys ei ylity. Metsänomistajien pitää maksaa arviointimaksu, vaikka korvausta ei saisikaan, ja sen takia kaikkia lievempiä vahinkoja ei ilmoiteta.

Tuhoja tyypillisesti noin kolmen metrin taimikoissa

Hirvituhoja esiintyy tyypillisesti noin kolmen metrin mittaisissa mäntytaimikoissa. Hirvet syövät puuntaimien oksia, latvuksia ja kuorta sekä katkovat puunrunkoja, mikä heikentää taimikon kasvua.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Metsänomistajien on hyvä tarkistaa taimikoiden kunto vähintään kerran vuodessa. Paras ajankohta siihen on keväällä, kun lumi on sulanut ja lehtipuut ovat vielä lehdettömiä, Metsäkeskus tiedottaa.

Hirvieläinvahinkoilmoitus kannattaa tehdä sähköisesti Metsään.fi-palvelussa. Ilmoituksen voi lähettää myös lomakkeella.

Tietoa vahinkoarvioinneista ja korvauskäytännöistä on Metsäkeskuksen verkkosivuilla.

Metsäkeskus on julkaissut uuden raportin arvioiduista hirvieläinvahinkokorvauksista. Raportista voi katsoa korvausmääriä maakunnittain, kunnittain ja koko maan tasolla eri vuosina. Myös raporttiin voi tutustua Metsäkeskuksen verkkosivuilla.

Lisää aiheesta

Ilmoita asiavirheestä