Paikallisuutiset
"Käristykseen 240 kiloa ja loput huutokauppaan" – Isokylän metsästysseura täytti 60 vuotta: katso juhlassa palkitut tästä
Isokylän metsästysseura juhlii tänä vuonna 60 vuotista taivaltaan. Kemijärveläisseura on valtakunnallisestikin merkittävän suuri.
Isokylän koulun sali täyttyi lokakuun lopussa Kemijärven Isokylän metsästysseuran juhlahumusta.
Perinteiset peijaiset olivat tällä kertaa tavanomaista juhlavammat, sillä seura täyttää kuluvana vuonna 60 vuotta. Seura on perustettu 7.8.1962.
Paikalle olikin kutsuttu arvovieraina seuran perustajäsenet, joita saapui paikalle kolme: Kalevi Ruotsala , Jouko Maijala ja Esko Välikangas . Mukana oli tietenkin myös seuran yhteiskumppaneita sekä aktiivijäseniä, joille luovutettiin ansiomerkkejä ja viirejä.
Seura muisti perustajajäseniään, joista olivat paikalla Esko Välikangas, Jouko Maijala ja Kalevi Ruotsala.
Seurassa ei ole huomattavissa roksumista ja poksumista
60 vuotta on varttuneen ikä. Sitä seuran kunniapuheenjohtaja Tapio Pöyliö pohti humoristiseen sävyyn avajaispuheessa ja totesi, kuinka oma olo päälle kuusikymppisenä on välillä "aika nahkeaa".
– Kun pääsi nylkemään hirveä viikolla, niin kyllä paikat roksui ja poksui, kun kyykystä nousi. Seurassa ei ole huomattavissa tällaista roksumista ja poksumista.
Pöyliöllä oli useita kaskuja vuosien varrelta, esimerkiksi siitä, kuinka Huikurin Vikke haki hirven pienellä maasturilla osittain junarataa pitkin. Auto vain käännettiin raiteilla ja palattiin kylille. Hän muisteli myös, ettei aina ole ollut ruusuilla tanssimista. Kerran vuosituhannen vaihteessa hän piti puheenjohtajana vuosikokouksen kahdestaan sihteerin kanssa. Hirvilupia ei tuolloin ollut, muutamaa vasalupaa lukuun ottamatta, joten kiinnostus toimintaankin oli sen mukaista.
Pöyliö kertoo työnsä puolesta kaupungin virkamiehenä nähneensä, kuinka teknologia on myös helpottanut metsästyksen järjestämistä vaikkapa vuokra-alueilla. Hän huomautti myös siitä, että sijoitusyhtiöt ostavat tällä hetkellä isoja metsäpalstoja ympäri maata, jonka vaikutuksia vuokrasopimuksiin tai maksuihin ei vielä osata arvioida.
Kemijärven RHY:n puheenvuoron pitänyt Mikko Niemelä korosti seurojen merkitystä toimeliaisuuden lisäämisessä.
– Seurat ylläpitävät sellaista sosiaalista kanssakäymistä, jota ei muuten välttämättä olisi niin paljoa.
Niemelä pohti myös julkista keskustelua ja ajoittain tarpeettomaksi äityvää vastakkainasettelua. Hän huomautti, että Isokylän metsästysseurankin säännöissä todetaan, että seuran tarkoituksena on edistää järkiperäistä metsästystä. Toimintaa ohjaavat kestävän käytön periaatteet sekä turvallinen ja eettinen metsästys.
– Riistanhoito on parhaimmillaan luonnonsuojelutoimintaa, esimerkiksi pienpetojen metsästyksessä.
Isokylä on onnistunut pitämään jäsenmäärän korkeana, päivän luku oli rapiat 600 jäsentä. Vaikka kaikki 600 eivät olekaan aktiivijäseniä, on seura Lapin ja valtakunnankin tasolla suurien joukossa.
– Kriteerit eivät siis ole kuitenkaan liian tiukkoja, joten löytyy uusia tekijöitä.
Kemijärven yhteismetsän osakaskuskunnan puheenvuoron pitänyt Antti Kerkelä kiitteli hyvästä yhteistyöstä. Kerkelä näki ennen kaikkea seurojen merkittävänä arvona luontotietouden periyttämisen yli sukupolvien modernissa maailmassa.
Uutta polvea. Veikka Gehör sai isälleen Juha Gehörille myönnetyn viirin kannettavakseen.
Myös nuorta jäsenistöä
Seuralla on tälle kaudelle 25 lupaa.
Seuran puheenjohtaja Marko Välikangas sekä sihteeri ja rahastonhoitaja Tapio Kukkola kertoivat, että juhlapäivään mennessä oli saatu kaadettua 14 aikuista ja kuusi vasaa.
Seuran kokoluokkaa selittävät pitkän historian lisäksi laajat metsästysalueet. Seurassa on myös paljon sellaisia jäseniä, joilla on sukujuuret kylällä tai kakkosasunto alueella.
Välikangas ja Kukkola ovat tyytyväisiä, että 60-vuotias seura on pystynyt uusiutumaan ja on saanut tasaisesti nuorta ja uutta jäsenistöä mukaan myös kylältä.
Käristys valmistui kätevästi Isokylän koulun suurtalouskeittiössä. Tarjoilemassa Jari Imponen ja Antti Kerkelä.
Käristystä koko kylälle
Virallisen osuuden jälkeen peijaisiin kuului tietenkin käristyksen nauttiminen. Käristykselle saapui satapäinen joukko seuran jäseniä ja kyläläisiä sekä muita sidosryhmiä. Jono kiemurtelikin ajoittain keittiön puolelta viime vuonna lakkautetun koulun oville asti. Juhlissa oli ilmiselvästi nähtävissä, kuinka tärkeä kokoontumispaikka koulu on kylällä. Lisäksi koululla on nykyään myös paljon Kemijärven kansalaisopiston kurssitoimintaa.
Juhlamenot huipentuivat perinteiseen lihan huutokauppaan, jonka meklarina toimi kunniapuheenjohtaja Pöyliö.
Lihaa piisasi. Peijaistarpeisiin leikattiin neljän aikuisen hirven lihat: käristykseen 240 kiloa ja loput huutokauppaan.
Tapio Pöyliö meklarina perinteisessä lihahuutokaupassa Isokylän koulun salissa.
PALKITUT JA MUISTETUT
Suomen riistakeskuksen alueellisen riistaneuvoston myöntämät ansiomerkit:
Hopeinen ansiomerkki
Tervola, Heikki
Välikangas, Marko
Riistanhoidon kunniamerkki
Karpila, Eija
Riistanhoidon ansiomerkki
Alatarvas, Lauri
Kukkola, Tapio
Kemijärven Riistanhoidoyhdistyksen myöntämät pronssiset ansiomerkit:
Haikonen, Jouni
Juujärvi, Veli
Kellokumpu, Jouni
Kerkelä, Maarit
Kesälahti, Erkki
Kulojärvi, Mikko
Lahtela, Timo
Lehtola, Mika
Moilanen, Pertti
Pajari, Petteri
Rytilahti, Aki
Rytilahti, Lauri
Seppälä, Reijo
Ylitarvas, Sami
Isokylän metsästysseura ry:n viirit:
Gehör, Juha
Imponen, Jari
Juujärvi, Janne
Kellokumpu, Jouni
Kesälahti, Erkki
Kesälahti, Kauko
Kivelä, Jari
Kiviniemi, Teppo
Kukkola Tapio
Kulojärvi, Mikko
Lahtela, Timo
Lehtola, Mika
Leskelä, Hannu
Mettiäinen, Pentti
Moilanen, Pertti
Pauna, Jaakko
Pohjolainen, Kari
Pyrrö, Joona
Ruokamo, Petri
Rytilahti, Aki
Salmela, Reijo
Seppälä, Reijo
Soppela, Olli-Pekka
Tervaharju, Verne
Tervo, Kristiina
Torvinen, Pekka
Venäläinen, Timo
Ylitarvas, Sami
Myös kahta nuorta aktiivista jäsentä Antti Ailunkaa ja Mika Välikangasta muistettiin.