Paikallisuutiset

Kaksi riistanhoitoyhdistystä yhdistyy Itä-Lapissa – fuusio on Lapin ensimmäinen

Hallinto yhdistyy, mutta käytännön toiminta säilyy ennallaan.

Pelkosenniemen ja Savukosken riistanhoitoyhdistyksen yhdistyvät ensi vuoden alusta. Pelkosenniemen riistanhoitoyhdistyksen vuosikokous päätti asiasta kokouksessaan 6. helmikuuta ja Savukosken 20. helmikuuta. Molemmat vuosikokoukset olivat päätöksessään yksimielisiä.

Uuden yhdistyksen nimeksi tulee Kemin-Lapin riistanhoitoyhdistys, ja siinä on yli tuhat jäsentä. Nimi juontaa juurensa paikkakuntien historiaan.

– Yhdistymisprosessi on nyt alkanut. Vanhat yhdistykset toimivat tämän vuoden ajan ennallaan. Sitten ne lakkautetaan ja uusi yhdistys aloittaa vuoden 2024 alusta, Pelkosenniemen riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Tapani Kiemunki kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hän toteaa, että hallinto yhdistyy, mutta käytännön toiminta ei muutu.

Ampumaratojen käyttö, hirven ja karhun ampumakokeet, metsästyskorttikoulutus ja -tutkintojen suorittaminen ja muut toiminnat säilyvät ennallaan kummallakin paikkakunnalla. Hirviluvat säilyvät edelleen kuntakohtaisina.

Molemmat kunnat kuuluvat hirvitalousalue kuuteen, johon kuuluvat lisäksi myös Salla ja Kemijärvi.

Uuden yhdistyksen hallitus kootaan puoliksi kummastakin kunnasta, ja hallitus valitsee keskuudestaan toiminnanohjaajan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vuosikokous on tarkoitus pitää joka toinen vuosi Pelkosenniemellä ja joka toinen vuosi Savukoskella.

Vahvempaa toimintaa yhdessä

Yhdistymisestä on keskusteltu Pelkosenniemellä ja Savukoskella pitkään, ja sitä on valmisteltu noin vuoden ajan. Syynä ovat jäsenten ja toimijoiden väheneminen sekä talous. Jäsenmäärältään suurempi yhdistys on vahvempi toimija, ja se saa enemmän valtionapua kuin kaksi pientä yhdistystä saavat yhteensä.

Suomen Riistakeskus suosittelee pienille ja jäsenmäärältään väheneville riistanhoitoyhdistyksille yhteen lyöttäytymistä. Joitakin yhdistymisiä on toteutettu Keski- ja Etelä-Suomessa, mutta Lapissa fuusio on lajissaan ensimmäinen.

Pelkosenniemen ja Savukosken riistanhoitoyhdistykset tiedustelivat yhdistymishalukkuutta myös Sallasta ja Kemijärveltä, mutta niiden yhdistykset eivät olleet kiinnostuneet asiasta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä