Paikallisuutiset

Kemijärven kaupungintalolla on kaupunginjohtajan vakanssi auki. Kuva: Esa Keskinen

Kaupunginjohtajan viranhaussa seitsemän henkilöä esihaastatteluun – haamuhakijat riesana myös Kemijärvellä

Valinnassa korostetaan talous- ja kuntaosaamista. Valtuusto valitsee uuden johtajan aikaisintaan kesäkuussa.

Kemijärven kaupunginjohtajahaun toinen kierros päättyi huhtikuun lopussa, ja virkaa tavoittelee yhteensä 23 ihmistä. Kaupunginjohtajaksi hakee 19 henkilöä, ja lisäksi neljä henkilöä antoi suostumuksensa virkaan.

Maaliskuussa päättyneessä ensimmäisessä haussa virkaa tavoitteli 11 henkilöä.

Valintatyöryhmä on kutsunut esihaastatteluun seitsemän kelpoisuusehdot täyttävää hakijaa: kasvatustieteiden maisteri Anne Karppinen, Tervolan maaseutupäällikkö Tanja Häyrynen, tekniikan lisensiaatti Juhani Seppälä, kauppatieteiden lisensiaatti Päivi Vauhkonen, kauppatieteiden maisteri Seppo Selkälä, filosofian tohtori Pekka Iivari ja yhteiskuntatieteiden maisteri Laura Lakso.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hakijat kertoi ensimmäisenä Yle.

Esihaastattelussa selvitetään, millaista ja miten hyvin kaupunginjohtajan tehtävään soveltuvaa hakijoiden talous- ja kuntaosaaminen on. Sen jälkeen valitaan varsinaiseen haastatteluun ja soveltuvuustesteihin kutsuttavat hakijat.

Niiden jälkeen kaupunginvaltuusto valitsee kaupunginjohtajan aikaisintaan kesäkuussa.

Tapio: Hakijamäärään voi olla tyytyväinen

– Kelpoisuusehdot täyttävien hakijoiden määrään voi olla tässä tilanteessa tyytyväinen, valintatyöryhmän vetäjä, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Juhani Tapio (kesk.) sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hänen mukaansa haussa avustavalle konsulttiyhtiö Mercuri Urvalille oli kerrottu, kun sen edustaja tiedusteli ihmisiltä halukkuutta tehtävään, että Kemijärvi ei ole kiinnostava hakukohde.

– Olen surullinen siitä, että olemme itse pilanneet maineemme, Tapio sanoo suoraan.

– Tarkempia syitä ei ollut eritelty, mutta oli esimerkiksi mainittu, että poliittinen elämä on hieman epämääräistä. Lisäksi Kemijärven geopoliittinen asema on vallitsevassa maailmantilanteessa haastava. Talous on hyvässä kunnossa, mutta väestö vähenee ja vanhenee.

Kilpailua lisää sekin, että useita kunnan- ja kaupunginjohtajien paikkoja on ollut auki, ja monille muillekaan paikkakunnille kasvukeskusten ulkopuolelle ei riitä paljon hakijoita.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Juhani Tapio toteaa pitävänsä myönteisenä sitä, että kelpoisuusehdot täyttäviä hakijoita kuitenkin oli useita.

– Tästä joukosta kaupunginjohtaja löytyy, hän sanoo.

Mukana myös haamuhakijoita

Virkaa hakeneissa oli myös haamuhakijoita, eli henkilö lähetti hakemuksen kiusantekona tai jostain muusta syystä keksityllä tai toisen henkilön nimellä. Vastaavaa ongelmaa on ollut muuallakin, esimerkiksi Vantaalla.

Tapion mukaan asia saatetaan tiedoksi henkilöille, joiden nimellä tehtävää on haettu, ja he päättävät itse, vievätkö asiaa eteenpäin.

Kaupunginjohtajan tehtävä tuli hakuun, kun Atte Rantasen virkasuhde purettiin viime vuoden lopussa.

Lisää aiheesta

Ilmoita asiavirheestä