Paikallisuutiset

Kemijärvellä toimii talvisen ovelasti nimetty elokuvakerho – syksyn ohjelmistossa laatuelokuvia eri puolilta maailmaa

Elokuvakerho Kinos tuo taas kattauksen elokuvia Kemijärvelle.

Elokuvakerho Kinoksen syksyn 2022 sarja vie USA:han, Japaniin, Iraniin, Koreaan ja Espanjaan. Elokuvien esittelyt löytyvät alta.

Elokuvakerho Kinos ry:n tarkoituksena on tuoda Kemijärvelle kiinnostavia, uudehkoja elokuvia, jotka eroavat kaupallisista valtavirtaelokuvista. Kerhon johtokunta valitsee vuosittain esitettävät elokuvat jäsenten toiveiden perusteella. Kerhon puheenjohtaja on Anne Niemistö.

Kerhon esitykset ovat keskiviikkoisin kello 19 Kemijärvellä kulttuurisalissa, Hietaniemenkatu 5. Alaikäraja on 16 vuotta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kerhotoiminnan lisäksi Itä-Lapissa elokuvia esittää säännöllisesti Movie Company Alatalo, joten varsinaisen elokuvateatteriketjun puutteesta huolimatta tarjonta on alueella verrattain kattavaa.

Lue myös:

Ensi-iltansa saavalle Mielensäpahoittajalle on povattu jättisuosiota – Kari Väänänen Mielensäpahoittajan veljenä: "Siitä taisi tulla ihan hyvä elokuva"

Syksyn 2022 ohjelmisto

Everything Everywhere All at Once (Dan Kwan ja Daniel Scheinert, USA 2022) kertoo keski-ikäisestä kiinalaisamerikkalaisesta pariskunnasta Evelyn ja Waymond, jotka ovat muuttaneet Kiinasta Yhdysvaltoihin. Elämä on puurtamista ja lisästressiä tuo pian vieraille saapuva iäkäs isä Gong Gong. Verotoimiston virkailija löytää puutteita kaikista Evelynin pyörittämän pesulan verolappusista ja siitä alkavat ongelmat. Elokuva tarjoaa uskomatonta mielikuvituksen juhlaa, visuaalista ilotulitusta, lämminhenkistä, arkista komediaa, mainiota näyttelijätyötä (Michelle Yeoh, Jamie Lee Curtis) – ja myös hulluja Kungfu-taisteluja. Kyse on kuitenkin syvästi koskettavasta draamasta katkeransuloisine ihmissuhteineen ja aidon repivine tunteineen. Esitys 28.9.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Drive My Car (Ryüsuke Hamaguchi, Japani 2021) nousi ilmiöksi Cannesin elokuvajuhlilla ja palkittiin muun muassa parhaasta käsikirjoituksesta. Elokuva perustuu japanilaisen suosikkikirjailija Haruki Murakamin samannimiseen novelliin. Päähenkilö Yusuke Kafuku on arvonsa tunteva näyttelijä ja teatteriohjaaja, jonka elämässä tapahtuu suuri muutos uutta näytelmää (Tsehovin Vanja-eno) valmistellessa. Teatteri kieltää Kafukua ajamasta silmäsairauden takia ajamasta omaa rakasta Saab 900:aa työmatkoilla, joten hänelle palkataan autonkuljettajaksi nuori, introvertti nainen Misaki. Hänellä on omat salaisuutensa ja yllättävää kyllä he löytävät yhteisen sävelen. Drive My Car on hitaan kerronnan mestariteos, vähäeleinen mutta koskettava draama, joka nostaa Hamaguchin aikamme kiinnostavimpien ohjaajien joukkoon. Esitys 12.10.

Sankari (Asghar Farhad, Iran 2021) on saanut useita palkintoja ja jakoi Cannesin elokuvajuhlien kakkospalkinnon Grand Prix’n yhdessä Juho Kuosmasen Hytti nro 6 -elokuvan kanssa. Kylttimaalari Rahim pääsee elokuvan alussa parin päivän lomalle velkavankeudesta. Hänen pitää keksiä keino velkojen maksamiseksi ja päästäkseen pysyvään vapauteen. Bussipysäkiltä löydetyn laukun kultakolikot eivät kuitenkaan riitä velkojen maksamiseksi ja Rahim saa päähänsä löytää käsilaukun alkuperäinen omistaja. Löytötavaran saattamisesta oikealle omistajalleen ja löytäjän luotettavuuden kyseenalaistamisesta kasvaa hienosti polveileva etiikan ja moraalin kysymyksiä kosketteleva draama, jota katselee kuin jännitysnäytelmää. Esitys 26.10.

Barking Dogs Never Bite (Bong Joon-hon, Etelä-Korea 2000) on neljällä Oscarilla v. 2019 elokuvasta Parasite palkitun ohjaajansa esikoisteos. Keskushenkilöt ovat professuuria havitteleva yliopistomies ja kerrostalokompleksista huolehtivan huoltoyhtiön laiska kirjanpitäjä. Tapahtumat käynnistyvät, kun yliopistomiestä alkaa hermostuttaa kerrostalossa räksyttävä koira, josta hän haluaa eroon. Barking Dogs katselee tumman huumorin näkökulmasta eteläkorealaista 2000-luvun alun elämänmenoa tehden siitä piikikkäitä huomioita. Esitys 9.11.

Rinnakkaiset äidit (Pedro Almodóvar, Espanja 2021) on ohjaajien superkastiin kuuluvan tekijänsä viimeisin teos. Almodóvar on tunnettu erityisesti naisten tarinoiden kertojana ja hän rakentaa elokuviaan vakionäyttelijöiden varaan. Lempimuusa Penélope Cruz tekee uutuuselokuvassa yhden uransa parhaista roolitöistä keski-ikäisenä ensisynnyttäjänä. Janis on menestyvä valokuvaaja, joka hakee selvyyttä oman ja kotikaupunkinsa muiden perheiden menetyksiin Francon diktatuurin aikana. Synnytyssairaalassa hän tutustuu yksin elävään nuoreen Anaan, jota ryhtyy tukemaan ja näin kahden erilaisen äidin kohtalot kietoutuvat yhteen. Francon ajan vääryyksien oikaisu limittyy sukujen ja perheiden perintöön ja perimään. Almodóvarin ohjaus ja erinomaiset naisnäyttelijät nostavat potentiaalisen saippuaoopperan erinomaiseksi elokuvaksi. Esitys 23.11.