Paikallisuutiset

Kemijärven kaupunginhallitus valitsi kaupunginjohtajan sijaisen ja määritti seuraavan kelpoisuusehtoja

Kemijärvellä aletaan etsiä uutta kaupunginjohtajaa.

Kemijärven kaupungintalolle on haussa uusi johtaja. Kuva: Esa Keskinen

Kemijärven kaupunginhallitus käsitteli maanantaina Kemijärven kaupunginjohtajan sijaistamista ja uuden johtajan kelpoisuusehtoja. Kemijärven kaupunginjohtajana elokuussa aloittanut Pekka Iivari purki virkasuhteensa lokakuussa.

Hallitus palautti asian kertaalleen lokakuun lopussa valmisteltavaksi, ja teki päätökset nyt.

Hallitus nimitti keskustelun ja äänestämisen jälkeen sijaiseksi hallintojohtaja Marjo Säärelän.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Säärelä on ollut tehtävässään kaupunginjohtajan varahenkilönä vuodesta 2016 alkaen ja oli vt. kaupunginjohtaja alkuvuoden 2023 ajan Atte Rantasen virkasuhteen purkamisen jälkeen.

Hallitus keskusteli ja äänesti

Kaupunginhallituksen päätösehdotus oli määrätä hallintojohtaja Säärelä hoitamaan kaupunginjohtajan avointa virkaa 14.11.2023 alkaen siihen asti, kunnes virka saadaan täytettyä ja virkaan valittu ryhtyy hoitamaan tehtävää.

Kokouksen esittelijänä toiminut Säärelä poistui asianosaisena kokouksesta eikä osallistunut asian käsittelyyn eikä päätöksentekoon.

Paula Alatalo (ps.) esitti, että kaupunginhallitus käy keskustelun lähtökeskustelumuistiosta, joka oli tehty Pekka Iivarin ja kaupunginhallituksen puheenjohtajiston kesken käydystä keskustelusta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Puheenjohtaja Juhani Tapio (kesk.) keskeytti kokouksen keskustelun ajaksi noin 40 minuutiksi.

Ahti Majava (Tulevaisuuden Kemijärvi -yhteislista) esitti, että Marjo Säärelä hoitaa kaupunginjohtajan avointa virkaa oman virkansa ohella. Matti Torvinen (Tulevaisuuden Kemijärvi -yhteislista) kannatti Majavan esitystä.

Paula Alatalo esitti asian palauttamista uudelleen valmisteluun perusteenaan, että lähtökeskustelun muistiota ei ole käsitelty ennen kokousta. Alatalon esitys raukesi kannattamattomana.

Alatalo esitti seuraavaksi, että vt. kaupunginjohtajaksi nimetään elinvoimajohtaja Anne Karppinen, joka on antanut tehtävään suostumuksensa. Perusteluna oli se, että hallintojohtajan nimeämiselle ei ole perusteita muun muassa hallinnon resurssien vähäisyyden takia. Lisäksi luottamus mahdollisesti vaarantuisi kaupunginjohtajan virkasuhteen purkuun liittyvässä asiassa, minkä arvioimiseksi kaupunginjohtajan lähtökeskustelun muistiota ei ole kaupunginhallituksessa käsitelty.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Alatalon esitys ei saanut kannatusta.

Pohjaehdotuksesta oli tehty poikkeava kannatettu esitys, joten asiasta äänestettiin. Hallituksen pohjaehdotusta kannattivat Kirsti Ojala (vas.), Senni Honkanen (sd.), Teija Kerkelä (kesk.) ja Juhani Tapio (kesk.)

Ahti Majavan esitystä kannattivat Ahti Majava ja Matti Torvinen

Paula Alatalo äänesti tyhjää ja jätti päätökseen eriävän mielipiteen.

Päätöksenä oli se, että hallitus valitsi kaupunginjohtajan avoimen viran hoitajaksi Marjo Säärelän.

Alatalo esitti myöhemmin Koti-Lapin Facebook-jaon yhteydessä, että lähtökeskustelun muistiota ei ole kaupunginhallituksessa käsitelty.

”Pöytäkirjassa annetaan ymmärtää, että puheenjohtaja keskeytti kokouksen keskustelun ajaksi. Keskustelua muistiosta ei käyty, vaan se sovittiin käsiteltäväksi erillisessä tilaisuudessa myöhemmin”, Alatalo kirjoittaa.

Pöytäkirjaa kokouksessa pitänyt Tuula Kuvaja kertoo, että kaupunginhallituksen pöytäkirjan ovat tarkastaneet ja hyväksyneet pöytäkirjantarkastajat ja puheenjohtaja, ja pöytäkirja on kokouksen kulun mukainen.

Puheenjohtaja Juhani Tapio kertoo, että tauon aikana aloitettiin keskustelu muistiosta, mutta ei päätetty siitä. Hänen mukaansa keskustelu sai sellaisia muotoja, että on parempi kokoontua hallituksena erikseen keskustelemaan muistiosta niin, että Pekka Iivari on mukana siinä keskustelussa, jolloin hänen muistioon esittämistä asioista olisi saatu hänen käsityksensä, eikä niiden tulkintoja.

Soveltuvuutena muun muassa kokemus johtotehtävistä

Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan myös yksimielisesti esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginjohtajan kelpoisuusehdoiksi määritetään soveltuva ylempi korkeakoulututkinto, kunta-alan tuntemus, kokemus johtotehtävistä sekä kokemus edunvalvontatehtävistä ja yhteiskuntasuhteiden hoitamisesta.

Kaupunginhallituksen pohjaesitys perustui aikaisempaan hakuun, jossa edellyttiin soveltuvaa ylempää korkeakoulututkintoa, kunta-alan tuntemusta, käytännön kokemusta johtotehtävistä sekä riittävää elinkeinoelämän ja julkisen sektorin tuntemusta.

Matti Torvinen esitti kokouksessa kelpoisuusehdoiksi soveltuvaa ylempää korkeakoulututkintoa, kunta-alan tuntemusta, kokemusta johtotehtävistä sekä kokemusta edunvalvontatehtävistä ja yhteiskuntasuhteiden hoitamisesta. Hallitus hyväksyi Torvisen ehdotuksen yksimielisesti.

Kokouksesta uutisoi aikaisemmin muun muassa Lapin Kansa.

Lisää aiheesta

Tekstiä päivitetty 15.11.2023 kello 11.14: lisätty kohta Paula Alatalon viestistä ja pöytäkirjanpitäjän näkemys.

Tekstiä päivitetty 17.11.2023 kello 10.34: lisätty Juhani Tapion osio muistioon liittyvästä keskustelusta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä