Paikallisuutiset

Kemijärven kaupunki on myynyt Puustellin päärakennuksen ‒ tällaisia suunnitelmia ostajalla on

Näyttelyhalli ja aitta jäivät kaupungin omistukseen.

Särkikankaalla rantamaisemassa sijaitseva Puustelli rakennettiin aikoinaan metsänhoitaja Johan Gebhardin virkataloksi. Kuva: Terttu Pohtila

Kemijärven kaupunki on myynyt Särkikankaalla sijaitsevan taidekeskus Puustellin päärakennuksen ja sille lohkottavan tontin, jonka pinta-ala on 5070 neliömetriä.

Kiinteistön osti Niko Mikkilä, joka osti aiemmin myös Puustellin alueen vieressä sijaitsevan omakotitalon.

Kauppahinta oli 65 000 euroa, ja irtaimistosta ostaja tarjosi erikseen 4000 euroa. Irtaimisto menee kuitenkin Mikkilän mukaan huutokauppaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaupunki sai kiinteistöstä ostotarjouksen kesäkuussa juhannuksen alla. Kaupunginhallitus päätti myynnistä kokouksessaan elokuun alkupuolella.

Näyttelyhalli, jossa on Kuvanveistoviikoilla tehtyjä taideteoksia, ei kuulu kauppaan, eikä myöskään aittarakennus. Niille lohkotaan oma tontti.

Suunnitelmissa vuokrakäyttöä

Mikkilä kertoo Koti-Lapille, että päärakennukseen on suunnitelmissa vuokrakäyttöä. Kaupunki on aikoinaan käyttänyt päärakennusta juhlahuoneistona.

– Juhlatila käyttöön ja mahdollisesti pientä kahvilatoimintaa. Aikataulua ei vielä ole, mutta jos ennen joulua saisi jotain edistettyä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mikkilä ja Elsi Heikkinen pitivät viime talvena päärakennuksen viereisessä omakotitalossa pop-up-tyylistä kahviota ja aurasivat Puustellin rantaan valoilla koristellun luisteluradan.

Lisää aiheesta

Puustelli toimi juhlahuoneistona

Alun perin Puustelli rakennettiin metsänhoitaja Johan Gebhardin virkataloksi Pöyliöjärven rantaan vuonna 1865. Talossa kasvanut Johan Gebhardin poika Hannes Gebhard (1864‒1933) tunnetaan Suomen osuustoimintaliikkeen perustajana.

Rakennus peruskorjattiin vuosina 1988‒1989, jolloin se kunnostettiin juhlahuoneistoksi Sen huoneistoala on 196,5 neliömetriä.

Pitkä myyntiaika

Puustelli on ollut myynnissä kaupungin nettisivuilla jo useiden vuosien ajan, ja se on ollut kertaalleen myös huutokaupat.com-myyntikanavalla. Alueen myynnistä on neuvoteltu myös kiinteistön alueella olevien muiden käyttäjien kanssa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kemijärven Kuvanveistoviikot ry pyysi viime vuonna kaupungilta myyntiprosessin keskeyttämistä. Yhdistys ei vastustanut päärakennuksen myymistä, mutta näyttelyhallin myyminen oli sen näkemyksen mukaan voimassa olevien sopimusten vastaista.

Asiaa varten perustettiin työryhmä, joka neuvotteli alueen käytöstä eri ostajakandidaattien ja Kuvanveistoviikkojen kanssa. Koti-Lapin tietojen mukaan ryhmän koolle kutsumisessa oli ainakin alkuun hankaluuksia.

Mikkilä teki alun perin tarjouksen koko alueesta, sisältäen näyttelyhallin ja aitan. Ideana olisi ollut hyödyntää niitäkin veistosnäyttelyn ohella muiden tilaisuuksien järjestämiseen.

Kaupunki päätti lopulta erottaa näyttelyhallin ja aitan myytävästä kiinteistöstä, ja vain Puustellin päärakennus tontteineen jäi kaupan.

– Teimme keväällä kaupungin pyynnöstä uuden tarjouksen, joka kohdistui päärakennuksen kiinteistöön.

Puustellin myynti kuului valtuuston hyväksymään kiinteistöohjelmaan, jonka mukaan kaupunki myy kiinteistöjään, joilla ei ole sille käyttöä.

Tekstiä korjattu 7.9.2023 kello 14.23: lisätty tieto siitä, että Mikkilä oli kiinnostunut koko alueesta ja kommentti aiheesta. Aikaisemmin tekstissä kerrottiin, että ostaja ei ollut kiinnostunut näyttelyhallista ja aitasta.

Lisää aiheesta