Talous

Ensi kesänä tässä ei enää myydä autoja, tai ainakaan Koillismaan Auto ei myy. Koillismaan Osuuskauppa luopuu autokauppatoimialasta. Tilat ovat olleet Revontulentiellä Kuusamossa. Kuva: Mirkku Halonen

Koillismaan Osuuskauppa luopuu autokaupasta – ”Uusia autoja myydään Suomessa vähemmän kuin lähes 30 vuoteen”

Koillismaan Auton liiketoiminta päättyy ensi vuonna.

Koillismaan Osuuskaupan hallintoneuvosto päättänyt, että osuuskauppa luopuu kokonaan autokauppatoimialasta.

Koillismaan Osuuskauppa harjoittaa autokauppaliiketoimintaa Koillismaan Auto – toiminimellä. Koillismaan auto toimii vuokratiloissa Revontulentiellä Kuusamossa. Sen liiketoiminta päättyy viimeistään määräaikaisen liiketilan vuokrasopimuksen päättyessä huhtikuussa 2024.

– Autokauppaliiketoiminta elää valtakunnallisesti suurten murrosten aikaa. Uusia autoja myydään vähemmän kuin lähes 30 vuoteen. Kuluttajien ostovoiman haasteiden lisäksi epävarmuutta markkinaan luo autojen käyttövoiman muuttuminen pois polttomoottoreista, Koillismaan Osuuskaupan toimitusjohtaja Harri Lämsä kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Uusia autoja myyvät jatkossa enää suuret alan toimijat entistä harvemmilla paikkakunnilla. Koillismaan Auton päämerkin Mercedes-Benzin osalta toimialan muutokset ovat johtaneet Koillismaan Auton jälleenmyyntisopimuksen irtisanomiseen.

– Irtisanomisella ei ole vaikutusta jo sovittuihin kauppoihin. Mercedes-Benzin huolto- ja varaosatoiminnot tulevat myös jatkumaan entisellään erillisen toimijan toimesta. Nähtävissä on, että myös vaihtoautokauppa tulee jatkossa keskittymään entistä suurempien ja harvempien toimijoiden käsiin. Tässä väistämättömässä kehityksessä olemme katsoneet, että Koillismaan Auton kokoisella toimijalla ei ole enää jatkossa edellytyksiä harjoittaa kannattavaa liiketoimintaa, Lämsä toteaa.

– Vuodesta 1986 lukien olen saanut palvella koillismaalaisia autokauppa-asioissa. Monenlaista suhdannetta on 37 vuoteen mahtunut, mutta milloinkaan tilanne ei ole ollut näin haastava kuin nyt. Pienten jälleenmyyjien mahdollisuus harjoittaa järkevää liiketoimintaa on käynyt käytännössä mahdottomaksi. Kivijalkaliikkeiden määrä tulee jatkossa vähenemään olennaisesti kaupankäynnin siirtyessä entistä enemmän verkkopohjaiseksi online- kaupaksi ja mahdolliseksi agenttikaupaksi. Uusien autojen kaupankäynnin muuttuminen johtaa väistämättä siihen, että vaihtoautomarkkinat keskittyvät jatkossa entistä enemmän pelkästään käytettyjen autojen kauppaan erikoistuneiden isojen toimijoiden käsiin, toteaa Koillismaan Auton autotalojohtaja Miikka Mustonen.

Koillismaan Osuuskauppa käynnistää Koillismaan Auton henkilökuntaa koskevat muutosneuvottelut alkusyksyn 2023 aikana. Lähtökohtana muutosneuvotteluissa on, että kaikille työntekijöille tarjotaan mahdollisuutta siirtyä työskentelemään muihin Koillismaan Osuuskaupan yksiköihin.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä