Paikallisuutiset
Kolme valtuutettua loikkaa Kemijärvellä samaan ryhmään: tällaisia perusteluita heillä on
Taustalla on epäluottamusta ja pettymystä omaan ryhmään. Siirtymisen jälkeen Kemijärven poliittiset voimasuhteet muuttuvat ja Tulevaisuuden Kemijärvi -yhteislistan valtuustoryhmästä tulee toiseksi suurin.
Kaksi kokoomuksen valtuutettua Matti Torvinen ja Jorma Vaarala ovat ilmoittaneet siirtyvänsä sitoutumattomien Tulevaisuuden Kemijärvi -ryhmään. Myös perussuomalaisten valtuutettu Arto Torvinen siirtyy Tulevaisuuden Kemijärven ryhmään.
Muutosten jälkeen sitoutumaton ryhmä on toiseksi suurin Kemijärven kaupunginvaltuustossa. Sillä on kuusi valtuutettua. Suurimmalla ryhmällä, keskustalla on 8 valtuutettua. Aikaisemmin kokoomus oli toiseksi suurin viidellä valtuutetulla, mutta Torvisen ja Vaaralan siirtymisen jälkeen sille jää kolme valtuutettua.
Arto Torvisen siirtymisen jälkeen myös perussuomalaisilla on kolme valtuutettua.
Jorma Vaarala tuli valituksi valtuustoon perussuomalaisten listalta, mutta vaihtoi pian valtuustokauden alettua kokoomuksen riveihin. Myös Matti Torvinen on edustanut poliittisella urallaan perussuomalaisia ja sinisiä. Jälkimmäisten riveistä hän istui myös eduskunnassa.
Kaupunginvaltuustossa on 27 jäsentä.
Taustalla luottamuksen menettäminen
Matti Torvinen kertoi Koti-Lapille puhelimessa tiistaina, että siirron taustalla on epäluottamus, joka hänellä on kokoomuksen valtuustoryhmään. Hänen mukaansa erityisesti Kemijärven kaupunginvaltuuston puheenjohtajan ja Lapin kokoomuksen piirihallituksen puheenjohtajan Riitta Savukosken kanssa välit ovat menneet hankaliksi.
– Silloin kun politiikassa luottamus menee, niin on pakko tehdä ratkaisuja, Torvinen kertoo.
Lisäksi hänen mielestään kokoomuksen ryhmä on ollut liikaa tukemassa Kemijärven Lämpö ja vesi -yhtiön hallituksen puheenjohtajan Heikki Nivalan toimintaa. Nivala on keskustan valtuutettu.
Torvisen mukaan valtuustokauden alussa sovittiin, että hän istuu koko kauden valtuuston puheenjohtajana, mutta se muuttui, ja Savukoskesta tehtiin valtuuston puheenjohtaja toiselle kausipuolikkaalle. Torvinen kertoo, että olisi ollut tyytyväinen vaihtamaan päikseen luottamustehtäviä Savukosken kanssa, ja haluavansa esimerkiksi varapuheenjohtajan paikan Lämmön ja veden hallituksessa. Näin piti myös hänen mukaansa tapahtua.
– Olin tyrmistynyt, kun en saanut paikkoja.
Torvinen kertoo, että hän on muutenkin kohdannut ryhmässään ”kölin ali vetämistä”, mutta ei lähde avaamaan kaikkia tapauksia.
Torvinen sanoo myös, että hän on pettynyt hallituspuolueen valtakunnalliseen leikkausten linjaan, jossa kokoomus tekee päätöksiä ja ”perussuomalaiset tulivat raakileena” matkaan.
Kokoomuksen Savukoski kertoi Ylelle, että Torvisen ja Vaaralan loikkaus tuli yllätyksenä. Hän kertoi Ylelle kuulleensa asiasta median kautta. Savukosken mukaan kokoomuksessa on saanut olla omaa mieltänsä. Hän kertoi Ylelle, että esimerkiksi ryhmäkuria ei ole ollut.
Vaihtoehtona myös perussuomalaisten ryhmä
Matti Torvinen ja Jorma Vaarala kävivät neuvotteluita myös perussuomalaisten ryhmään siirtymisestä.
Kynnyskysymykseksi nousi kuitenkin se, että Vaarala oli loikannut heti kauden alkuun perussuomalaisista kokoomukseen.
Perussuomalaisten ryhmäjohtaja Matti Hietanen kertoi, että ryhmä päätyi kieltäytymään, sillä loikkaaminen on synnyttänyt niin paljon epäluottamusta, ettei Vaaralaa voi ottaa enää takaisin.
– Me ei voida pelejä pelata.
Hietanen kertoi, että ryhmä jatkaa kuitenkin yhteistyötä Tulevaisuuden Kemijärvi -yhteislistan kanssa.
– Tehdään yhteistyötä heidän kanssaan, kuten ennenkin.
Arto Torvinen lähti perussuomalaisten ryhmästä
Perussuomalaisten Arto Torvinen kertoi Koti-Lapille, että hänen mielestään Kemijärven perussuomalaisten politiikka on liiaksi keskittynyt henkilökohtaisten asioiden ja etujen hoitamiseen. Hänen mukaansa kaupunkilaisten yhteiset asiat ovat jääneet liian vähälle.
Torvinen ei kuitenkaan yksilöi, ketkä ajavat henkilökohtaisia asioitaan puolueessa, eikä ota kantaa, liittyykö tämä perussuomalaisten ääniharavan Juhana Kelloniemen julkisiin ulostuloihin tai toimintaan. Kelloniemi on kertonut aktiivisesti esimerkiksi kuulemisista, joihin Kelloniemen työnantaja Kemijärven kaupunki on hänet käskenyt.
Perussuomalaisten jättäminen oli kypsynyt Torvisella jo pitkään ja nyt mitta tuli täyteen sopivalla hetkellä.
– Ei tässä mitään suurta draamaa oikeastaan ole.
Tulevaisuuden Kemijärvi oli Torvisen mukaan luonteva valinta juuri siksi, että perussuomalaiset ja ryhmä ovat tehneet yhteistyötä.
– Siinähän on ikään kuin ollut oppositio. Yhteistyötä jatkan ja jatketaan edelleen.
Hän kertoo, ettei aio uusia puoluekirjaa vuodenvaihteessa. Torvinen ei ole pohtinut vielä, aikooko lähteä ehdolle vuoden 2025 kuntavaaleissa, mutta odottaa, että Tulevaisuuden Kemijärven ryhmässä voi tehdä vapaammin politiikkaa.
Tulevaisuuden Kemijärven ryhmäjohtaja Aulikki Imporanta kertoo Matti Torvisen lähettämässä tiedotteessa iloitsevansa sitoutumattoman ryhmän vahvistumisesta. Hänen mukaansa tämä osoittaa ryhmän onnistuneen politiikassaan.