Kolumnit

Kolumni: Posti ajaa lehdistöä nurkkaan päätös kerrallaan – Koti-Lapin jakelun päättyminen varmistui

Postin päätös vie Koti-Lapilta jakeluverkoston. Kuva: Posti

Posti on varmistanut lopettavansa osoitteettomien mainosten ja osoitteettomien lehtien jakelun koko maassa.

Posti on kertonut tänään perjantaina, että se lopettaa osoitteettomien mainosjakeluiden ja ilmaislehtien jakelun 31.12.2024.

Myös Koti-Lappi jaetaan sitä kautta ihmisille Kemijärvellä, Pelkosenniemellä, Sallassa ja Savukoskella. Posti on ainoa, joka myy näin kattavaa jakelua jokaiseen osoitteeseen ilmestymisalueellamme.

Lue myös: Posti suunnittelee lopettavansa Koti-Lapin jakelun

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Koti-Lappi ja sen omistaja Hilla Group yrittävät etsiä asiaan ratkaisun. Posti ei tarjoa Koti-Lapin kaltaiselle ”joka kotiin” jaeltavalle lehdelle varhais- tai päiväjakelua. Tilattavat lehdet se jakelee jatkossakin.

Teoriassa Postin päätös siis joko ajaa mainosrahoitteiset ilmaisjakelut tilattaviksi tai hankkimaan korvaavan jakelumallin. Jos kumpikaan ei ole vaihtoehto, jää vielä jäljelle julkaisun lopettaminen.

Entä sitten, kun Posti ilmoittaa lopettavansa myös tilattavien lehtien jakelun?

On vaikea ennustaa, alkaako joku yksityinen taho tarjota vastaavaa jakelua Itä-Lappiin ja millä aikataululla. Kaikki yhteistyöehdotukset yrityksiltä, yhdistyksiltä ja kunnilta otetaan vastaan.

Tämän hetken tiedon perusteella Koti-Lapin vaihtoehdot alueella ovat Postin rahdilla toimitettavaan telinejakeluun siirtyminen tai tilattavaksi lehdeksi muuttuminen. Jälkimmäinen mahdollistaisi pääsyn mukaan Postin varhais- tai päiväjakeluun.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Entä sitten, kun Posti ilmoittaa lopettavansa myös tilattavien lehtien jakelun? Suomessa on laajoja alueita, joissa Posti on ainoa palveluntarjoaja.

Miksi Posti sitten toimii näin? Syyksi ilmoitetaan paperipostin väheneminen menneen kymmenen vuoden aikana ja mainoskieltojen määrän kasvu kaupunkialueilla. Ensimmäinen pitää paikkansa, mutta jälkimmäinen vaikuttaa heitolta.

Pakko myös huomauttaa, että paperipostin vähetessä myös Postin palvelutaso on heikentynyt, mikä varmaan edesauttaa paperipostin vähenemistä.

Postilaki vuoropäiväjakeluineen muutti painettujen lehtien tilanteen todella hankalaksi. Taajamien ulkopuolella paperilehdelle ei voi antaa varmaa ilmestymispäivää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Myös muut aikataulut ovat heikentyneet: lehtien pitää mennä painoon entistä aikaisemmin ehtiäkseen jakeluun, ja jakelu tosiaan tapahtuu vaihtelevalla aikataululla. Vähentämällä paperipostille tarjottavia vaihtoehtoja Posti saanee karsittua työtä itseltään.

Samalla jakeluhinnat ovat nousseet kipurajalle monilla julkaisuilla. Lehdet ovat vieneet hinnannousuja omiin tilaus- ja mainoshintoihinsa, mutta sitäkään ei voi tehdä määräänsä enempää. Viime vuonna monet maakuntalehdet alkoivat vähentää ilmestymispäiviä hillitäkseen kustannuksia. Niin se paperiposti vähenee.

Kansanedustajille postinjakelun turvaaminen voisi olla helppo tapa saada pisteitä, mutta Postin valta on vahva, eikä sen tekemisiin ole pystytty aikaisemminkaan juuri puuttumaan. Valtionyritykseltä myös odotetaan tulosta osinkoineen, jonka voi kirjata valtionbudjettiin. Hallintoneuvoston jäsenen vuoden toimikausi ja edustajan neljän vuoden vaalikausi ovat lyhyita aikoja muuttaa Postin suuntaa.

Todellisuudessa Postin toimia ohjaa siis sen yritysstrategia, oma hallitus ja korkein johto. Postin hallitusjäsenillä on ollut viime vuosina taustaa pääasiassa isoista yhtiöistä. Monilla on linkki logistiikkaan ja verkkokauppaan, jotka tarvitsevat paketti- ja rahtikuljetuksia. Lisäksi joukossa on hallitusammattilaisia digitaalisen liiketoiminnan alalta. Posti suuntautuu pakettijakeluun. Vähenevästä paperipostista se näyttää luopuvan pala kerrallaan. Samalla lehdistön toimintaedellytykset heikkenevät.

Päätös lopettaa osoitteettomat ilmaisjakelut vaikuttaa usean suomalaisen lehden jakeluun. Koti-Lapille se tarkoittaa ongelmia. Painettu lehti on monelle kunnalle ja yhteisölle edelleen keskeinen tiedonvälityksen kanava alueella, jolla ei muuta mediaa juuri ole, eivätkä digitaaliset kanavat eivät tavoita massoja. Valtionyhtiö Postille kyseessä on vain marginaali, joka voidaan karsia liiketoimintaratkaisujen mukana.

Päätoimittajan työn ohessa olen muun muassa istunut Postin liiketoimintajohdon kanssa palavereissa, jättänyt lausuntoja lakiuudistuksiin, antanut haastatteluita lehdille, kiusannut lukijoita kirjoittamalla aivan liian monta palstamillimetriä Postista, tavannut vastuuministerin sekä kirjelmöinyt ministereille ja virastoille. Alueellisen lehden ääni ei vain tunnu kantautuvan kairasta Helsinkiin.

Alueellisia ja valtakunnallisia yrittäjäyhdistyksiä täytyy kiittää lobbaamisesta, sieltä viesti on joskus mennyt Arkadianmäelle ja Postiin asti.

Lopuksi on vielä sanottava kiitokset myös Postin paikallisille työntekijöille, joilta saatu palvelu on ainakin oman päätoimittajapestini aikana ollut laadukasta. Syrjäseutujen ja paikallisen lehdistön jakelun alasajo tehdään pääkonttorilla.

Esa Keskinen

Kirjoittaja on Koti-Lapin päätoimittaja.

esa.keskinen@hillagroup.fi

Koti-Lapin päätoimittaja Esa Keskinen.

Lisää aiheesta

Artikkelia muokattu 17.5.2024 kello 22.08: lisätty seuraava kappale:

Samalla jakeluhinnat ovat nousseet kipurajalle monilla julkaisuilla. Lehdet ovat vieneet hinnannousuja omiin tilaus- ja mainoshintoihinsa, mutta sitäkään ei voi tehdä määräänsä enempää. Viime vuonna monet maakuntalehdet alkoivat vähentää ilmestymispäiviä hillitäkseen kustannuksia. Niin se paperiposti vähenee.

Artikkelia muokattu 17.5.2024 kello 22.16: Artikkelista poistettu arvio siitä, kuinka monen lehden jakeluun Postin päätös vaikuttaa, sillä siitä Koti-Lapilla ei ole varmaa tietoa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä