Paikallisuutiset

Markus Mustajärvi vastusti ainoana Nato-jäsenyyden hakemista puolustusvaliokunnassa – "mahdollisuus pysyä suursodan syttyessä sotatoimien ulkopuolella"

Savukoskelainen Vasemmistoliiton kansanedustaja on Nato-jäsenyyttä vastaan.

Eduskunnan puolustusvaliokunta ilmoitti tiistaina 10. toukokuuta puoltavansa Suomen Nato-jäsenyyttä.

Valiokunnan lausunnon mukaan se olisi maan turvallisuuden kannalta paras vaihtoehto ja nostaisi merkittävästi pidäkettä joutua Venäjän sotilaallisten toimien kohteeksi. Useat valiokunnan jäsenet totesivat tiedotustilaisuudessaan, että Suomen oma puolustus on vahva ja hyvässä kunnossa, mutta se ei yksin riitä pienelle maalle.

Savukoskelainen Vasemmistoliiton kansanedustaja Markus Mustajärvi oli puolustusvaliokunnan jäsenistä ainoa, joka vastusti Nato-jäsenyyden hakemista. Hän jätti asiasta 16-sivuisen eriävän mielipiteen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Suomen tulevaisuuden turvaa parhaiten jatkossakin liittoutumattomuus, hän toteaa.

Ei ydinaseita tai tukikohtia

Mustajärvi korostaa, että mikäli Suomi hakee Nato-jäsenyyttä, ydinaseiden sijoittamista tai kauttakulkua Suomeen ei tule sallia missään olosuhteissa. Hänen mukaansa se merkitsisi mahdollisessa suursodassa Suomen joutumista eturintamavaltiona ydinaseiskujen kohteeksi.

– Natoon liittyminen kytkisi Suomen perusteiltaan toisenlaiseen politiikkaan, joka nojaa sotilaalliseen voimaan, ydinasepelotteeseen ja maailman jakamiseen vastakkainasettelulla erityisesti suhteissa Venäjään ja Kiinaan. Vain sotilasliittojen ulkopuolella Suomella on mahdollisuus pysyä suursodan syttyessä sotatoimien ulkopuolella, Mustajärvi sanoo eriävässä mielipiteessään.

Jos Natoon liitytään, hänen mukaansa tulee huolehtia siitä, ettei Suomen alueelle pidä sijoittaa pysyvästi minkään maan asevoimia eikä myöskään sotilasliitto Naton tukikohtia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Näin Suomi välttää omalta osaltaan kansainvälisen tilanteen kärjistymisestä aiheutuvat riskit ja pysyy niiden ulkopuolella.

– Nato-jäsenyyttä käsittelevässä osiossa ei käydä läpi jäsenyyden haittapuolia millään tavalla, kansanedustaja kritisoi.

Lisäksi hän vaatii, että Suomen jäsenyydestä Natossa tulisi järjestää kansanäänestys.

Useat muut puolustusvaliokunnan jäsenet totesivat tiedotustilaisuudessa, että Suomi saisi Naton jäsenenäkin itse päättää, tuleeko maan alueille vieraita joukkoja tai ydinaseita.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lapissa muut kannattavat, Ojala-Niemelä ei kerro kantaansa

Lapin Kansan kyselyn mukaan Lapin kansanedustajista vain Mustajärvi vastustaa Nato-jäsenyyden hakemista. Keskustan Markus Lohi , Katri Kulmuni ja Mikko Kärnä sekä perussuomalaisten Kaisa Juuso ja kokoomuksen Heikki Autto kannattavat jäsenyyttä.

SDP:n Johanna Ojala-Niemelä ei kertonut Lapin Kansalle vielä kantaansa.

Lue myös:

Markus Mustajärvi ei hae jatkokautta – Savukosken kansanedustaja on viidennen kauden peruspuurtaja: "Pitää olla täysillä mukana tai sitten ei ollenkaan"

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä