Ajankohtaista

Lapin ely-keskuksen suojelema Alaponkun tila on yksi harvoista säilyneistä Sompion Lapin erämaataloista.

Moskun talo suojeltiin arvokkaana rakennusperintökohteena

Lapin ely-keskus on päättänyt suojella Alaponkun erämaatalon, Auvojärven kämppäkartanon ja Hannukkalanniemen metsäteknikon virkatalon pihapiin.

Alaponkun erämaatalo on ollut Aleksi Hihnavaaran eli Moskun entinen asuinpaikka Sodankylässä. Hihnavaara oli kotoisin Savukoskelta ja hänen jälkeläisiään asuu edelleen alueella.

Lapin ely-keskuksen suojelema Alaponkun tila on yksi harvoista säilyneistä Sompion Lapin erämaataloista. Hihnavaara piti taloa ja sen yhteydessä porokarjaa vuodesta 1911 aina 1930-luvulle asti.

1800- ja 1900-lukujen vaihteessa perustettu tila sijaitsee Sodankylässä, Lokan tekoaltaan koilliskulmassa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suojelupäätöksellä suojellaan valtakunnallisesti arvokkaaksi määritelty pihapiiri, joka sisältää alueella sijaitsevan asuinrakennuksen, vanhan ja uuden makasiinin, tollan sekä savusaunan. Alaponkun tilan rakennukset ovat Sodankylän kunnan omistuksessa ja yksityishenkilön hallinnassa.

Auvojärven kämppäkartano toimi suursavotan tukikohtana

Sodankylän eteläosassa sijaitsevan Auvojärven kämppäkartanon suojelupäätös koskee osaa alueen rakennuksista sekä niiden lähiympäristöä.

Kämppäkartano toimi vuosina 1956–1972 Metsähallituksen Seipäjoen suursavotan päätukikohtana. Savotassa työskenteli tuolloin enimmillään noin 250 miestä, jotka saivat apua kymmeniltä hevosilta.

Vuonna 1994 Museovirasto ja Rakennushallitus määrittelivät kämppäkartanon varjeltavaksi kohteeksi. Kämppäkartano on myös määritetty valtakunnallisesti arvokkaaksi kulttuuriympäristöksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Auvojärven kämppäkartano on merkittävä todiste miestyövaltaisen metsätyön historiasta Lapissa. Kohde on yksityishenkilön omistuksessa.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä