Paikallisuutiset

Muurmannin legioonalaisia, läskikapinallisia, evakkoja ja jopa Aleksandr Kerenski: Sallan tiehistoriasta etsitään aineistoa

Helsingin Sanomat uutisoi syyskuussa 1935 Kuolajärven kunnan toiveista saada autotie Sallatunturille. Kuolajärven kirkonkylä ja vanhat Sallatunturit jäivät Venäjälle rajan taakse toisen maailmansodan päätteeksi. Kuva: Helsingin Sanomat 17.9.1935.

Tie tuo, tie vie -näyttelyyn etsitään aineistoa.

Sallan sota- ja jälleenrakennusajan museo etsii kokoelmiinsa ja tulevaa näyttelyä varten tiehistoriaan liittyvää aineistoa.

Aineistoa käytetään vaihtuvaan näyttelyyn ”Tie tuo, tie vie”, jossa pohditaan tien merkitystä ihmisten elämään Sallassa ja entisaikojen Kuolajärvellä.

Sallan tiellä on ollut monenlaista liikettä. Tavallisten kulkijoiden lisäksi sotilaita, konearmeijoita, Muurmannin legioonalaisia, läskikapinallisia, evakkoja ja jopa Aleksandr Kerenskikin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sotien jälkeen tie toi korpiin uusien kotien rakentajia ja suuressa muutossa tie vei heitä Ruotsiin.

Sotien jälkeen tie toi korpiin uusien kotien rakentajia ja suuressa muutossa tie vei heitä Ruotsiin.

Näyttelyä varten aineistoa kerätään 15. maaliskuuta 2024 asti. Aineistoa saa kuitenkin lahjoittaa myös tämän jälkeen, jolloin se tallennetaan Sallan sota- ja jälleenrakennusajan museon kokoelmiin, mutta ei osaksi näyttelyä.

1.huhtikuuta 2024 avautuvassa näyttelyssä pohditaan muun muassa seuraavia kysymyksiä: mitä kaikkea tiet ovat nähneet, miksi on lähdetty, miksi on tultu, mikä on ollut rajan merkitys liikkumiseen eri aikoina ja keitä on teillä liikkunut.

Onko sinulla Sallan ja Kuolajärven tiehistoriaan liittyviä valokuvia, tarinoita, muisteluksia tai muuta aineistoa? Ota yhteyttä museoon: museo [a] salla.fi tai 0405790762, tai tule käymään.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä