Paikallisuutiset

Nyt on pohjoisen nauriilla kokoa: savukoskelaisella pellolla kasvoi lähes 1,4 kilon kaskinauris

Mika Marttila kasvattaa Martin kylällä monia kasveja. Naurissato oli tänä vuonna erityisen hyvä.

Mika Marttila onnistui hyvin kaskinauriiden kasvatuksessa Martin kylässä Savukoskella. Kuva: Mika Marttila

Mika Marttila Savukoskelta Martin kylästä sai kaskinaurispellostaan syyskuussa komeaa satoa.

Jyhkein juures painoi noin 1,4 kiloa, ja useat muutkin olivat yli kilon painoisia. Kaskinauris punnittiin Sale Korvatunturin vaa’alla, ja paino myös todistettiin siellä oikeaksi.

– Olen kasvattanut kaskinauriita vanhassa pottumaassa, aluksi serkulta saaduilla siemenillä, Marttila kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Marttila on kulottanut viljelysten ympärillä olevia peltoja jo monia vuosia, niin kuin vanhoina aikoina hänen isälläänkin oli jo tapana.

– Maa on hiekkapitoista ja ainakin omat nauriit viihtyvät siinä näköjään hyvin, vaikka yleisesti suositaankin kosteampaa maaperää.

Lannoitukseen hän käyttää tuhkan lisäksi palanutta naudan lantaa.

Samalla maalla kasvoi monien perunalajikkeiden lisäksi muun muassa porkkanaa, kelta-, puna- ja valkosipulia sekä mansikkaa, jota on tarkoitus kasvattaa ensi kesänä myyntiin asti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Marttila on kulottanut viljelysten ympärillä olevia peltoja jo monia vuosia, niin kuin vanhoina aikoina hänen isälläänkin oli jo tapana.
Marttila kulottaa peltoja vanhaan tapaan. Kuva: Mika Marttila

Alkukesä oli kuiva ja lämmin, joten silloin kasveja piti kastella, samoin kuin mansikkaviljelyksiä.

Kesän ja syksyn mittaan sadetta tuli ja myös lämpöä riitti.

– Nauriita olisi voinut pitää maassa vielä vähän pitempään, niin ne olisivat kasvaneet vieläkin isommiksi.

Kaskinauriita tuli useita ämpärillisiä. Marttila säilöö ne kellarissa multa-hiekkaseoksessa. Suuresta koostaan huolimatta juurekset ovat hyvänmakuisia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kaskinauriit ovat niin makeita, että syön niitä siltään. Niitä voi myös laittaa keittoihin ja pataruokiin, ja maku sopii hyvin riistan kanssa. Ja jos innostuisi tekemään naurisvelliä. Äitini oli kotoisin Sallasta, siellä naurisvelli on perinteinen ruoka.

Mika Marttilan viljelykset sijaitsevat Savukosken perillä Martin kylällä. Kuva: Mika Marttila

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä