Paikallisuutiset

Pekka Iivari kertoo virkasuhteen purkamisen taustoista: ”Tuli yllätyksenä, miten läheiseen yritetään vaikuttaa”

Pekka Iivari avaa syitä Kemijärven kaupunginjohtajan tehtävän jättämiseen. Kuva: Esa Keskinen

Pekka Iivarin eroilmoitus on herättänyt laajaa keskustelua.

Kemijärven kaupunginjohtaja Pekka Iivari purki kaupunginjohtajan virkasuhteensa eilen keskiviikkona. Elokuussa tehtävässä aloittaneella Iivarilla oli meneillään koeaika.

Asia herätti laajaa huomiota koko maakunnassa perinteisen ja sosiaalisen median kanavilla, mutta Iivari kommentoi asiaa medialle niukasti tekstiviesteillä. Hän vetosi muun muassa siihen, että lain mukaan koeaikapurkua ei tarvitse erikseen perustella.

Torstaina iltapäivällä Iivari antoi Koti-Lapille puhelinhaastattelun, jossa avasi virkasuhteen purkamisen taustoja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Iivari kertoi aikaisemmin, että virkasuhteen purkamisen syynä olivat luottamuspula kaupunginvaltuuston puheenjohtajaan Riitta Savukoskeen (kok.) ja ”viime aikoina eri tahoilta tulleet pyrkimykset rajoittaa puolisoni toimintaa vaikuttajana”.

Iivari sanoo, että demokratiassa luottamuspulan tai epäluottamuksen syntyessä virkahenkilö siirtyy syrjään. Poliitikon, kuten esimerkiksi kaupunginvaltuutetun ei tarvitse nauttia viranhaltijan luottamusta.

– Ei siinä ole kahta sanaa.

Savukoski kommentoi keskiviikkona tuoreeltaan Koti-Lapille, että hänellä ei ole ollut moitittavaa Iivarin toiminnassa. Savukoskella ja Iivarilla on ollut kuitenkin mitä ilmeisimmin eri näkemyksiä muun muassa valtuustossa käytävästä keskustelusta. Savukoski poisti syksyn ensimmäisistä kokouksista kohdan Muut asiat, perusteluna valtuustokeskustelun sujuvuuden turvaaminen. Savukoski kertoi julkisuudessa myös Pekka Iivarin kannattaneen asiaa. Tämä ei kuitenkaan pidä Iivarin mukaan paikkaansa, mutta Savukoski ei korjannut asiaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Aiheuttaa ajatuksen, että miksi tarina muuttuu näin.

Savukoski kommentoi keskiviikkona, ettei Muut asiat -kohta liity Iivariin mitenkään, sillä päätös tehtiin ennen hänen pestinsä alkamista.

Moni varmaan ajattelee, että vähästäpä kärvähdin.

Iivari lisää torstaina, että kyse ei ole yksittäisestä tapahtumasta tai valtuutetusta, vaan eri tahoilta tulleet epäasiallisuudet ja luottamusta nakertavat tapahtumat ovat olleet toistuvia.

– Moni varmaan ajattelee, että vähästäpä kärvähdin, mutta ne ovat olleet viikoittaisia ja vaikuttivat jo töidenkin tekemiseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Iivari teki heti pestinsä alussa ilmoituksen tietoturvaloukkauksesta, jossa vaarantui noin 3 500 henkilön henkilötiedot. Tapauksessa kaupungin työntekijän huoneessa käsiteltiin Kemijärven lämpö ja vesi oy:n Pyhätunturin ja Pelkosenniemen asiakkaiden laskutustietoja varsinaisen henkilötietokäsittelijän ollessa lomalla. Käsitteleminen on liittynyt Kemijärven lämpö ja vesi oy:n ja Aurora Lämpö oy:n väliseen liiketoimintakauppaan. Kemijärven lämpö ja vesi oy:n hallituksen puheenjohtaja Heikki Nivala kertoi Koti-Lapille tuolloin pitävänsä kaupungin tulkintaa käsittämättömänä. Hänen mukaansa yhtiön edustajilla on täydet valtuudet käydä katsomassa tietoja (Koti-Lappi 18.8.). Asia on sittemmin siirtynyt rikostutkintaan.

Iivari arvelee, että tällainen aktiivinen toiminta on sekin tullut yllätyksenä kaupungin johtoryhmälle ja luottamushenkilöille.

Iivari on ollut poliitikkona ajamassa myös erityistilintarkastusta kaupungin toimiin, mutta toteaa sen olevan ”liikkeellä” jo, eikä ole kaupunginjohtajana vaikuttanut asiaan.

Kemijärven kaupungintalo on jälleen vailla kaupunginjohtajaa. Atte Rantasen pesti päättyi valtuustoryhmien aloitteesta vuoden 2022 lopuksi. Sen jälkeen tehtävää hoiti johtosäännön mukaisesti vt. kaupunginjohtajana hallintojohtaja Marjo Säärelä. Pekka Iivari aloitti tehtävässä elokuussa 2023. Kuva: Esa Keskinen

Koki, että puolison toimia rajoitetaan

Pekka Iivari mainitsee, että kaupunginjohtajan ympärillä tartutaan henkilöön ja kiusataan läheisiä.

Pekka Iivarin puoliso Sirpa Iivari (ent. Masalin) on tehnyt uraa taiteilijana ja on aktiivinen kuntalainen. Sirpa Iivari on ollut mukana politiikassa SDP:n kunnallisvaaliehdokkaana Kemijärvellä ja paikallisjärjestön puheenjohtajistossa. Hän on siirtynyt Tulevaisuuden Kemijärven -valtuustoryhmään, jota Pekka Iivarikin edusti valtuutettuna ollessaan. Sirpa Iivari on SDP:n kolmas varavaltuutettu.

– Se tuli yllätyksenä, miten läheiseen yritetään vaikuttaa. Toki olisi pitänyt osata ennakoida.

Pekka Iivari kuvailee, että Sirpa Iivarin poliittisia näkemyksiä olisi pitänyt vaimentaa niin julkisuudessa kuin valtuustoryhmässäkin, vaikka hän ei ole varsinanen valtuutettu. Hänen mielestään tilanne on mennyt jopa perusoikeuksien rajoittamisen puolelle.

Lisäksi Sirpa Iivarin yksityishenkilönä keräämä vanhuspalvelukysely (Koti-Lappi 27.9.) oli herättänyt ihmetystä, johon liittyi Sirpa Iivarin mukaan väärän tiedon levittämistä sosiaalisessa mediassa ilman asiallista yhteydenottoa kyselyn tekijään.

Sirpa Iivarin mukaan pariskunnan käyttäytymistä haluttiin ohjailla ulkopuolelta.

– Minua on kehotettu jättäytymään taustavaikuttajaksi ja pidättäytymään liputtamasta poliittisen ryhmän puolesta, hän kertoo sähköpostilla.

Pekka Iivari arvelee, että puolison näkyvä toiminta paikkakunnalla on ärsyttänyt.

– Kemijärvellä ei ole koskaan ollut aktiivista, kantaaottavaa, kansalaisvaikuttajaa ja poliittista toimijaa (kaupunginjohtajan) puolisona.

Lisää aiheesta

”Tuntuu, että tällä oli merkitystä”

Pian ilmoituksen tultua julki kemijärveläiset alkoivat kerätä adressia Iivarin palauttamiseksi kaupunginjohtajan pestiin. Adressi keräsi satoja allekirjoituksia hyvin nopeasti. Iivari tuli tehtävään uudistajana, joka halusi muuttaa päätöksentekoa omien sanojensa mukaan avoimemmaksi ja demokraattisemmaksi. Häneen asetettiin kuntalaisten suunnasta paljon toiveita.

Iivari kertoo, että kuntalaisten suuri tuki tuli yllätyksenä. Hän kertoo olevansa kiitollinen tuesta, kannustuksesta ja palautteesta. Hän kuitenkin huomauttaa, että ihmisille ei voi antaa katteettomia lupauksia, koska kaupunginjohtajan virkaan palaaminen ei näytä olevan juridisesti mahdollista, kun virkasuhteen purkamisesta on kertaalleen ilmoitettu.

Iivari pohti torstaina tilannetta vuorokauden seurattuaan, että tehtävästä luopumisellakin voi olla vaikutusta kaupungin päätöksenteon muuttamiseksi.

– Jotenkin tuntuu, että tällä oli merkitystä. Tulee jopa miettineeksi, että voiko tällaisella yksittäisellä teolla vaikuttaa enemmän kuin virassa toimimisella. Jos rakenteita ja toimintatapoja saadaan muutettua, se (ero) on saavuttanut tietyn myönteisen tuloksen, joka ei ollut edes tavoitteena

Iivari vetoaa, että adressien keräämisen lisäksi kuntalaiset ottaisivat kantaa sananvapauden ja poliittisen ilmaisuvapauden puolesta. Häntä tosin huolestuttaa, että hänen irtisanoutumisensa ja siihen liittyvä tilanne saattavat lisätä entisestään kuntalaisten epäluottamusta poliitikkoihin.

Toiveissa muutos rakenteissa ja keskeisissä päättäjissä

Iivarin mielestä päätöksenteon uudistamisen kitkana toimivat eräät johtavat luottamushenkilöt sekä yksittäiset pitempään toimineet johtavat viranhaltijat.

Hän toivoo, että poliittisissa johtotehtävissä tapahtuisi nyt muutos ja henkilöt vaihtuisivat.

Keitä nämä henkilöt sitten ovat?

– En ota kantaa, he kyllä tietävät sen.

Kemijärven suunta on Iivarin mielestä nyt poliittisten ryhmien käsissä ja johtopäätökset henkilövaihdoksista voidaan tehdä niiden sisällä vaikka välittömästi. Hän lisää, että viime kädessä valta on kuitenkin äänestäjillä ja kuntalaisilla.

Kaupungin johto toimii erosta huolimatta

Iivari ei näe, että kaupungin hallinto jäisi sekavaan tilaan tuoreen kaupunginjohtajan yllättävän eroamisen takia.

Hän toteaa, että vt. kaupunginjohtaja, hallintojohtaja Marjo Säärelä on hoitanut pestiä jo aikaisemmin tänä vuonna Atte Rantasen jätettyä tehtävän vuodenvaihteessa.

– En näe tilannetta niinkään sekavana. Siihen on koetellut menettelytavat.

Iivari aikoo itse jatkaa paikkakunnan asioihin vaikuttamista yksityishenkilönä. Politiikkaan palaamisesta on kuitenkin hänen mukaansa liian aikaista puhua.

– Ehkä voin kuitenkin toimia laajemmin, kuin virassa.

Lisää aiheesta

Oikaisu 6.11.2023 kello 16.07: tekstissä kerrottiin virheellisesti, että kaupunginjohtaja toimisi kaupunginvaltuuston esittelijänä. Valtuustolle asiat valmistelee kunnanhallitus tai tietyissä tilanteissa tarkastuslautakunta tai tilapäinen valiokunta. Valtuuston kokouksessa puheenjohtaja esittelee asian valmistelun useimmiten esityslistaan viitaten.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä