Ajankohtaista
Pekka Iivarin muutettu johtajasopimus mietityttää osaa kaupunginhallituksesta: näin kaupunginjohtaja itse aikoo toimia
Esimerkiksi Matti Torvinen aikoo jättää valtuustossa muutoksia saaneen johtajasopimuksen allekirjoittamatta.
Kemijärven kaupunginvaltuusto hyväksyi virassaan jo aloittaneen kaupunginjohtaja Pekka Iivarin johtajasopimuksen kahden äänestyksen jälkeen syyskuun alussa.
Sopimukseen sisältyvään, kaupunginjohtajan kanssa käytävään kehityskeskusteluun tehtiin tuolloin muutoksia. Kehityskeskustelussa arvioidaan muun muassa kaupunginjohtajan suoriutumista tehtävässään.
Kaupunginhallituksen esitys oli, että kaupunginhallituksen puheenjohtajisto keskustelee vuosittain kaupunginjohtajan kanssa siitä, miten hän on hoitanut virkaa ja mitä kehitettävää työssä on.
Matti Torvinen (kok.) esitti, että keskustelussa on mukana laajempi edustus eli koko kaupunginhallitus. Hän piti tapaa nykyaikaisempana. Paula Alatalo (ps.), Jukka Kortelainen (kok.), Arto Torvinen (ps.) ja Ahti Majava (Tulevaisuuden Kemijärvi) kannattivat Torvisen esitystä. Alatalo totesi, että koko kaupunginhallitus toimii kaupunginjohtajan esihenkilönä ja Majava kannatti laajempaa edustusta demokratian paremman toteutumisen takia.
Juha Pikkarainen (vas.) ja Markku Harju (sd.) muistuttivat, että kehityskeskustelussa käydään läpi hyvin henkilökohtaisiakin asioita ja tilaisuuden luonne muuttuu enemmän strategiakeskusteluksi, jos paikalla on isompi joukko. Jarkko Kotilaine (vas.) totesi, että Kuntaliiton mukaan kehityskeskustelun käymiseen on useita vaihtoehtoja, ja tapaa voi muuttaa tarvittaessa.
Heikki Nivala (kesk.) esitti kaksivaiheista keskustelua niin, että ensimmäisessä osassa käydään työn tulosten arviointikeskustelu kaupunginhallituksen ja valtuuston puheenjohtajiston kanssa, ja toisessa osassa käydään kehityskeskustelu kaupunginhallituksen puheenjohtajiston kanssa. Esitys voitti Torvisen esityksen ja kaupunginhallituksen esityksen.
Matti Torvinen, Arto Torvinen, Paula Alatalo, Matti Hietanen ja Ahti Majava jättivät päätökseen eriävät mielipiteet.
Katso videolta valtuustokäsittelyä asiasta:
Torvinen ei aio allekirjoittaa
Valtuuston hyväksymän sopimuksen allekirjoittavat kaupunginhallituksen jäsenet, sillä kaupunginhallitus toimii kaupunginjohtajan esihenkilönä.
Kaupunginhallituksen jäsen Matti Torvinen kertoo Koti-Lapille, että hän ei aio allekirjoittaa Iivarille muokattua johtajasopimusta.
– Koska jätin valtuustossa eriävän mielipiteen (Heikki) Nivalan kehittelemään sopimukseen, en voi sitä hyväksyä.
Juristina työskentelevän Torvisen mukaan yleisen sopimusoikeuden mukaan tällainen muutos on uusi sopimus. Torvinen huomauttaa, että valtuusto muutti yksipuolisesti johtajasopimusta. Julkishallinnollisessa organisaatiossa tilanne ei ole suoraan verrattavissa yksityisen yrityksen rekrytointiin ja johtajasopimukseen toimitusjohtajan ja yrityksen välillä.
– Se (johtajasopimus) on haastava työ- ja sopimusoikeudellisesti, kun se alistetaan valtuustolle.
Torvinen pohtii myös, että miten kuntaan voidaan seuraavassa rekrytoinnissa luottaa, jos työnantaja yllättäen päättää muuttaa sopimusta toista kuulematta.
Torvinen on kritisoinut aikaisemmin Koti-Lapin yleisönosastokirjoituksessaan keskustan ja vasemmiston valtuutettujen toimintaa kaupunginjohtajaa valittaessa (KL 20.9.). Hän on moittinut valintaprosessin sisältäneen salailua ja supistettujen kehityskeskustelujen jatkavan suljettujen ovien -periaatetta.
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Juhani Tapio (kesk.) taas piti kirjoittamassaan yleisönosastotekstissä (KL 27.9.) Torvisen kritiikkiä jopa olkiukkojen rakenteluna ja kehityskeskustelujen järjestelyä toimivana. Lisäksi hän painotti päätöksen tapahtuneen valtuustossa demokraattisesti äänestämällä.
Alatalo ehdotti laajempaa mallia jo hallituksessa
Kaupunginhallituksen jäsen ja eriävän mielipiteen valtuuston päätökseen jättänyt Paula Alatalo on myös kriittinen muutettua sopimusta kohtaan.
– Se miksi äänestin itse sitä esitystä vastaan, peruste oli juuri se, että johtajasopimus on kahden osapuolen allekirjoittama sopimus. Sellaista ei voi yksipuolisesti lähteä muuttamaan. Menettelyllisesti meni väärin.
– Häntä ei kuultu siinä ollenkaan. Katsoin, ettei sellaista sopimuskohtaa voi hyväksyä. Kyllä minä lähden siitä, että se keskustelu näistä sopimusehdoista tulee käydä kaupunginjohtajan kanssa.
Hänellä ei itsellään ollut torstaina vielä tietoa sopimuksen allekirjoittamisen ajankohdasta.
Alatalo oli varapuheenjohtajana tuuraamassa kaupunginhallituksen puheenjohtajaa Juhani Tapiota kokouksessa 4.9., jolloin kaupunginhallitus käsitteli johtajasopimusta. Alatalo esitti puheenjohtajana muutosta sopimukseen siten, että koko kaupunginhallitus käy kehityskeskusteluun kaupunginjohtajan kanssa, eikä vain puheenjohtajisto. Asiasta äänestettiin ja alkuperäinen esitys puheenjohtajistosta voitti yhdellä äänellä.
Alatalo kertoo, että kaupunginjohtaja Iivarin kanssa käydyissä keskusteluissa oli käynyt ilmi, että hänelle sopii laaja ja julkinenkin kehityskeskustelu ja työn arviointi. Muun muassa Alatalon puheenjohtamassa kokouksessa kaupunginhallitus pyysi häntä kuultavaksi tästä sopimuskohdasta.
Alatalo toteaa, että Iivari päättää itse hyväksyykö sopimuksen.
– Mikäli kaupunginjohtajan suostumusta ei tähän sopimukseen tule, en tässä muodossa aio allekirjoittaa sitä.
– Tällöinhän sopimusta osapuolten välille ei ole syntynyt ja neuvottelut tulee käydä kaupunginjohtajan kanssa uudelleen.
Alatalo näkee, ettei asiassa ole ainakaan hänen kannaltaan kyse valtapelistä.
– Tärkein asia on se, että päätöksenteko on oikeellista, ja perustuu oikeellisiin taustoihin ja menettely tapahtuu oikeassa järjestyksessä. Ei puoluepolitiikalla siinä ole, eikä saa olla, mitään roolia.
Iivarille sopi mahdollisimman julkinen arviointi
Jos koko kaupunginhallitus ei allekirjoita sopimusta, se voisi päätyä jopa uudelleen valmisteluun.Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Juhani Tapio on rauhallinen sopimuksen suhteen ja toteaa Koti-Lapille, että sopimukseen on tehty valtuuston päättämät muutokset ja kaupunginjohtajan kanssa on keskusteltu asiasta. Hän on jo aikaisemmin sanonut, että Torvisen sopimuksen allekirjoittamatta jättäminen ei sinänsä estäisi sopimuksen syntymistä (KL 29.9.).
Kaupunginjohtaja Pekka Iivari kertoo, että hyväksyy sopimuksen, kun se aikanaan tulee allekirjoitettavaksi.
Hän sanoo toivoneensa arviointi- ja kehityskeskusteluista mahdollisimman julkisia, mutta hyväksyy valtuuston päättämän sopimusmallin.
– Olemme keskustelleet siitä, että arvioinneista voitaisiin tehdä muistiot, jotka ovat julkisia.