Tapahtumajutut

Pelkosenniemellä järjestetään Kaikuja menneestä -tapahtuma

Kuvassa Pelkosenniemen koulun ympäristöä olympiavuonna 1952. Kuva: Sukuseura Tervo / Huotari

Pelkosenniemen torilla järjestetään lauantaina 8.6. kello 13 alkaen Kaikuja menneestä -tapahtuma. Järjestäjinä ovat Pelkosenniemen kyläyhdistys ry, Eläkeliiton Pelkosenniemen yhdistys ry ja Sukuseura Tervo Paavali – Pelkosen jälkeläiset ry.

Tapahtuma on saanut alkunsa Pelkosenniemen kirjastolla järjestetystä vanhojen valokuvien näyttelystä syksyllä 2023, kertoo Anna-Maria Alaluusua.

Valokuvanäyttely kokosi kiinnostuneita yhteen ja mahdollisti iloisia jälleennäkemisiä sekä uusia tuttavuuksia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kokosimme tuolloin näyttelyn, koska halusimme löytää jotakin yhteistä, mitä tämän alueen ihmisillä on. Yhteinen historia ja juuret. Yhteiset esivanhemmat, selviytyjiä monessa sukupolvessa. He ovat elättäneet perheensä karussa ja kauniissa koillisen Lapin luonnossa ja siirtäneet arvonsa eteenpäin meille. Arvostamme ja haluamme muistaa heitä. Samalla haluamme tuoda ihmisiä yhteen tämän yhteisen perinnön kautta. Kertoa uudelle sukupolvelle eletystä elämästä.

Monet eivät välttämättä tunne esivanhempiaan tai eivät ole kiinnostuneita sukututkimuksesta tai historiasta.

Sukupolvesta toiseen samalla alueella asuneilla on yhteisiä esivanhempia, koska puolisoa ei entisaikaan haettu juurikaan pyörämatkaa kauempaa. 1600-luvulla eläneellä henkilöllä voi hyvinkin olla tänä päivänä kymmeniä tuhansia jälkeläisiä, joten koillislappilaisissa voi hyvinkin olla lähes kaikissa pieni pisara esimerkiksi Pelkosen Paavalia ja Annaa sekä muita paikkakunnalla jo asuneita aikalaisia.

Perehdytään vielä entisaikaan yhdessä, tässä ajassa

Kaikuja menneestä -tapahtuman tarkoituksena on koota nykyisiä ja entisiä pelkosenniemeläisiä positiiviseen yhteistoimintaan ja tapaamaan toisiaan. Samalla muistellaan yhteisiä juuria, esivanhempia kunnioittaen ja arvostaen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pelkosenniemen torilla järjestetyssä ohjelmassa on muistelua sanoin ja kuvin. Lisäksi ohjelmassa on musiikkia, yleistä raatailua sekä mahdollisuus saada suut makeiksi pullalla, vohveleilla ja kahvilla. Tapahtumassa järjestetään myös arpajaiset.

Perjantaina 7.6., ennen tapahtumaa, on talkoot torilla kello 12 alkaen. Tervetuloa mukaan kaikilta kyliltä!

Sari Kilpimaa

Sukuseura Tervo, Paavali Pelkosen jälkeläiset -sivustolla voi tutustua Pelkosenniemen historiaan ja verestää muistia katsomalla esimerkiksi runsasta vanhojen kuvien kokoelmaa. Sivusto on osoitteessa https://sites.google.com/site/tervosuku

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä