Paikallisuutiset

Pelkosenniemen kunta alkaa käyttää menestyskirjaa markkinoinnissaan

Pelkosenniemen Kairalasta lähtöisin oleva kirjailija Juhani Karila kertoi menestyskirjansa tekemisestä PyhäSana-festivaaleilla Pyhätunturissa viime syksynä. Kuva: Jukka Tarkiainen, Hilla Groupin arkisto

Pelkosenniemen kunta ja kirjailija Juhani Karila ryhtyvät yhteistyöhön.

Pelkosenniemen kunta käyttää jatkossa kuntamarkkinoinnissaan Juhani Karilan Pienen hauen pyydystys -kirjaa.

Kunta on sopinut kirjan tekstiosien käyttämisestä kirjailijan kanssa tekijänoikeussopimuksella. Pelkosenniemen kunta kertoo asiasta tiedotteessaan.

Karila (s. 1985) on kotoisin Pelkosenniemen Kairalan kylästä, ja kirja onkin saanut suuresti vaikutteita paikkakunnalta. Mielikuvituksellinen Pienen hauen pyydystys (Siltala 2019) on viime vuosien yleisösuosikkeja, mutta myös monesti palkittu kirja. Se on saanut muun muassa Lappi-kirjallisuuspalkinnon, Kalevi Jäntin palkinnon, Tähtifantasia-palkinnon ja Jarkko Laine -palkinnon.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kirja on käännetty lähes kahdellekymmenelle eri kielelle. Siitä on tehty näytelmät Oulun kaupunginteatteriin ja Tampereen Työväen Teatteriin. Romaanista on tekeillä myös elokuva.

Teos oli novellikokoelmilla esiinmarssinsa tehneen Karilan ensimmäinen pitkä romaani.

Kirja viittaa Itä-Lappiin ja Pelkosenniemelle

Kirjan tyylilaji on maaginen realismi ja se on kirjoitettu värikkäästi Itä-Lapin murteella. Kirjan tapahtumat sijoittuvat kuvitteelliseen Vuopion kylään, joka on saanut vaikutteita kirjailijan omasta kasvuympäristöstä. Lappilaiskylän elämä on muuten melko tavanomaista, mutta myyttiset peijoonit, näkit, metelit ja hattara-riivaajat kuuluvat kuin ohimennen Vuopion maailmanmenoon.

Karilan teos on ollut möys Pelkosenniemellä suosittu ja sitä luetaan muun muassa yläkoulussa, kunta kertoo tiedotteessaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Karila asuu nykyään Helsingissä, mutta kertoo kokevansa synnyinseutunsa tärkeäksi osaksi identiteetiäni. Hän kuvailee kunnan tiedotteessa projektia hauskaksi ja itseironiseksi.

Tekstien käyttötarkoituksena on kunnan mukaan tuoda esiin Pelkosenniemeä pienenä, luonnonläheisenä ja harvaanasuttuna kuntana, johon liittyy myös omaleimaisia ja arvoituksellisia piirteitä. Karilan kirjakin yhdistelee kansankomediallisia elementtejä rakkausdraamaan ja mytologiaan.

– Luonto on Pelkosenniemen selkeästi tunnistettu vetovoimatekijä. Karila kuitenkin sanoittaa kirjassaan Lapin luonnon omaleimaisella tavalla, pilke silmäkulmassa. Suota, sääskiä ja tyhjyyttäkään ei peitellä, kunnanjohtaja Päivi Vauhkonen kertoo tiedotteessa.

Karila kirjoittaa kirjassaan esimerkiksi aforistisen tyhjentävästi: ”Lapin idea on koon ja tyhjyyden yhdistelmässä.”

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Karilan tekstin osan lainaaminen on osa Pelkosenniemen brändityötä, joka ammentaa paikallisista asioista ja tekijöistä. Esimerkiksi Pelkosenniemen kunnan viestinnässä käytetään yhtenäistä ilmettä. Kunnan verkkosivujen visuaalisuus vastaa myös kuntastrategiassa valittua visuaalista linjaa, jonka on suunnitellut pelkosenniemeläinen taiteilija Anna Pakkanen. Pakkaselta hankittiin taannoin myös teoksia uuteen päiväkoti-kouluun.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä