Paikallisuutiset

Pelkosenniemen valtuusto saatiin päätösvaltaiseksi ja se hyväksyi tilinpäätöksen: käsiteltiin kolmatta kertaa

Pelkosenniemellä on kamppailtu tilinpäätöksen hyväksymisen kanssa. Kuva: Esa Keskinen

Tilinpäätös saatiin hyväksyttyä kolmannella kokoontumiskerralla. Kunnanvaltuusto päättää valtuutettujen eroanomuksista syyskuussa.

Pelkosenniemen kunnanvaltuusto oli päätösvaltainen viime perjantaina ja se sai hyväksyttyä tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen.

Valtuusto käsitteli perjantaina 18. elokuuta kunnan vuoden 2022 tilinpäätöstä ja toimintakertomusta kolmatta kertaa.

Kokouksessa oli läsnä yhdeksän valtuutettua, mikä riittää siihen, että 13-paikkainen valtuusto on päätösvaltainen. Kokousasioista oli tehty päätökset jo 30. kesäkuuta, minkä jälkeen kokouksesta tehtiin valitus.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Valtuuston puheenjohtaja Kati Nenonen (Pyhä-Pelkosenniemi yhteislista) kertoo, että asiakohtia ei ryhdytty perjantaina käsittelemään pitempään uudestaan, vaan ne hyväksyttiin kohta kohdalta kesäkuussa päätetyn mukaisesti.

Kunnan tilinpäätös viime vuodelta on ennätyksellisen hyvä, lähes kaksi miljoonaa euroa ylijäämäinen.

Nenonen toteaa, että tulos selittyy pitkälti Itä-Lapin Energialta saaduista sähkönmyyntituloilla ja Lapin sairaanhoitopiiriltä sen lakkauttamisen jälkeen saaduilla palautuksilla.

Kokouksen asiakohtien käsittely kesti vain noin viisitoista minuuttia, mutta kokouksen keskeytti hälytystehtävä, jonka vuoksi kolme valtuutettua poistui noin tunnin ajaksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kunnanvaltuutetut ovat vapaapalokunnassa, joka sai hälytyksen onnettomuuspaikalle. Kokous oli keskeytettynä hälytystehtävän ajan.

Päätösvaltaisuus vaakalaudalla

Syynä kertaalleen hyväksyttyjen tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen uudelleen käsittelyyn oli se, että kesäkuun 30. päivänä pidetyn kunnanvaltuuston kokouksen kutsussa ei ollut ollut ilmoitusta kokoukseen liittymisestä etäyhteydellä.

Valtuutettu Markku Kallio (kesk.) teki asiasta valituksen hallinto-oikeuteen ja kunnanhallitus käsitteli asiaa elokuun alussa. Pelkosenniemen kunnanhallitus totesi tuolloin, että 30.6.2023 kokousajankohdasta ja osallistumistavoista sovittiin valtuustossa 15.6.2023, mutta kokouskutsussa ei ilmoitettu, että myös etäosallistuminen on mahdollista.

Sen takia kokouksen päätökset muun muassa tilinpäätöksestä ja toimintakertomuksesta eivät syntyneet laillisessa järjestyksessä, eikä niitä voida panna täytäntöön, vaan asiat on käsiteltävä valtuustossa uudelleen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Valtuuston päätösvaltaisuus on ollut vaakalaudalla, sillä useat 13 kunnanvaltuutetusta pyysivät eroa kevään aikana. Osa on ilmoittanut syyksi henkilökohtaiset ja terveydelliset syyt ja osa luottamuspulan ja ongelmat päätöksenteossa. (KL 14.6.)

Pelkosenniemellä piti käsitellä tilinpäätöstä jo kesäkuun puolivälissä, mutta kokousta ei saatu päätösvaltaiseksi.

Kesäkuun toisessa kokouksessa 30.6. tilinpäätös hyväksyttiin ilman äänestyksiä, mutta edellä kerrotun mukaisesti kokous jouduttiin uusimaan. Lain mukaan edellisen vuoden tilinpäätös pitää käsitellä kesäkuun loppuun mennessä.

Eroanomukset valtuustoon syyskuussa

Pelkosenniemen valtuusto kokoontuu seuraavan kerran 22. syyskuuta, ja silloin asialistalla on muun muassa valtuutettujen eroanomuksia.

Jos ne hyväksytään, valtuustoon jää kymmenen valtuutettua, mikä oikeusministeriön mukaan riittää kokousten päätösvaltaiseksi saamiseen.

Kunnanhallitus päätti viime viikolla esittää valtuustolle, että valtuutettu Piia Taipolalle (ps.) ja varavaltuutettu Tuomo Aholalle (ps.) myönnetään heidän pyytämänsä ero valtuuston jäsenyydestä. Myös Christian Sirviön (vihr.) eroanomus valtuustosta esitetään hyväksyttäväksi.

Pelkosenniemen valtuustoa on ollut hankala saada päätösvaltaiseksi useita kertoja tänä vuonna, koska sen jäseniä on ollut niin vähän paikalla.

– On ymmärrettävää, että ihmisille tulee esteitä, mutta niistä pitää ilmoittaa ajoissa, ei edellisenä päivänä. Valtuutetut ovat sitoutuneet tehtäväänsä ehdokkaaksi asettautuessaan, Kati Nenonen toteaa.

– Toivottavasti syksyllä päästään jatkamaan työskentelyä normaalisti ja keskittymään kunnan asioiden hoitamiseen ja eteenpäin viemiseen, hän sanoo.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä