Paikallisuutiset

Pian pääsee kallioseikkailemaan Tajukankaalla – Pyhätunturiin aukeaa Via ferrata maisemissa, joita ei muualta Suomesta löydy

Adventure Park Pyhäkuru on Suomen mittakaavassa poikkeuksellinen seikkailurata Pyhätunturin Tajukankaalla.

Rataan kuuluu köysiliukujen lisäksi riippusiltoja ja kiipeilyosioita.

Pyhätunturilla avataan tänä lauantaina Adventure Park Pyhäkuru.

Kyseessä on poikkeuksellinen köysiratoja ja kiipeilyä yhdistävä rata.

– Puhumme elämysradasta, sillä tässä yhdistyy seikkailu, kiipeily, köysiliukuminen, ainutlaatuiset kalliomuodostelmat, tunturista avautuvat maisemat..., luettelee Pyhäkurun operatiivinen johtaja Miia Taivalantti .

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Radassa on mukana kuusi eri yrittäjää. Radassa on mukana viisi paikallista yrittäjää, Aki ja Mika Liukko, Antti Siltala, Antti Taivalantti, Miia Taivalantti ja Bliss Adventure yrityksenä mukana.

Kallioseikkailun reitit kulkevat Pyhätunturilla Tajukankaan ympäristössä.

Radan materiaalit ovatkin tuontitavaraa Italiasta. Ensimmäisissä suunnitelmissa myös rakentajat olisivat tulleet Saksasta, mutta rata päätettiin toteuttaa kotimaisin voimin. Rata piti avata jo viime kesäksi, mutta korona sotki tilanteen.

– Totesimme, että itse tekemällä työt etenevät sujuvammin kuin, että joka vaihetta varten tuodaan tekijät erikseen ulkomailta. Lisäksi jatkon kannalta lisärakentaminen ja huoltaminen sujuu nyt oman ammattitaidon voimin.

Radan suunnittelua ja rakentamista on ollut ohjaamassa Suomen johtava seikkailupuistoasiantuntija Janne Hinkkanen Park Expertiltä. Hänen kädenjälkensä näkyy lähes kaikissa Suomen radoissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

–Kaikilla osioilla on Tukesin hyväksyntä ja turvallisuus on testattu.

Melko kuumottava kokemus, kommentoi rataa rakentava Jimmy Perttunen tulevan riippusillan alkumetreillä.

Ensimmäisellä osuudella, eli Huttureitillä, kokeillaan miltä kallioseikkailu tuntuu, ennen tositoimiin siirtymistä. Reitillä on myös yksi liuku.

Reitti kaksi on seikkailureitti kallioiden välissä. Sillä siirrytään pystysuoraa kallioseinämää ja ylitetään rotkoja. Lopuksi seuraa liukuja kallioseinämältä seinämällle sekä koko alueen ylittävä liuku.

Reitti kolme tarjoaa enemmän haastetta. Reitillä kiivetään kallioseinämää ylöspäin ja taiteillaan ohuilla kalliohyllyillä. Reitti päättyy rotkon ylittävään riippusiltaan ja liukuihin kallion seinämältä seinämälle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kesällä 2022 avataan Sporttireitti, joka on suunnattu kokeneemmille seikkailijoille.

Pyhästä on kehittymässä uuden kallioseikkailun ansiosta kiipeilykeskus, sillä tunturissa on jo jääkiipeilymahdollisuus talvisin. Taivalantti toteaa, että rata täydentää Pyhän retkeily- ja aktiviteettivalikoimaa.

– Tämä on yksi lisä ympärivuotiseen matkailuun.

Calle-talolta pääsee kyytiin matkan varrelta. Lippuja myydään osoitteessa www.pyhakuru.fi, Pyhäinfossa, Calle-talolla tai Tajukankaalla.

Tekstiä muokattu 13.7.2023 kello 19.16: korjattu kevään 2023 sivustopäivityksessä rikkoutuneita asetteluita ja muotoiluja. Esimerkiksi korjattu koodauksia väliotsikoista, päivitetty kuvien sijainti oikeille paikoilleen ja poistettu ylimääräiset kuvatekstit.